Slovenija
Boris Koprivnikar
Boris Koprivnikar opominja, da pogajanja potekajo in da se masa plač ves čas zvišuje. Foto: BoBo
Stavka
Vse več sindikatov omenja stavko. Foto: BoBo
VIDEO
Več sindikatov javnega se...

Dodaj v

Koprivnikar: Rožljanje s stavkami nekonstruktivno

Ministrica Mateja Vraničar Erman priznava, da so bile storjene napake
7. december 2017 ob 14:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Napoved stavk nekaj mesecev pred volitvami verjetno ni naključna, ugotavlja minister za javno upravo Boris Koprivnikar in dodaja, da je to nekonstruktivno, saj pogajanja potekajo, masa za plače pa se povečuje.

Koprivnikar je pred sejo vlade med drugim opozoril, da vlada izpolnjuje vse sprejete zaveze in vztraja pri pogajanjih s socialnimi partnerji. Stavkovne napovedi zato povezuje "s pritiski na vlado tik pred volitvami" in jih ne more razumeti kot konstruktivno sodelovanje za pravično nagrajevanje.

Na očitke, da je vlada sama odprla Pandorino skrinjico, ko je popustila zdravnikom, je minister odgovoril, da so navedbe o popuščanju zdravnikom za do sedem plačnih razredov navedbe sindikalnih predstavnikov. Po njegovih besedah je treba pogledati, koliko zdravnikov in za koliko so napredovali, saj da so podatki drugačni od tistih, ki jih imajo sindikati. Spomnil je, da so se v pogajanjih zavezali, da bodo vpliv zdravniških plač prenesli tudi na druge javne uslužbence, in poudaril, da se bo to zgodilo skozi pogajalski proces in za vse enako.

Pogajanja o odpravi plačnih anomalij se bodo, kot je potrdil minister, nadaljevala v ponedeljek. Upa, da se da do konca leta še kaj narediti, ker so okviri že določeni.

Ministrica opozarja na fiskalno pravilo
Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pa je ob valu zahtev za višje plače na novinarski konferenci po seji vlade opozorila na fiskalno pravilo v ustavi. Javnosti se po njenih navedbah predstavljajo všečni predlogi, vendar je treba pogledati njihovo utemeljenost in finančne učinke. Toda ministrica dvomi, da so predlagatelji te okoliščine upoštevali. "Ne morem zanikati, da so bile verjetno narejene napake pri pogajalskih postopkih," je dejala ministrica, obenem pa spomnila, da je težavo plač policistov vlada podedovala, enako velja tudi za zdravnike. "Moramo umiriti strasti in postaviti na mizo podatke, se uskladiti in od tu štartati naprej," je dejala.

O stavki na Sovi Koprivnikar ne ve nič, stavkovnih zahtev niso predstavili
Zaradi načina pogajanj se na stavko pripravljajo v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. O stavki se zaradi zahtev po višjih plačah te dni opredeljujejo tudi člani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, medtem pa zaposleni v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) že stavkajo. Njihovo stavko je Koprivnikar označil za presenetljivo in neke vrste unikum. O njej sicer, kot pravi, nič ne ve, saj nima niti stavkovnih zahtev. Opozoril pa je, da imajo v Sovi po zakonodaji omejeno pravico do stavke in morajo zagotavljati redno delovanje, saj bi sicer kršili zakon.

O stavki pa razmišljajo tudi v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije, saj vlada ne sprejme njihovih zahtev glede vrednotenja delovnih mest in odprave plačnih anomalij. Stališče ministrice za obrambo Andreje Katič, da se sprejmejo vse gasilske zahteve, po Koprivnikarjevem mnenju ni konstruktivno. Katičeva je spomnila, da so imeli s sindikatom in predstavniki določenih gasilskih zavodov sestanek pri predsedniku vlade, na katerem so se dogovorili za aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor, s katerim so eno delovno mesto uvrstili više. Po njenih navedbah so omenjeni aneks podpisali skoraj vsi sindikati, s čimer so dobili njihovo privolitev, da lahko prisluhnejo pobudi poklicnega gasilstva. Zato ministrica ne vidi ovir, da bi prisluhnili poklicnim gasilcem in potrdili aneks k njihovi panožni kolektivni pogodbi, v kateri bi delovna mesta uredili po predlogu gasilcev.

