Slovenija

Poudarki

  • O višini odloča ministrica za delo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 55 glasov Ocenite to novico!
Plača
Minimalna plača bo za kak desetak višja. Foto: Thinkstock
VIDEO
Sindikate ministričin dvi...
VIDEO
Ministrica predlaga dvig...

Dodaj v

Kopač Mrakova za 1,8-odstotni dvig minimalne plače, Počivalšek nezadovoljen

Seja Ekonomsko-socialnega sveta
20. januar 2017 ob 11:44,
zadnji poseg: 20. januar 2017 ob 16:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na seji Ekonomsko-socialnega sveta je vladna stran predlagala, da se minimalna plača dvigne za 1,8 odstotka, na 805 evrov bruto oz. 614 evrov neto.

Pri določitvi višine minimalne plače se v Sloveniji upošteva najmanj rast cen življenjskih potrebščin, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarska rast in gibanje zaposlenosti. Znesek minimalne plače za tekoče leto določi minister za delo po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji in ga objavi v uradnem listu, je na novinarski konferenci po seji Ekonomsko-socialnega sveta spomnila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

Odločena je, da se minimalna plača letos ne bo usklajevala le z inflacijo, temveč tudi drugimi kazalniki. Sindikati so predlagali, da bi se uskladila z vsemi indikatorji, tako da bi se zvišala za pet odstotkov, na 830 evrov bruto oz. 630 evrov neto. Delodajalci so bili za največ 0,5-odstotno zvišanje, torej zgolj za uskladitev z rastjo cen življenjskih potrebščin. To bi naneslo zvišanje minimalne plače na 795 evrov bruto.

Ministrica je poudarila, da razprava o minimalni plači ne sme biti tekmovanje, saj bi si vsi želeli, da bi delavci dobili čim več. A treba je biti realen in paziti, da ne narediš škode, je opozorila. O dvigu in njegovih učinkih se je v tej luči posvetovala tudi s stroko.

Kot je dejala, se je naprej zavzemala za zvišanje minimalne plače za 2,6 odstotka, a so se na vladi nato dogovorili za zvišanje v višini 1,8 odstotka. To je izenačeno z rastjo plač v lanskem letu, a manj od gospodarske rasti, je navedla.

Minister Počivalšek nezadovoljen
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob predlogu kolegice izrazil ostre kritike do po njegovem mnenju prenagljene poteze. Poudaril je, da vladna ekipa glede tega vprašanja ni bila v celoti usklajena, saj ministrica njega ni prepričala.

Kot je navedel minister, je Kopač Mrakova "morda prepričala koalicijske partnerje in druge kolege v vladi, mene pa zagotovo ne". Poudaril je, da je prepričanje, da takšne poteze predstavljajo tveganje za gospodarstvo, predstavil tudi na sestanku koalicijskih partnerjev "in da bolj jasen, kot je bil, ne bi mogel biti".

Z vidika izboljševanja konkurenčnega položaja gospodarstva v Sloveniji je dvig minimalne plače po ministrovem mnenju korak v napačno smer. Povzročil bo dodaten pritisk na podjetja po plačevanju davkov in prispevkov ter upočasnil zaposlovanje, in sicer predvsem v storitvenem sektorju. Dvig minimalne plače predstavlja dodatno tveganje za delo na črno, prav tako za prekarizacijo, so Počivalškove argumente navedli na spletnih straneh ministrstva.

Kot so navedli na gospodarskem ministrstvu, je Urad za makroekonomske analize in razvoj leta 2014 ocenil, da je dvig minimalne plače v času krize vplival na izgubo 7.000 delovnih mest, dolgoročno pa 18.000 delovnih mest.

Podjetja, ki se borijo z izgubami
Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je poudaril, da gospodarskega izboljšanja ne občutijo vsi sektorji in da bo zvišanje minimalne plače najbolj prizadelo prav tista podjetja, ki se še vedno borijo z izgubami. Največ minimalnih plač je namreč po njegovih besedah tam, kjer plače že zdaj predstavljajo daleč največji strošek. Gre predvsem za delovnointenzivna in storitvena podjetja, na primer varovanje.

GZS: Uravnilovka in demotivacija
Izvršna direktorica za socialni dialog pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Tatjana Čerin je pojasnila, da je razmerje med povprečno in minimalno plačo neugodno, saj prihaja do uravnilovke, kar da posamezne skupine demotivira za delo. Poleg tega je po njenih besedah minimalna plača že zdaj še enkrat višja kot v višegrajskih državah, nominalno pa le štiri odstotke nižja od povprečne plače v Evropski uniji, četudi dodana vrednost in produktivnost v Sloveniji dosegata le okoli 70 odstotkov evropskega povprečja.

