Slovenija
Denar
Medtem ko zakon od 1. februarja za dijake in študente določa pravico do minimalne bruto urne postavke 4,5 evra, pa primerljivi delavci, ki imajo kot dijaki končano osnovno šolo, v povprečju dobijo urno plačilo 2,61 evra, je dejal Gvido Novak iz KSS-ja. Foto: BoBo

Dodaj v

Konfederacija slovenskih sindikatov zahteva najmanj pet evrov bruto na uro

Na ministrstvo za javno upravo romajo številne zahteve
12. maj 2015 ob 18:29,
zadnji poseg: 12. maj 2015 ob 18:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) je ministrstvu za javno upravo poslala zahtevo za uvedbo minimalne bruto urne postavke pet evrov.

KSS od ministrstva zahteva tudi ureditev plačnega sistema in plač v javnem sektorju. Zgled glede minimalne bruto urne postavke je za KSS zakonsko določeno plačilo dijaškega in študentskega dela. Kot je na novinarski konferenci pojasnil predsednik konfederacije Gvido Novak, zakon od 1. februarja letos za dijake in študente določa pravico do minimalne bruto urne postavke 4,5 evra. Primerljivi delavci, ki imajo kot dijaki končano osnovno šolo, pa v povprečju dobijo urno plačilo 2,61 evra.

KSS sicer ni reprezentativen, a v konfederaciji po pol leta delovanja predvidevajo, da bodo reprezentativnost v kratkem pridobili. Njihov cilj je tudi samostojna pogajalska skupina za pogajanja v javnem sektorju. Za zdaj so v konfederacijo vključeni Sindikat vojakov Slovenije, Sindikat podpore UKC-ja ter Sindikat direktorjev in ravnateljev Slovenije, po besedah Novaka se še z dvema dogovarjajo o pristopu, v ustanavljanju pa so še trije sindikati.

Dočinski: Podporne službe največ izgubile
V Sindikatu podpore UKC-ja, ki je začel delovati z letošnjim letom, si želijo predvsem ponovno ovrednotenje delovnih mest v plačni skupini J, kamor sodijo podporne službe, kot so kuharji, strežnice, informatiki, zaposleni v računovodstvu.

Sekretar sindikata Andrej Dočinski je pojasnil, da je bilo prav na račun te skupine, ki je sicer navzoča v vsem javnem sektorju, a svojega sindikata doslej ni imela, ob prevedbi v nov plačni sistem največ odstopanj in je največ izgubila.

Sindikat podpore UKC-ja ne podpira zdravnikov
V sindikatu ne podpirajo zahtev zdravnikov, je dejal Dočinski. Kot je navedel, po podatkih, ki jih imajo v UKC-ju, ni srednje medicinske sestre, ki bi dosegala povprečno slovensko plačo, pa tudi dve tretjini diplomiranih medicinskih sester je ne.

Pripravljenost na delo naj šteje
V KSS-ju opozarjajo tudi na druge zahteve. Novak je tako spomnil na prizadevanje Sindikata vojakov Slovenije, ki ga vodi, da bi se pripravljenost na delo na delovnem mestu ali določenem kraju štela v polni delovni čas, kot je to po direktivi EU-ja o delovnem času in sodni praksi sodišča EU-ja.

Zahtevajo tudi, da se za vse zaposlene v javnem sektorju uvede enako referenčno obdobje za spremljanje povprečnega polnega delovnega časa pri neenakomerni razporeditvi, kot so ga po stavki dosegli policisti.

Predlagajo uvedbo pojma dnevnega dela oziroma dodatek za dnevno delo, ki bi pripadal javnemu uslužbencu za delo v manj ugodnem dnevnem delovnem času, torej zunaj s pogodbo o zaposlitvi ali splošnim aktom delodajalca določenim razporedom delovnega časa.

Anomalije pri prazničnem delu
V konfederaciji poleg tega opozarjajo na anomalije pri plačilu za praznično delo. Delavec, ki na praznik dela, lahko dobi namreč nižjo osnovno plačo od tistega, ki je na praznik doma in dobi nadomestilo plače.

Prepričani so tudi, da bi morali delavci, ki stalno delajo v izmenah, takšno razporeditev delovnega časa imeti določeno v pogodbi o zaposlitvi in z višjo osnovno plačo namesto z dodatki.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
joda
# 12.05.2015 ob 20:00
NIHČE ne bi smel delat za manj kot 5eur/h.. .... posebej(!) pa nihče v realnem sektorju.
Anves
# 12.05.2015 ob 19:12
zakon od 1. februarja letos za dijake in študente določa pravico do minimalne bruto urne postavke 4,5 evra. Primerljivi delavci, ki imajo kot dijaki končano osnovno šolo, pa v povprečju dobijo urno plačilo 2,61 evra.
Delavec, ki na praznik dela, lahko dobi namreč nižjo osnovno plačo od tistega, ki je na praznik doma in dobi nadomestilo plače.

WTF ? Kaj imamo pri nas Bangladesh minimalne urne postavke? Bog nam pomagaj za kakšen slovenistan smo glasovali na plebiscitu.....
ponosnikmet
# 12.05.2015 ob 19:02
SamoRes

Ja a ni logično da si je treba pravice izborit?? Nič ni avtomatsko prinešeno k riti.
SamoRes
# 12.05.2015 ob 18:46
Kapitalizmu stisnimo kravate!
Žal imamo stanje, ko nalašč držijo visoko število brezposelnih, da so potem tisti, ki delajo primorani sprejet vsako plačilo. Delavske pravice si bo treba izboriti, drugače bodo le zdravniki zahtevali trikratnik plače ostali bodo pa sužnji.
Zavedni
# 12.05.2015 ob 20:58
Svaka čast, vsaj eden nekaj naredi za delavce, podrepnikov je v sloveniji preveč...
joda
# 12.05.2015 ob 20:16
Niso zadnjič poročali da nam zahod svetuje da naj znižamo minimalno ker je previsoka ?
Anves
# 12.05.2015 ob 19:21
vponosni kmet

Ja takrat smo še sanjali o svoji deželi na sončni strani alp.....Sloveniji , danes pa imamo to sr...od slovenistana.
nikhrast
# 13.05.2015 ob 05:53
Sploh ne razumem nekatere, dodana vrednost ki jo prinašajo delavci je nizka, to je jasno.
Če bi bila visoka, bi delodajalci plavali v dobičkih, država pa pobrala ogromno davka.
Robiland
# 12.05.2015 ob 20:50
Jaz bi pa naredil uslugo nadpovprecnim intelektom, ki si zasluzijo vec od zivljenja, kot ostali torej menedzerjem - stopimo skupaj in delajmo za MANJ, saj bomo tako vzpodbudili gospodarstvo in ko bodo imeli napovprecni ubermensch menedzerji veliko odvec cekina v zepu, bodo mogoce kaj vlozili tudi nazaj v gospodarstvo??
ponosnikmet
# 12.05.2015 ob 19:17
Anves

Ne skrivaj se!! Reci preprosteje Slovenija :-))
Gepard007
# 12.05.2015 ob 18:47
Vse bi bilo mogoče, če ne bi vlada nabijala takšne davke. Dokler je tako kot je lahko sanjamo o višjih plačah...
ponosnikmet
# 12.05.2015 ob 18:39
Javni sektor seveda.Bodo toliko plačani gasilci in zdravstveno osebje?? Prej kdo drug,ki se nahaja v tej upravi.
Kazalo