Han: Popustili smo enim, drugim pa ne
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je sicer po vrhu koalicije dejal, da gre pri stavkovnem valu pred volitvami za pritisk. Po njegovem mnenju je legitimno, da so s stavkovnimi zahtevami začele nekatere skupine, ki jim vlada ni popuščala. "Tukaj nam je vendarle ušlo nekaj iz vajeti. Popustili smo eni skupini, drugim nismo. Tukaj je razlog, zakaj verjetno v Sovi stavkajo," je dejal in stavko v Sovi označil za katastrofo. Upa, da vse deluje normalno in da varnost državljanov ni vprašljiva.

Kdo je odgovoren za napovedan stavkovni val, pa je po ocenah Franca Jurše (DeSUS) "jasno kot beli dan". Razloge vidi v dogovoru, da bodo prek zdravniškega sindikata Fides urejali plače zdravnikov, takrat se je namreč po njegovem mnenju sprožil učinek domin. "Zato imamo zdaj vse te težave. Če bi tedaj zadevo urejali drugače, teh težav zdaj ne bi imeli," je prepričan. Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer pa je glede napovedi stavkovnega vala poudarila, da dialog s sindikati ves čas poteka in da se pričakuje, da bodo v okvirih razumnega in sprejemljivega našli skupni jezik. Pojasnila je tudi, da so dobili zagotovilo, da Sova popolnoma normalno deluje in da ni razloga za vznemirjenje. "Tisti, ki ga delajo - in veste, kdo to so -, se morajo vprašati o tem, kaj delajo z vidika državotvornosti in vloge stanja Sove v državi in širšem prostoru," je opozorila.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
johnsmith
# 07.12.2017 ob 14:37
Zdravnike in direktorje bi umirili, pa ne bi bilo nobenih težav. Sami ste začeli rušiti plačni sistem, sedaj pa so vsi drugi krivi za nastali položaj. Pošteno bi bio, da Koprivnikar odstopi, ker je zaj... situacijo.
SamoRes
# 07.12.2017 ob 15:17
Po logiki politikov bodo zdravniki pocrkali od lakote, če se jim ne omogoči plač 5.000 evrov in več, nekdo s 600 evri minimalca se bo pa že znašel.
V tej državi so nekateri postali sprevrženo požrešni in se jim popušča, medtem ko na spodnjem delu prehranjevalne verige ljudje res trdo delajo in nimajo za prebiti se skozi mesec.
Če tega ne bomo spremenili bo to konec Slovenije.
gre888
# 07.12.2017 ob 15:43
Direktorjem, ki niso zahtevali nič so dvignili plače. Potem pa presenečeni, ker hočejo drugi tudi. Razumi, če lahko.
fritaja
# 07.12.2017 ob 15:55
Koprivnikar: Rožljanje s stavkami nekonstruktivno

Ne pove pa, zakaj je konstruktivno višanje plač zdravnikom in direktorjem.
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 14:39
Sindikati niso neumni. Dobro vedo, da lahko ravno v predvolilnem času največ zahtevajo. Sami ste krivi, ker ste ugodili vsem, ki so do sedaj stavkali. Saj je bilo že od prve stavke jasno, kaj se bo zgodilo, če se zahtevam ugodi.
johnsmith
# 07.12.2017 ob 14:40
Spomnil je, da so se v pogajanjih zavezali, da bodo vpliv zdravniških plač prenesli tudi na druge javne uslužbence, in poudaril, da se bo to zgodilo skozi pogajalski proces in za vse enako.

Res je za vse enako. Do 24 razreda se napreduje 1-2 razreda, zdravniki od 1-7. Razen par 100€ ni bistvene razlike.
21.12.2012
# 07.12.2017 ob 17:10
minister, posipaj se s pepelom, saj si dovolil razpad plačnega sistema.
stavka 100%!
ni maitre
# 07.12.2017 ob 16:50
Tudi parlamentarno mlatenje prazne slame je neproduktivno...
Ivo Lola
# 07.12.2017 ob 20:01
Edino dovoljeno orožje delavcev je stavka, pa še ta je zelo omejena. Za ministra bi bilo verjetno najbolj konstruktivno, če bi bili vsi na minimalcih.
Joe Malkovich
# 07.12.2017 ob 15:04
Sami ste krivi. Če se ne bi dogovarjali z zdravniki mimo ostalih uslužbencev javnega sektorja, do tega ne bi prišlo.
tomive
# 07.12.2017 ob 22:56
ooo Koprivnikar. A boš spet obračunaval s svojimi nasprotniki s svojim položajem? Obračunaval z njimi s pomočjo medijske propagande, ki jo imate v rokah?
Daj... pejd raje pit tja v vaški bife pa se tam fuliraj!
alkum
# 07.12.2017 ob 17:20
očitno se v koaliciji SD in DESUS, kot stara mačka kupčkanja zavedata, da morata popustiti javnemu sektorju, če hočeta prit na oblast, medtem pa se SMC očitno zaveda,da mu niti to več ne bo pomagalo do glasov na volitvah!!
AM
# 08.12.2017 ob 11:48
Na to, da bodo stavke, bi pa pomislili, preden ste dvignili plače direktorjem in zdravnikom.