Pergam za večje zvišanje
Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je menil, da bi moralo biti zvišanje minimalne plače večje, tako da njeni prejemniki ne bi več živeli pod pragom revščine in da bi dosegala 60 odstotkov povprečne plače, k čemur Slovenijo zavezuje tudi evropska socialna listina. V zvezi z očitki o uravnilovki je dejal, da bi bilo treba zvišati tudi druge plače in da zato predlagajo dialog v okviru kolektivnih pogajanj.

ZSSS: Dobički se višajo
Izvršna sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje je bila kritična, ker da za zvišanje plač delavcem ni nikoli pravi čas, ne ko je kriza in ne ko je konjunktura. Poleg tega ne razume argumentov, da bo zvišanje minimalne plače prizadelo gospodarstvo, ko pa so se neto čisto dobički gospodarskih družb v letu 2015 povišali za 126,7 odstotka na 1,6 milijarde evrov. Prav tako so se povečali v predelovalnih dejavnostih za 27,8 odstotka, v dejavnosti trgovina pa za 120 odstotkov.

O minimalni plači tudi parlamentarni odbor
O dvigu minimalne plače so na predlog poslanke skupine ZL razpravljali tudi pristojni parlamentarni odbor. Čeprav so se člani strinjali, da je zvišanje potrebno, se niso mogli zediniti o višini zvišanja. V ZL-ju menijo, da bi se morala minimalna plača januarja zvišati na 645 evrov in septembra na 700 evrov neto.

V preteklem letu je minimalna plača znašala 790,73 evra bruto oz. 604,35 evra neto.

V ZL-ju so pripravili dva sklepa, in sicer da obor DZ-ja ministrstvu za delo nalaga, naj pri letošnjem usklajevanju minimalno plačo določi v višini 855,20 evra, ter da odbor vlado poziva, naj pripravi noveli zakonov o minimalni plači in dohodnini tako, da bo z letošnjim januarjem minimalna plača znašala 700 evrov neto ter da se določi nov prag za upravičenost do davčnih olajšav. Oba sklepa je odbor zavrnil.

Al. Ma., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
mpslo
# 20.01.2017 ob 11:54
Kaj če bi namest dviga minimalne plače, dal manjše obdavčitve?
pingo69
# 20.01.2017 ob 11:50
Kaj se norca delajo !!!!
boro007
# 20.01.2017 ob 11:56
"630 evrov neto in bi se gospodarsko okrevanje odrazilo tudi v denarnicah najrevnejših"
Se pravi priznavajo da so ljudje kljub rednem plačilu še vedno revni?
Whitetrasher
# 20.01.2017 ob 12:06
Kaj,če bi ukinili minimalno in vsem dali pošteno plačo??
buco15
# 20.01.2017 ob 12:09
kar je manj od 1000 neto, je samo na te go vanje ljudi...
hizli tren
# 20.01.2017 ob 11:59
10,8 % bi še bilo nekaj tole je pa še vedno mezda
anny22
# 20.01.2017 ob 12:02
Najprej naredite red in odstranite pijavke z javnih naročil. Izboljšajte plačilno disciplino. Onemogočite veriženje podjetij in prenos dobičkov v davčne oaze. Vse ostalo pride samo. Kar se tiče znižanja davkov, bi morali vprašati tiste, ki so glasovali za Slovenijo, če so si predstavljali, da bo država tako draga.
mentsana
# 20.01.2017 ob 12:03
me zanima kdaj se bodo zgodili uporniki?
ajvard
# 20.01.2017 ob 12:08
temu pravijo izdatni dvig minimalca?
Shimun
# 20.01.2017 ob 12:01
10 eurov na mesec več v denarnici...a se res delajo norca iz ljudi?

To je 0,30 evra na dan. Vsak peti dan si bodo najrevnejši lahko privoščili skodelico kave v lokalu. V celem mesecu bodo lahko kupili 3-4 kg kruha. V celem mesecu!!

In ljudje bodo kot ponavadi navdušeno ploskali v stoječih ovacijah. Kje jaz živim!
malikaliber
# 20.01.2017 ob 12:08
Država nas ima za norca. Minimalc bi moral gor najmanj150€, da ne rečem še več!
Binder Dandet
# 20.01.2017 ob 12:08
"Na seji Ekonomsko-socialnega sveta so sklenili, da se minimalna plača dvigne za 1,8 odstotka. "

Odlilčno, to seveda znajo z izračunom podpreti.

Kira zahojena država pa njene uravnilovke.

