Slovenija
Storjen je bil pomemben korak naprej, je dejal minister Boris Koprivnikar. Foto: BoBo
       Če bo vladna stran pokazala pripravljenost za dogovarjanje in prihodnji teden prišla pred nas s sprejemljivim pogajalskim izhodiščem za pogajanje o vseh stavkovnih zahtevah, potem obstaja možnost, da prekličemo dvourno opozorilno stavko.       
 Jelka Mlakar
Če bo vlada prihodnji petek na mizo dala sprejemljivo pogajalsko izhodišče, obstaja možnost, da sindikata prekličeta napovedano dveurno opozorilno stavko, je dejala Jelka Mlakar. Foto: BoBo
       Pogledali smo vse zahteve in jih natančno razumeli z obeh strani. Mislim, da so bila pogajanja zelo konstruktivna, dogovorili pa smo se tudi, katere specifične stavkovne zahteve se bodo reševale neposredno v dogovoru z ministrstvom za zdravje in ministrstvom, pristojnim za socialo. Katere stavkovne zahteve so priporočila, pri katerih želimo spremeniti prakso, ki se nam dogaja tako na področju zdravstva kot sociale, in katere so tiste, ki jih bo treba dejansko izpogajati, spremeniti uvrstitve.       
 Boris Koprivnikar

Dodaj v

Koprivnikar: Koliko milijonov evrov bomo komu dali, se ne pogovarjamo

Sestanek ministra z dvema sindikatoma
26. januar 2018 ob 18:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednika sindikata delavcev v zdravstveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva, Jelka Mlakar in Zvonko Vukadinovič, sta ministru Borisu Koprivnikarju predstavila stavkovne zahteve.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v izjavi medijem po srečanju pojasnil, da so naredili pomemben korak naprej. "Pogledali smo vse zahteve in jih natančno razumeli z obeh strani. Mislim, da so bila pogajanja zelo konstruktivna, dogovorili pa smo se tudi, katere specifične stavkovne zahteve se bodo reševale neposredno v dogovoru z ministrstvom za zdravje in ministrstvom, pristojnim za socialo. Katere stavkovne zahteve so priporočila, pri katerih želimo spremeniti prakso, ki se nam dogaja tako na področju zdravstva kot sociale, in katere so tiste, ki jih bo treba dejansko izpogajati, spremeniti uvrstitve," je dejal.

Znova se bodo srečali v petek, do takrat pa bo "vladna stran pripravila konkretne predloge na tiste zahteve, ki jih zdaj bolje razumemo", je povedal Koprivnikar. Sicer pa trdi, da sploh ne razmišlja o preprečitvi stavke, ki sta jo sindikata napovedala za 13. februar, ampak o tem, "ali imam argumente, da sedanji plačni sistem in razmerja znotraj njega lahko izboljšamo".

"O številkah, koliko milijonov evrov bomo komu dali, se ne pogovarjamo, saj je to brezpredmetno. Mi se pogovarjamo o argumentih, in ko bomo z vsemi pogajalskimi skupinami ugotovili, kako primerljivo v okviru enotnega plačnega sistema urediti temeljne težave, s katerimi se spopadamo, bomo videli, kakšna je številka in ali jo zmoremo," je pojasnil. Sicer pa Koprivnikar vztraja, da je stavka nepotrebna in samo jemlje čas za konstruktiven dogovor.

Sindikalisti predstavili stavkovne zahteve
Mlakarjeva pa je dejala, da so predstavili svoje stavkovne zahteve in jih podrobno obrazložili. Tako do prihodnjega tedna pričakuje protipredlog, bi si pa želela pogostejše sestajanje glede na to, da se datum, za katerega so napovedali stavko, bliža. Je pa poudarila, da jo lahko pred tem odpovejo, če bodo zaznali, da se stvari premikajo v pravo smer.

"Če bo vladna stran pokazala pripravljenost za dogovarjanje in prihodnji teden prišla pred nas s sprejemljivim pogajalskim izhodiščem za pogajanje o vseh stavkovnih zahtevah, potem obstaja možnost, da prekličemo dvourno opozorilno stavko," je dodala.

"Kar zadeva kadrovske normative, imamo zdaj prvič občutek, da so nas dejansko vzeli resno," pravi Mlakarjeva. Že prihodnji teden naj bi se namreč sešla delovna skupina na tem področju. A je previdno optimistična, saj ne bo privolila v to, da bi delovna skupina nastala le za to, da se nič ne zgodi.