Če daš najbolje plačnim povišico, je logično da jo bodo zahtevali tudi ostali.
mmeeddoo
# 07.12.2017 ob 16:13
Tako je picke!
Na cesto pojdite štrajkat! Ne pa kot neke 50-letne device, samo nekaj cmokate, se presedate in grozite.

Tako je, vodilna raja si je preko politike in zakonov izborila vse pravice, da se do delovne raje obnaša ravno kakor hoče.

Delovci pa čakajo, da se bo vodstvo začelo samo sekirat, da delavci ne preživijo? Zato pa se še vedno nič ne zgodi.
qmara
# 07.12.2017 ob 15:33
Ne sej kr gospodarstvu vzemte dnar pa je. Kšn davek gor al pa kej tazga. Tam ni važn, če so ljudje na minimalcu...</sarcasm>
RJSlo
# 07.12.2017 ob 14:52
O stavki na Sovi Koprivnikar ne ve nič, stavkovnih zahtev niso predstavili
------------------------------------------------
No ja, Vsaka sova rabi skovirja, tako tudi slovenska Sova.
zapravico
# 08.12.2017 ob 08:49
Ali pri nas obstaja komisija za preverjanje znanja zaposlenih v vladi?
povratnik12
# 07.12.2017 ob 15:35
Koprivnikar: Rožljanje s stavkami nekonstruktivno

to je res! Je pa res tudi, da če se država noče pogovarjat, stavka edino orožje za izpolnitev zahtev
kapljač
# 10.12.2017 ob 10:20
Koprivnikar: Rožljanje s stavkami nekonstruktivno
-------------------------------
Sebi pripisat nekonstruktivnost, bo bolje. Rožljanje s stavkami je zakrivila ravno ta vlada. Ja bi rekel , je celo povzročila celo stampedo stavk.
Malo resno , tako dovzetna, kot je SMC za stavke ni bila še nobena druga politična stranka, še manj vlada, zato bodo stavke pred volitvami , napovedujem ohromile celo državo. SMC si ne more pripisati pozitivne vloge, v tem kaosu, ki ga je soustvarila. Bi rekel celo napeljala.
m72
# 08.12.2017 ob 18:23
Pa kdo lahko tega pajaca sploh resno jemlje?
nikhrast
# 07.12.2017 ob 16:53
Stavka se potem ko poteče pogodba, saj vsak sindikat podpiše pogodbo, ta pa traja nekaj let.
Divje stavke, "wildcat", to je opasno za sindikat, a ni tako v Sloveniji?
Grešnica
# 08.12.2017 ob 12:37
Kakšna stavka neki, požrešneži!

V zadnjih 2 letih (računano do julija) je št. javnih uslužbencev zraslo za 5,3%, masa njihovih plač pa za 11,3%.

Podatki MJU za l. 2016:
rast povprečne plače v JS (iz 2015 v 2016): 3,79%
rast povprečne plače v ZS (iz 2015 v 2016): 1,77%
(vir: Finance)

V času gospodarske krize JS ni odpuščal, ampak dodatno zaposloval. Zasebni sektor mora pa vse to sfinancirati, pa še NLB zraven.

Zato je vaša dohodnina previsoka, DDV pa trajno povišan!
IndyBob
# 07.12.2017 ob 17:39
Dvignit place vsem za 5 % in jih 10 % odpustiti. Nikjer se ne bi poznalo, razen vec bi ostalo v denarnicah davkoplacevalcev.
mopo
# 07.12.2017 ob 16:07
No, kar naj stavkajo kmalu bodo vsa ta delovna mesta itaq nadomestili robti.
viper81
# 07.12.2017 ob 16:23
Vlada v vsem svojem mandatu popušča javnemu sektorju oz. sindikatom, sedaj, ko pa se javni sektor obnaša kot razvajen otrok, ki grozi, ko ne dobi zahtevane igrače, pa vlada ima, kar je iskala.
V dobro države bi se (ob naslednjih volitvah) moral najti kdo, ki bi se sindikatom znal postaviti po robu in ne le obljubljati, popuščati, ostalemu prebivalstvu pa višati davke. A z levičarsko vlado s SD-jem in Desusom v vladi to ne bo šlo.
Kazalo