Podpiram čim višje plače za vse. Ampak je treba ustvarit pogoje, da jih bomo zaslužili in da nam jih ne bodo tajkuni in politični podrpeniki pokradli. Za to naredit bi pa politika morala zavihat rokave inpljunit v lastno skledo.
Shimun
# 20.01.2017 ob 11:58
RenatoP: bencin je šel dol zaradi spremembe cen na svetovnem trgu, ne pa zaradi vlade.
K_ris
# 20.01.2017 ob 12:00
@mpslo

Kaj če bi namest dviga minimalne plače, dal manjše obdavčitve?


Potem koristiš vsem ostalim razen tistim, ki so na minimalni plači.
hizli tren
# 20.01.2017 ob 12:01
Sramotno da je tole možno:
državna služba - npr. čistilke opravijo nadure in nočno delo

Plačano imajo minimalno plačo. Skregano z vsako etiko vendar država to podpira.
Shimun
# 20.01.2017 ob 11:57
A zato se je danes Slovenija spet zadolžila za dodatnih 1,3 milijarde evrov?

Vir: Finance
nonparel
# 20.01.2017 ob 13:05
Delavcem in upokojencem par evrov več, dohtarjem par sto evrov več. Enim bombonček, drugim pa bonboniero. Kaj je nastalo iz te države.
beli zajec
# 20.01.2017 ob 12:37
Lepo.sedaj bi pa lahko se DDV znizal nazaj na 20% ker se je povecal zaradi krize.
heron
# 20.01.2017 ob 12:09
To je najslabše populistično dejanje vlade in sindikatov. Lepo bi vse poslance in sindikaliste in direktorje poslal v trgovino in jim dal možnost da si naberejo živil za košarico in potem z tem preživijo,pa da vidimo. Naša politika je potrebna temeljite in dolgotrajne burje,orkanske burje, ker to je naravnost NORČEVANJE IZ LJUDI.
Na drugi strani pa vrhunsko opremljajo stanovanja za ilegalne prebežnike,zastonj imajo ogrevanje,zdravstvo in še drugo. Slovenci,kaj je z nami narobe?
Kopačeva a te ni sram?
Miro in tebe,pa Semoliča in ostalih poslancev?
TESLO
# 20.01.2017 ob 12:40
Nekoč je bila ena lepa pesem, pa kaj, ko sedaj ni več zaželjena. Mislim, da je šla nekako takole:
" Nabrusimo kose, že klas dozoreva.... . "
patria
# 20.01.2017 ob 12:31
Vsem v JS bi morali enako dvigovat plače in tudi pokojnine, torej , če je za minimalno plačo dovolj 1,8 odstotka potem bi moralo biti enako tudi za zdravnike, ki bi kljub vsemu dobili bistveno več, tako pa v tej državi skrbijo samo za elite , njim ni nikoli dovolj , tisti na dnu in upokojenci pa imajo tako vsega dovolj in živijo v izobilju , uboge so elite zdravniki itd.............
rubin
# 20.01.2017 ob 13:39
Kje si bil počivalšek ko so za cca 300 na mesec ! dvignili zdravnikom ? Kdo misliš da bo to povišico preko davkov plačal ? Velik dvoličnež, tam par stotakov , tu pa se za deset evričev kregate ...sramota!
gigi76
# 20.01.2017 ob 13:11
No..še to..javni aparat je vsaj za 1000% prevelik za tako malo ljudi....potem pa še korupcija in klientelizem pri javnih naročilih in smo tam kjer smo....država meče denar z lopato v smeti, potem pa sprejema neke zakone, ki udarijo privatni sektor....potem pa še plačilni roki....država ima 120 dni....se pravi jaz izdam račun in čakam 120 dni vmes sem pa že davčni dolžnik in baraba po njihovem in me javno objavijo...pa kje mi živimo...mene samo čudi, da so na Furs-u še vsi med živimi, enkrat se bo enemu snelo in jih bo šlo par po gobe...
hepimen
# 20.01.2017 ob 12:46
To pa bo bogatija...
darkwader
# 20.01.2017 ob 12:12
Hmm, najprej drugega januarja frej, potem zdravstvena reforma ki ni všeč neoliberalistom, zdaj pa še dvig minimalca. A so volitve že za vogalom?
dusan21
# 20.01.2017 ob 13:08
Delavci, ki delajo za mizerno minimalno plačo niso krivi da je njihovo vodstvo in managerji totalno nesposobni.
Dajmo že enkrat pogledati realnosti v oči : vodstva podjetij, ki izplačujejo minimalno plačo so pač nseposobna ustvariti s svojimi izdelki in storitvami na trgu višji BDP.
Naj se vodstva vseh teh podjetij pogledajo v ogledalo in si to priznajo.
Delavec, ki dela za tekočim trakom ali strojem, pač nima nikakršnega vpliva na to, kakšen RVC bo podjetje iztržilo na trgu.
buco15
# 20.01.2017 ob 12:15
cca 160€ so previsoki prispevki? vkljucujoc zdravstveno zavarovanje? kaj je z vami? dajte bruto minimalca 1300 kot je v nemciji, franciji,... pa bo neto 1000 kar bo posteno! kdor od delodajalcev ne more placevati delavcev 1300 na mesec z davki je ali kradljiva baraba ali pa nesposoben in naj zapre firmo
alojzr2
# 20.01.2017 ob 12:09
Zakaj samo 1,8 odstotka?
Resnično dobre stvari se začno dogajati šele, ko vlada zaukaže minimalno plačo recimo 5.000 evrov.
In so jo sposobni izplačati recimo štirim delavcem v Sloveniji.

