Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je zadovoljen z rezultati obiska v ZDA. Foto: BoBo
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je zadovoljen z rezultati obiska v ZDA. Foto: BoBo
false
Slovenska politično-gospodarska delegacija je obiskala podjetja številnih tehnoloških velikanov. Foto: AP

Za nalogo si zadajamo, da v Sloveniji v okviru referenčne države, pametno in pošteno uredimo delovna razmerja, obdavčitve teh podjetij, zavarovanje potrošnika in finančne tokove. Le tako se bomo izognili slabim praksam ali težavam pri prenosu teh podjetij na svoje in druge evropske trge.

Boris Koprivnikar
false
Minister Boris Koprivnikar je v četrtek v San Franciscu s podjetjem Uber podpisal skupno pismo o nameri. Foto: Reuters

Osrednja tema prvega dela obiska slovenske politično-gospodarske delegacije v ZDA je bila internetna varnost, v drugem delu pa so se osredotočili na vzpostavitev razvojnega sodelovanja s podjetji, ki prinašajo velike spremembe tako v poslovnih modelih kot v načinu življenja. Še posebej so bili osredotočeni na podjetja, ki so vodilna na področju novih poslovnih modelov sodelovalne ekonomije, kot je denimo Uber, s katerim je minister za javno upravo Boris Koprivnikar v četrtek v San Franciscu podpisal pismo o nameri.

Tako Slovenija kot tudi druge evropske države imajo veliko težav pri vprašanju, kako tovrstne poslovne modele umestiti v zakonodajo, saj so novi in jih obstoječa zakonodaja ne predvideva. "Za nalogo si zadajamo, da v Sloveniji v okviru referenčne države, pametno in pošteno uredimo delovna razmerja, obdavčitve teh podjetij, zavarovanje potrošnika in finančne tokove. Le tako se bomo izognili slabim praksam ali težavam pri prenosu teh podjetij na svoje in druge evropske trge," je poudaril minister Koprivnikar.

Podjetja, ki uspešno poslujejo v ZDA, so po ministrovih besedah izkazala veliko razumevanja za prilagoditev evropskim vrednotam in zakonodaji. "Izrazila so navdušenje nad pripravljenostjo, da imajo na državni ravni partnerja, ki kritično gleda na njihovo poslovanje in je po drugi strani strani pripravljen tudi kritično sprejemati predloge izboljšav," je dejal. Ministrova prizadevanja izhajajo iz vizije Slovenije kot zelene referenčne države v digitalni Evropi.
.

Slovenija ima velik potencial
V okviru obiska univerze Stanford je bila okrogla miza, na kateri so izpostavili velike možnosti Slovenije za vzpostavitev visoko inovativnega okolja, saj ima veliko visoko izobraženega kadra. A potreben bo odgovor na vprašanje, kaj narediti, da bo v Sloveniji več optimizma, energije, priložnosti in inovativnosti, so sporočili z ministrstva za javno upravo.
.
Sogovorniki so videli različne možne rešitve, od izboljšanja izobraževalnega sistema na univerzitetni stopnji do odpiranja univerze v svet, sodelovanja z uspešnimi Slovenci v tujini ter intenziviranja povezav univerz s podjetji. Slišati je bilo poudarke, da je pomembno hitrejše razvijanje inovacij, pa tudi, da si je treba postaviti višje cilje in se zavedati tega, da je za dosego teh potrebnega več trdega dela.
.
Izvršna direktorica Ameriške gospodarske zbornice Slovenije Ajša Vodnik podpisala sporazum o sodelovanju z Ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo (ASEF). Cilj sporazuma je okrepiti prenos znanja in idej ter možnosti študija s pomočjo štipendiranja slovenskih študentov po svetu.

.
Uspešni Slovenci po svetu
Koprivnikar je obisk v ZDA izkoristil tudi za vzpostavljanje stikov z uspešnimi Slovenci po svetu. Nanje ne smemo gledati kot na "beg možganov", temveč kot na ambasadorje zgodbe zelene digitalne Slovenije, ki bo zanimivo in privlačno okolje za razvoj najzahtevnejših tehnologij.

Delegacija, v kateri so bili poleg ministra tudi predstavniki 26 podjetij, inštitutov in akademskih institucij, je obisk v ZDA v soboto sklenila z obiskom Univerze Stanford v San Franciscu, kjer so se srečali z najuspešnejšimi Slovenci različnih generacij ter z odprtjem slovenskega pospeševalnika ABC Global Home, ki je prvi v celoti evropski podjetniški pospeševalnik v silicijevi dolini.

Obisk tehnoloških blue-chipov
Obiskali so tudi podjetja Tesla, Celtra in Uber, pa tudi LinkedIn, Facebook in Google, kjer so spregovorili predvsem o načinu upravljanja s kompetencami ter drugačnem načinu izobraževanja, ki je po ministrovem mnenju ključno. Gospodarsko razvojni del delegacije je obiskal tudi IBM SW Executive Briefing Center, Cisco, Hewlett Packard Enterprise, BCG Digital Ventures Center, raziskovalni center Nase, Microsoft in Salesforce.

Pobuda za organizacijo razvojne delegacije v ZDA je po lanskem obisku pod vodstvom predsednika vlade Mira Cerarja, ko so med drugim obiskali IBM, EMC, Oracle, Cisco in Microsoft, tokrat prišla od gospodarstva pod okriljem AmCham Slovenija, ob podpori javne agencije Spirit Slovenija.

Za nalogo si zadajamo, da v Sloveniji v okviru referenčne države, pametno in pošteno uredimo delovna razmerja, obdavčitve teh podjetij, zavarovanje potrošnika in finančne tokove. Le tako se bomo izognili slabim praksam ali težavam pri prenosu teh podjetij na svoje in druge evropske trge.

Boris Koprivnikar