V trenutnem položaju Koprivnikar ne vidi več realne in racionalne možnosti, da bi dosegli dogovor. Kompromisov, za katere ve, da so nerealni ali celo škodljivi za državo, pa ne namerava sprejemati. Foto: MMC RTV SLO
V trenutnem položaju Koprivnikar ne vidi več realne in racionalne možnosti, da bi dosegli dogovor. Kompromisov, za katere ve, da so nerealni ali celo škodljivi za državo, pa ne namerava sprejemati. Foto: MMC RTV SLO

Kot pogajalec sem danes soočen s tem, da imam pred seboj za 991 milijonov evrov pogajalskih zahtev in mandat v višini 45 milijonov evrov.

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo
Po pogajanjih, ki so sledila štirim stavkam, se je minister odločil za odstop z mesta pogajalskega vodje. Foto: BoBo
Počivavšek in Koprivnikar
Jakob Počivavšek je že pred pogajanji rekel, da je skrb vzbujajoče to, da "je vladi očitno popolnoma vseeno za sistem, glede na to, da predlaga popolnoma novo rešitev, ki ne odgovarja na nobeno izmed stavkovnih zahtev". Foto: BoBo
Koprivnikar odstopil z mesta pogajalca
Vlada in sindikati brez dogovora

"Glede na odziv sindikatov, glede na mandat, ki mi je podeljen, in tudi morda glede na številne kritike, s katerimi se soočam - pa ne bom sodil o njihovi upravičenosti -, prihajam do odločitve, da bom vladi predlagal menjavo vodje pogajalske skupine in se sam s tega položaja umaknem," je po pogajanjih izjavil Boris Koprivnikar. Za zdaj ostaja v vlogi ministra, razen če se predsednik vlade, ki ga je o predlogu že seznanil, ne odloči drugače, je še dodal.

Na ministrov predlog o zamenjavi se je že odzval premier Miro Cerar, ki pričakuje, da bo Koprivnikar vlado na prihodnji seji seznanil s svojimi argumenti za odstop. Predlog o zamenjavi bo tako sprejela vlada, ki ji bo prepustil tudi odločitev o tem, da bi mesto vodje pogajalske skupine prevzeli v kateri drugi koalicijski stranki.

Branimir Štrukelj: "Sam bi na njegovem mestu storil enako"
Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz je v odzivu na Koprivnikarjev ponujen odstop povedal, da je bilo mandat, ki je predvideval enoodstotni dvig plač, nemogoče izpeljati in da ministru ni preostalo drugega, kot da odstopi. O tem, koga bi sindikalisti raje imeli za vladnega pogajalca, je Štrukelj dejal:"Mi se lahko pogajamo s komer koli, ki se je pripravljen odgovorno in racionalno pogovarjati in upoštevati dejstva."

Ponujen odstop je komentiral tudi vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov Jakob Počivavšek: "Opozarjali smo že, da je zaupanje porušeno in da pogajanja ne potekajo na način, da bi bil mogoč dogovor." Pogajanja so se po njegovem mnenju večkrat zaustavila na istem mestu tudi po Koprivnikarjevi krivdi.

"Pozdravljamo trezen premislek ministra Koprivnikarja glede možnosti, da se z mesta prvega pogajalca vlade umakne, saj so se po naših prepričanjih pogajanja med nami pod njegovim vodstvom že nekaj časa žal bolj zapletala kot odpletala, kar je vsekakor neučinkovito in ne vodi v razrešitev naših stavkovnih zahtev. Če bo vlada sprejela odstop in imenovala novega glavnega pogajalca, upamo, da bo šlo za osebo, s katero bomo, v dobro vseh, čim prej sklenili stavkovne sporazume, ter tako nove stavke, ki niso v interesu nikogar, ne bodo potrebne," je za MMC dejala Ana Jakopič, namestnica vodje koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja.

Odziv koalicije
Tomaž Gantar, podpredsednik DeSUS-a, je odločitev Koprivnikarja pozdravil in upa, da bo premier Cerar sprejel ponudbo: "Razumem, da gre pri stavkovnem valu in stavkovnih zahtevah zares in mislim, da se zaveda, da je s svojim načinom dela nekredibilen." Meni tudi, da je prav SMC povzročil največ razlogov za stavkovni val in spomnil na sporazum z zdravniškim sindikatom, ki ga partnerji niso podprli.

Iz SD-ja so sporočili, da se mora zdaj premier do tega opredeliti in najti najboljšo mogočo rešitev. Pravilnosti Koprivnikarjeve odločitve niso komentirali. Je pa vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pred dnevi že omenjal, da bi glavnega vladnega pogajalca s sindikati javnega sektorja morali zamenjati.

Slabo je kazalo že pred pogajanji
Vodja sindikatov Jakob Počivavšek je že pred začetkom pogajanj dejal, da volje za sklenitev dogovora na strani vlade očitno ni. Po pogajanjih pa je dejal, da so zahtevali vrnitev k pogajanjem o stavkovnih zahtevah, torej o plačnih anomalijah nad 26. plačnim razredom itd. Ministru so še predlagali tudi, da svoj predlog o enoodstotnem dvigu mase za plače "preoblikuje v prvi korak k odpravi varčevalnih ukrepov".

Minister za javno upravo je namreč v četrtek napovedal, da se bo s sindikati pogajal v okviru enoodstotnega dviga mase plač, pred pogajanji pa je opredelil, da bi vlada za dvig plač v javnem sektorju namenila dodatnih 45 milijonov evrov. Počivavšek pa je pred pogajanji izjavil, da mu marsikaj ni jasno, kar pa je jasno, je to, "da očitno volje za sklenitev dogovora ni".

Kot je poročala Nina Benedik z Radia Slovenija, bi bilo 4-odstotno zvišanje, ki ga je pred pogajanji omenjala vlada, posledica napredovanj dela javnih uslužbencev ter sprostitve pokojninskih premij in regresa, k čemur pa bi vlada nato dodala še omenjeni odstotek. To je precej manj od stavkovnih zahtev Počivavškovih 16 sindikatov, ki vsebujejo zvišanje plač za od 8 do 16 odstotkov oz. dodatne dva, tri ali štiri razrede.

Koprivnikar je tik po koncu pogajanj ugotavljal, da sindikati vztrajajo, da se vlada pogaja o čisto vseh stavkovnih zahtevah ter da sindikati niso podali nobenih konkretnih približevalnih predlogov. Nekoliko pozneje je v izjavi za javnost na ministrstvu za javno upravo napovedal, da bo vladi predlagal, naj poišče drugega pogajalca.

Kot pogajalec sem danes soočen s tem, da imam pred seboj za 991 milijonov evrov pogajalskih zahtev in mandat v višini 45 milijonov evrov.

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo
Koprivnikar odstopil z mesta pogajalca
Vlada in sindikati brez dogovora