Luka Mesec meni, da je prišel čas, da se končno naredi dejansko demokratično, pravično in enako družbo. Foto: BoBo
Luka Mesec meni, da je prišel čas, da se končno naredi dejansko demokratično, pravično in enako družbo. Foto: BoBo
Po Solidarnosti nastal še IDS


Iz stranke so ob tem sporočili, da bo ustanovljena stranka "orodje za opolnomočenje vseh delovnih ljudi in sredstvo za spreobrnitev obstoječih razrednih razmerij moči". Prav tako izbira prizorišča in dneva nista bila naključna, pravijo v stranki, saj da sta oba pomembna simbola socialistične zgodovine, "ki se ji pridružuje tudi nova stranka".
Ta ima trenutno okoli 300 članov. Stranka se poskuša učiti na napakah prejšnjih oblik socializma in nadaljevati, kjer je bil socializem po njihovem mnenju najboljši, so pojasnili na novinarski konferenci.

Bolj obremeniti bogate, manj revne
Stranka se zavzema za pravično davčno politiko, ki bo bolj bremenila bogate in razbremenila revnejše, pri čemer vidijo tudi priložnosti vzdrževanja državnega proračuna. Strankin kratkoročen program gre v smeri socialističnega izhoda iz krize.
Zavzemajo se za okrepitev javnih del, za energetsko obnovo stavb, in sicer v glavnem iz evropskih skladov, ter za krepitev industrijske politike, je povedal Mesec. V naštetem, zlasti v krepitvi javnih del, vidijo tudi možnost reševanja visoke brezposelnosti. IDS se zavzema tudi za demokratizacijo upravljanja podjetij, investicijske politike in bank.

Ne bi prodajali, ampak upravljali

Pri reševanju podjetij tudi po njihovem mnenju lahko ključno vlogo prevzema slaba banka. Ta naj podjetja, do katerih je prevzela terjatve, razdolži. A ne zato, da bi jih prodala. Namesti naj krizne uprave, ki lahko pod njenim nadzorom in nadzorom zaposlenih poskrbijo za osnovno poslovno sanacijo podjetij in zagon proizvodnje, predlagajo v novi stranki.

Podjetja bi po razdolžitvi prenesli na Slovenski državni holding, a jih ne bi privatizirali, pač pa demokratizirali in uvedli družbeno upravljanje. Z njimi bi (so)upravljali delavci.
Udeleženci kongresa so sicer najprej potrdili statut in program stranke. V statutu so opredelili organiziranost, ki po njihovih besedah temelji na vključenosti vsega članstva v odločanje, program pa poudarja gospodarske ukrepe, okoljsko preobrazbo in reformiranje nedemokratične Evrope. Cilj stranke je poleg kandidature na volitvah v Evropski parlament tudi priprava na jesenske lokalne volitve in pozneje vstop med parlamentarne stranke.

Dvestoletne socialistične sanje
Sledile so volitve v organe stranke, ki ne bodo imele predsednika, temveč koordinatorja dela sveta stranke, kar je postal Luka Mesec. "Socializem. Sanje, stare več kot 200 let. Vizija o demokratični, pravični in solidarni družbi. O koncu podrejanja, izkoriščanja, lakote, bede in revščine. O svetu, v katerem bo vsak dajal po svojih zmožnostih in prejemal po svojih potrebah. Sanje o izpopolnjenju človeka. Socializem. Milijoni so se borili in umirali zanj. Od pariške komune, oktobrske revolucije, španske državljanske vojne, osvobodilnih bojev med drugo svetovno vojno do gibanja neuvrščenih, protikolonialnih bojev, evrokomunizma in latinskoameriških socializmov," je na začetku nagovoril zbrane.

Nadaljeval je z dosežki levice, kot so: ukinitev otroškega dela, osemurni delavnik, uvedbo splošne volilne pravice, odpravo kolonializma, pravico do plačanega dopusta in bolniške, socialno državo in pravice žensk. Izpostavil je rastoča plačna ter premoženjska nesorazmerja, ki so dosegla skrajne meje ter samonikla protestniška gibanja po vsem svetu, ki zahtevajo konec korupcije, brezposelnosti in revščine.
Ob tem je izrazil prepričanje, da "si bomo skupaj priložnost, da v novem stoletju izgradimo tisto, česar našim predhodnikom v preteklih dveh stoletjih ni uspelo: dejansko demokratično, pravično in enako družbo".
IDS se je sicer pretekli teden skupaj s strankama TRS in DSD povezal v Združeno levico, s katerima cilja na sedeže v Evropskem parlamentu, decembra pa je nastala še ena leva stranka, in sicer Solidarnost.

Po Solidarnosti nastal še IDS