Brez stavke ni rezultatov
Sicer pa Mlakarjeva trdi, da stavka mora biti plačana, saj jo utemeljujejo tako na kršitvah kolektivnih pogodb kot tudi na neizpolnjenih stavkovnih sporazumih. Po njenih besedah ne bodo odstopili od zahtevo po dvigu plač in odpravi anomalij, anomalij pri dodatkih za dementne in za delo s citostatitki.

Vukadinovič pa je dodal, da tudi sam meni, da je stavka nepotrebna. "Izkušnje pa kažejo, da nam brez stavke ni uspelo doseči cel kup interesnih rezultatov, ki so bili potem udejanjeni," je pripomnil.

Tudi sicer ugotavlja, da bi se strinjal s tem, kar je minister povedal v javnosti, a ob tem opozoril, da se Koprivnikar ne strinja z dvigom plač tudi v primerljivosti z zdravniki. Opozoril je, da bodo vztrajali pri zahtevah glede dodatkov za težke delovne pogoje, saj številni zaradi oblik dela, ki jih imajo, tudi denimo ne morejo več usklajevati družinskega in poklicnega življenja.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
pepar
# 26.01.2018 ob 20:26
V sloveniji je šel pregovor,pošteno plačilo za pošteno delo v zgodovino.
Uveljavlja se, bolj boš izsiljeval več boš dobil,ne glede kaj in koliko boš naredil.
SamoRes
# 26.01.2018 ob 20:31
Opozoril je, da bodo vztrajali pri zahtevah glede dodatkov za težke delovne pogoje, saj številni zaradi oblik dela, ki jih imajo, tudi denimo ne morejo več usklajevati družinskega in poklicnega življenja.

Ta dodatek bi morali potem dobiti vsi, ki delajo v izmenah.
Prizadet
# 26.01.2018 ob 21:27
Jaz pa mislim, da bi morali odpreti nekaj ključnih tem in jih dodati na pogajalsko mizo.
1. Ukinitev zdravniških koncesij
Le te so se izkazale za precejšen korupcijski problem in mislim, da v veliki meri prispevajo h požrešnosti ostalih zdravnikov. Ti potem s fidesom potegnejo ostale sektorje za seboj in sindikati z lahkoto prepričajo zaposlene v JS, da se jim godi krivica. Da jim je nekdo nekaj vzel. Kar seveda ni res. V resnici so nam realnemu sektorju v času krize pomagali tako, da so imeli zgolj enake plače. Medtem smo v realnem sektorju ostajali brez plačil, veliko pa jih je tudi izgubilo zaposlitev. Število zaposlenih v JS pa se povečuje od osamosvojitve dalje ne glede na barvo in prepričanje naših vlad.
2. Zahteva po rednem poročanju o dejanskem številu zaposlenih v JS
To številko je iz nekega čudnega razloga nemogoče dobiti. Številka s katero operiramo je izračunana na podlagi prijavljenih ur in.. uhh ..kompliciranja. Roko na srce, točne številke ne vemo.
3. Možnost prekinitve delovnega razmerja iz ekonomskih razlogov.
4. Možnost prekinitve delovnega razmerja iz krivdnih razlogov.
5. Možnost prekinitve delovnega razmerja v primeru, da se nekega delovnega mesta ne potrebuje več in notranja prerazporeditev na delovno mesto, ki ga potrebujemo ni možna. (vse preveč imamo fikusov, ki so bili napredovani na skrita "delovna mesta").
6. Poročanje o kvaliteti opravljenega dela, ki omogoča preverjanje ali je bilo delo res opravljeno in če je bilo opravljeno tako kvalitetno kot je bilo domenjeno. Tu je potem možno tudi nagrajevanje.
7. Preverjanje zunanjih izvajalcev, če so res opravili delo in v primeru, da niso to finančno luknjo pokrpati. (agencije za delo, ki so prisesane na Zavod za zaposlovanje naprimer).
8. Dvigniti plačo tistim, ki zasedajo delovna mesta kjer je potrebno doplačevati do minimalca (ta del se mi je vedno zdel skrajno nor)
9. Poiskati način kjer bi se vsi zaposleni v JS naučili, da je potrebno ob ugotovitvi napak in slabih praks ukrepati. Prav vsak bi moral biti odgovoren za to. Vmesni sloj bi moral biti odgovoren, če bi informacije ignoriral ali celo namerno ustavljal.
10. Ko bo nastopila naslednja kriza - historia magistra vitae est - moramo biti pripravljeni vsi. Torej tudi JS.
To pišem zato, ker se čutim prizadetega ob vaših zahtevah in trditvah, kako opravljate svoje delo. Če bi se jaz obnašal tako do mojih strank, bi jih že davno izgubil. S tem pristopom, ki ga imate ste izgubili poslanstva, ki so pripadala vašim poklicem. Glede na vaše obnašanje, izjave in plakate med stavko čutim zgolj sovraštvo, ki ga gojite do mene.
Peca
# 26.01.2018 ob 20:26
Pokvarjenec.