Socialisti / sindikalisti pa začnejo kričati: "Prasci kapitalistični izkoriščevalski. Vemo, da imate, samo nočete dati! Kako nimate? No, če pa nimate teh bogih pet jurčkov po glavi, potem pa zaprite fabrko ne, nimate na trgu kaj iskati."

Popolnoma enak scenarij se odvije, če hočeš zvišati minimalca za 1 cent ali 4 jurje.
nelon
# 20.01.2017 ob 14:40
A sploh ta vlada ve kaj dela... Edino srečo ima da je gospodarsko okolje v svetu ok
car1991
# 20.01.2017 ob 13:58
Ja, ni kaj populizem močno zmaguje nad razumom očitno.
SamoRes
# 20.01.2017 ob 13:28
Dokler ne bo tale bruto postal neto je to navadno sužnjelastništvo. Takrat ti je sužnjelastnik kril hrano in streho nad glavo, danes ti pa delodajalec izplača sramotno nizko minimalno plačo, ki še za hrano in najemnino ni dovolj.
costes
# 20.01.2017 ob 12:57
Seveda se da vec v proracun dobit..zmanjsat 130000 lenega, nepotrebnega, birokratskega aparata za 30%, RKC obravcit in razlastnint, legalizirat travo in sex...banda kravatarska
GORILA
# 20.01.2017 ob 12:24
@shimun
z 10 evri ne morejo tisti na minimalcu plačati niti obveznega RTV prispevka.

Jap, lahko pa si bodo privoščili POPTV in AKANAL!
borkov
# 20.01.2017 ob 13:27
dvig minimalne plače za 1,8% bo pahnilo državo v prepad...človek se lahko samo smeji tem političnim pajacom.
Milijarde smo zagonili v 20 letih. Če bi vse lopove skupaj s politiki vred (ti so največ krivi) spravili za rešetke bi bila danes minimalna plača 1000 eurov neto in to z lahkoto. Vse meneđerske plače znižat za 30%, v javnih podjetjih za 50, ukinit vse bonitete, službena vozila, spremenit zakon o javnih naročilh, ukinit posrednike pri nabavi vsega za zdravstvo, znižat plače politikom za 50% in z lahkoto bo minimalna plača večja. Denarja je ogromno, še celo vemo, kje je samo da bi se pa kdo zmigal pa ne. Ker so zadaj mafijozni koruptivni lobiji.
Sibid
# 20.01.2017 ob 12:56
10 eurov na mesec več v denarnici... 25 eur plačila za "prostovoljni" zdravstveni dodatek
nocoment78
# 20.01.2017 ob 12:49
hahaha ta vlada je res burleska
severnik
# 20.01.2017 ob 12:28
Minimalno plačo nameravajo dvigniti za 1,8 odstotka

Noro!!!! In Slovenski narod z dna lestvice je rešen.

Bedaki nesposobni.
johann
# 20.01.2017 ob 14:07
Nečesa ne razumem. V Avstriji imajo nižje obdavčitve plač, nižji DDV, višje pokojnine, boljše zdravstvo, ceste, javno upravo...
Kje je tu problem?
anamor
# 20.01.2017 ob 13:21
Ma tok bedasto valdo pa nismo imeli niti pod Pahorjem in Bratuškovo. Pa zgleda, da gremo lahko ,še nižje. Sam dragi Slovenci počakajte malo, da se obresti na kredite dvignejo.
fiston
# 20.01.2017 ob 13:17
Ne vem zakaj blejete samo čez vlado in sindikate, krivda je tudi na delodajalski strani in to največja.
V bistvu je minimalna plača nastala, ko so sindikati zahtevali zvišanje plač. Potem so kapitalisti začeli tuliti, da ni denarja, kot vedno tulijo. No potem so sindikati rekli, da oni v prvem in drugem razredu ne morejo preživeti s plačo. No in potem so se kapitaliste in sindikati nekako strinjali, da se onim zviša plača. No in tako je potem nastala ta minimalna plača, ki naj bi omogočala kolikor toliko normalno preživetje. In ta zgodba se ponavlja že leta in destetletje in več. In tako so prišli v minimalno plačo najprej oni s 3. stopnjo, pa 4. stopnjo, 5. stopnja je že na robu....
Tako delodajalci samo blefirajo, kako bi nagrajevali pa lepo so sami za uravnilovko.

