Ministrica je zadovoljna z zakonom, ki mora prestati še postopke v DZ-ju. Foto: BoBo
Ministrica je zadovoljna z zakonom, ki mora prestati še postopke v DZ-ju. Foto: BoBo
Spremembe pri starševskem varstvu

Ministrica za socialne zadeve Anja Kopač Mrak je po seji vlade najprej pojasnila, da so se za umik zakonske določbe, ki je uvajal 30 dni neprenosljivega očetovskega dopusta, odločili zaradi negativnega odziva javnosti, pa tudi zaradi pomanjkanja politične volje, da se sprejme takšna rešitev. Sama bi sicer raje videla, da bi določba ostala v zakonu: "Vendar sem politično realna in ocenjujem, da določbe zaradi prevelikega odpora ne bi bilo mogoče udejanjiti."

Od prvega januarja prihodnje leto se bo porodniški dopust imenoval materinski dopust in bo tako kot do zdaj trajal 105 dni, izkoristila pa ga bo lahko le mati, je za Prvi Dnevnik Poročala Petra Prešeren. Spremembe pa se obetajo pri očetovskemu dopustu: tako kot do zdaj bo očetu pripadalo 15 dni plačanega očetovskega dopusta, ki ga bo lahko izkoristil v prvih šestih mesecih po rojstvu otroka. Sedanjih 75 dni neplačanega očetovskega dopusta pa bo nadomestilo 15 dni plačanega očetovskega dopusta, ki ga bo lahko oče izkoristil po poteku starševskega dopusta.
Tako bodo očetje imeli po novem 30 dni plačanega očetovskega dopusta, do česar bomo prišli v treh letih. Sicer pa imata oba starša skupaj pravico do 260 dni starševskega dopusta. Tako se bo po novem imenoval dopust za nego in varstvo, ki si ga lahko razdelita na polovico. Mati pa lahko na očeta prenese 100 dni tega dopusta, 30 dni je neprenosljivih, oče pa lahko na mater prenese vseh 130 dni starševskega dopusta.
Več možnosti za delo s krajšim delovnim časom
Ministrica je izpostavila, da zakon ne spreminja obstoječe družinske politike, ki "nam je lahko v ponos". Med pomembnejšimi spremembami glede na prvotni predlog je Kopač Mrak izpostavila tudi določbo, po kateri bodo do 20 odstotkov višjega otroškega dodatka zaradi nevključenosti otroka v vrtec upravičeni tudi otroci po tretjem letu starosti.

Po prvotnem predlogu bi se višji dodatek ukinil za otroke, stare od tri do šest let. Zakon tudi izboljšuje pravice za t. i. socialne starše (rejnike, skrbnike), je dejala ministrica. Predlog zakona podaljšuje tudi pravico do dela s krajšim delovnim časom v primeru dveh otrok: namesto do otrokovega šestega leta se pravica podaljšuje do končanega prvega razreda, to leto pa je neprenosljiva pravica vsakega izmed staršev.
Po besedah ministrice se dviguje tudi dodatek k izplačilu otroškega dodatka za enostarševske družine z 10 odstotkov vrednosti na 30 odstotkov in se ne bo upošteval v dohodek družine.

Nov program, a brez konkretnega denarja
Vlada je na današnji seji sprejela tudi posodobitev Progama za otroke in mladino 2006-2016, in sicer za obdobje 2013-2016. Namen posodobitve je s strokovno razpravo opredeliti potrebno vizijo prihodnosti slovenskih otrok in mladine ter oblikovati usmeritve in ukrepe za njeno uresničitev na podlagi aktualnih trendov kakovosti življenja otrok in mladine v luči družbenih razmer. Po besedah ministrice bosta posodobljenemu programu sledila dva akcijska načrta. Še vedno pa vlada dalj od novega papirja na tem področju ni prišla.

Spremembe pri starševskem varstvu