Ko je Cerar managerjem višal plače in zdravnikom, se Koprivnikar ni nič oglašal. Zdaj, ko zahtevajo samo tisto kar jim je bilo odvzeto še policisti, medicinske sestra, gasilci, učitelji... zdaj pa medijski linč teh poklicnih skupin.
Ministrstvo je celo v javnost dalo neke zneske plač, ki bi naj jih prejemale te poklicne skupine - verjetno so se zmotili in dali v javnost Avstrijske plače teh poklicev!
džeko
# 26.01.2018 ob 20:32
če sestre stavkajo si lahko zdravnike nekam vtaknejo....
kovalenkov
# 26.01.2018 ob 21:39
Še enkrat. Od kje naj država vzame?

Vse to pumpanje z višjimi plačami je samo pesek v oči ljudem, da se jim prikupijo sindikalni prvaki, ki so na svojih funkcijah tako dolgo, da se nihče več ne spomni, kdaj je bil na njih kdo drug.
Če bi sindikati res želeli dobro za vse delavce, bi zahtevali povrnitev DDV na nivo pred krizo leta 2008. To bi pozitivno vplivalo tako na gospodarstvo, kupno moč, kot tudi na plače ljudi.
Ampak ne. Oni se borijo za jebenih 30 EUR.
anjago2
# 26.01.2018 ob 21:08
gospodarska rast je, ne javnosektorska..... dajte se že enkrat nehat slinit prvi pri koritu ko gospodarski sektor nekaj več ustvari, potem pa nič od tega nedobi nazaj
Ogroženi
# 26.01.2018 ob 20:26
Eno je dejstvo: tako Koprivnikar kot Kopač Mrakova sta že celoten mandat neuspešna in bi že iz politične etike morala odstopiti.

To samo še dodatno veliko pove o tem, s kakšnimi samodržci imamo opravka.
majster11
# 26.01.2018 ob 21:15
Pa še to. Mediji zavajajo. Elita žre meso, raja pa zelje. Statistika pa pravi , da jemo segedin golaž.
Verjemite, še vedno žremo zelje, ne segedinarja. Mediji ponujajo statistiko....
johann
# 27.01.2018 ob 08:18
Problem v javnem sektorju je ta, da vsi dobivajo isto plačo. In medtem, ko eni delajo, da še na malico ne morejo iti, drugi med "šihtom" brskajo po internetu in postopajo okoli. Plačo pa kot rečeno dobijo vsi enako...
Resnica123
# 26.01.2018 ob 20:26
Vceraj v Tarci produktivnost Ceske in Slovenije. Cehi so nas ujeli.
Arso
# 26.01.2018 ob 23:03
Čehi so nas prehiteli. Bili so krepko za nami, a so
izvedli lustracijo.
QUENDI
# 26.01.2018 ob 20:56
.....O številkah, koliko milijonov evrov bomo komu dali, se ne pogovarjamo, saj je to brezpredmetno......pa saj si jo g minister že izračunal - milijarda je v igri......

m72.....saj bo popustil....ker se bo vrnil v javni sektor.....javnopravne organizacije.....
galoper
# 27.01.2018 ob 19:16
Tudi vlada bi lahko nastopila skupno, vsak minister s svojega področja bi lahko dodal razlago vplivov na državo, z zaključno beseda predsednika vlade
lightning.si
# 27.01.2018 ob 10:47
našim javnosektašem bi se prilegla na kratko vladavina v slogu Magaret thatcher, ki je bliskovito opravila s sindikati (resda predvsem v gospodarstvu, a se da to prenesti tudi na js)
DrKošarke
# 27.01.2018 ob 02:07
bruham ko spremljam dogajanje glede te stavke. JS je že tako najmanj prispeval ob krizi. Sedaj so spet povsem nenasitni. pa kake zahteve no. pogledajo naj si plače v gospodarstvu.
m72
# 27.01.2018 ob 00:32
"Čehi so nas prehiteli. Bili so krepko za nami, a so
izvedli lustracijo."


Nobene lustracije, le kretene so odpikali. Upam, da bomo tudi mi kdaj uspeli. Eno od mnogih prilik smo še nedavno tega znova zamudili.
Skippy
# 27.01.2018 ob 00:09
Kaj mislite, kje konča 300 milijonov dolga? Prej pa 1 milijardo dolga? V plačah javnega sektorja.