In malo razmislite kaj delodajalce več stane, ali zvišanje minimalne plače, ali zvišanje izhodiščnih plač ? Če bi bilo logično bi se morale izhodiščne plače zvišat za inflacijo, ne samo one do minimalne plače.

No za konec pa še v razmislek, da je več kot polovica povpraševanj po delavcih po onih, ki padejo v minimalno plačo. No ja če vzameš one s poklicno šolo, je to poceni delovna sila. Recimo zunaj so ti s poklici veliko dražji kot pri nas, kljub višjim davkom.
No če bi bili ti predragi, potem ne bi bilo več kot polovica povpraševanja po njih.
kapljač
# 20.01.2017 ob 13:03
Mizerija še nikoli ni poboljšala razmer. 1,8% je ravno tak nesmiseln poseg. Dvig minimalne plače bi moral biti najmanj 20%.
luckyss
# 20.01.2017 ob 13:01
@severnik
A veste zakaj so plače v slo nizke? Zato ker nič ne ustvarimo.


Plače so nizke zato ker pač o(b)staja potreba kapitala po konstantni rasti ..
Sedaj bo pri nas več vlaganja tujega kapitala ker celo Kitajci postajajo dragi v primerjavi z nami glede na lokacijo..
Na žalost pa to ne pomeni višji standard naših delavcev ampak višji dobički korporacij..
Mirlo
# 20.01.2017 ob 12:38
Evo, že 25 let poslušamo eno in isto zgodbo:
"Delodajalci trdijo, da izdatnejše zvišanje minimalne plače ne bi prineslo nič dobrega, saj bi lahko povečalo brezposelnost, delo na črno in prekarizacijo, poleg tega pa zmanjšalo zanimivost Slovenije za vlagatelje."

Kaj pa je sploh smisel človekovega življenja?
tron
# 20.01.2017 ob 12:37
Ko bomo izenačeni s pravicami in ugonostmi ilegalcev živečih v Sloveniji, bom rekel, da smo na pravi poti, lol.
severnik
# 20.01.2017 ob 12:30
Kaj če bi namest dviga minimalne plače, dal manjše obdavčitve?

Žal bi delavec dobil enako malo, podjetje pa bi imelo nižje stroške. Pri dobrih plačah to sploh ne bi bil problem, celo dobrodošlo. Vsekakor pa ne za tiste, ki dobijo najmanj.
Shimun
# 20.01.2017 ob 12:21
K_ris: Novi prispevek bo zanje nižji od premije za dopolnilno zavarovanje, ki so jo plačevali do zdaj.

Ne to ni res. Do zdaj so lahko državljani sami odločali ali sploh hočejo plačevati dopolnilno zavarovanje, od zdaj naprej pa ga bodo MORALI plačevati. Torej imajo 20 evrov manj v žepu, hočeš nočeš.
mpslo
# 20.01.2017 ob 12:10
@K_ris

Zmanjšanje dajatev pri isti bruto minimalni plači, bi imela za delavca isti učinek, kot zvišanje neto minimalne plače. Delodajalec bi lahko zaposlil večje število ljudi, samo kaj, ko so naši vladajoči preveč kratkogledni.
obligatorij
# 20.01.2017 ob 14:45
750 neto minimalno in bi malo lažje folk zadihal
GORILA
# 20.01.2017 ob 13:49
Dvig minimalne plače predstavlja dodatno tveganje za delo na črno, prav tako za prekarizacijo, so Počivalškove argumente navedli na spletnih straneh ministrstva.

Torej Počivalšek garantira, da če minimalno plačo zmanjšamo za 30€ dela na črno in prekarizacije ne bo več?
srn
# 20.01.2017 ob 13:15
Samostojni podjetniki, ki plačujejo minimalne prispevke, saj ne ustvarijo dovolj prometa, bodo torej še več plačevali. Skregano z vsako logiko.
Kazalo