A se komu zdi normalno, da vzameš kredit in zadolžiš državo za naslednjih nekaj desetletij, da nekomu plačuješ plačo, za katero nimaš denarja?
21.12.2012
# 26.01.2018 ob 23:52
govori lačnemu, da je sit.

je ta vlada menila, da lahko farba JS v nedogled, pol pa se kiti kao z rezultati.
še boljši so lahko, enostavno še za 8% skrčiti plačne razrede ... sistemska korekcija ali kako emu pravi brenkač minister.

pravilno je, da se JS oglaša, že prej bi se moral vsak sindikat, še posebej zaradi očitnih anomalij, ker z barabami na drugi strani mize ne gre drugače.
galoper
# 26.01.2018 ob 22:43
Pogovor o plačah posameznih kategorij delavcev, to ni problem države ampak panoge v kateri delajo. Država zagotavlja denar za panogo, razmerja znotraj panoge ni državni problem.
gorenc007
# 26.01.2018 ob 20:35
že vem kere bom letos volil na volitvah...........
AM
# 29.01.2018 ob 14:48
Koprivnikar: Koliko milijonov evrov bomo komu dali, se ne pogovarjamo

Razen zdravnikom in direktorjem. Tem pa vedno damo kar zahtevajo !
freezbee
# 28.01.2018 ob 10:15
Ce komu ne odgovarja v javnem sektorju in mu zdi da si zasluzi visje placilo, jih pozivam da dajo odpoved in iscejo priloznosti v gospodarstvu.
Jaz poznam samo enega ki je dal odpoved v JS in sel v privatni sektor.
Meni je se vedno zal da sem zavrnil. Lepo lagano bi vlekel jurja pa pol, brez kakega stresa, nadur, sobot in na dopustu bi ugasnil telefon.
ni maitre
# 27.01.2018 ob 11:47
lightning.si
našim javnosektašem bi se prilegla na kratko vladavina v slogu Magaret thatcher, ki je bliskovito opravila s sindikati (resda predvsem v gospodarstvu, a se da to prenesti tudi na js)
Počasi tudi v Uk ugotavljajo, da pa mogoče Thacherizem ni tako dobra stvar in ima zelo negativne posledice.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jan/22/carillion-privatisation-myth-councils-pfi-contracts
Guliarth
# 27.01.2018 ob 08:51
Prvo dajmo tistim, ki smo jim že dali, stavka ni bila tako huda, narod še je kar miren. Vodnega topa niso uporabili, mogoče pa je le ta merilo.
Bivši uporabnik
# 27.01.2018 ob 06:13
JS ko boste denar zaslužili, ga pa še potrošite.
Peca
# 26.01.2018 ob 23:32
kovalenkov
# 26.01.2018 ob 21:39
Še enkrat. Od kje naj država vzame?


Kaviarlevica je posrpavila 70 miljard €vrov v davčne oaze - tam naj vzamejo!


Če bi sindikati res želeli dobro za vse delavce, bi zahtevali povrnitev DDV na nivo pred krizo leta 2008. To bi pozitivn


DA in NE. Ker a misliš, da bodo trgovci res znižali cene potem? Pozabi! Znižanje davka bodo izkoristili za to, da bodo lahko zvišali cene izdelkov in si odrezali svoj kos pogače!
Skippy
# 27.01.2018 ob 00:44
Nope, kreteni so ostali, samo komuniste so odstranili.
majster11
# 26.01.2018 ob 21:06
Vsi ki pravite ,da je stavka neupravičena- poglejte si pogodbo med vlado in sindikati.
Potem pa lahko vsi - na juriš proti JS - če menite da je upravičeno
m72
# 26.01.2018 ob 19:22
Še par mesecev, pol pa ne bo več treba prenašati tega antipatičnega arogantneža.
Skippy
# 27.01.2018 ob 00:07
Seveda je stavka neupravičena, saj niso v ničemer zaslužni za gospodarsko rast, ampak kvečjemu za vse naše tegobe. Sedaj pa so še zaradi javnega sektorja začeli s temi fintami na račun minimalnih plač, kjer bi delavec dobil 20 evrov, država pa bi podjetju pobrala vsaj 30.
RJSlo
# 26.01.2018 ob 22:00
Koprivnikar: Koliko milijonov evrov bomo komu dali, se ne pogovarjamo
--------------------------------------------------
No ja. Vsakemu sindikatu eno miliardo. Za letošnje "anomalije" bi to moralo zadostovati
FDVjevec
# 26.01.2018 ob 20:31
Tako se govori! Bravo Boris.
Skippy
# 27.01.2018 ob 00:04
Za vsaki dan stavke se jim ne izplača plače, niti malica, prevoz. Pa naj stavkajo kolikor hočejo.

Če kdo več kot 10 dni na mesec ni delal, pa avtomatsko odpustiti.
Kazalo