Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 17 glasov Ocenite to novico!
Poslanci na izredni seji potrjujejo kopico zakonov. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Zakon bo omogočil invalidom prehod v zaposlitev in po prenehanju zaposlitve ponovno izplačilo nadomestila za invalidnost. Foto: BoBo/Tina Kosec
Novi zakon bo tako olajšal mobilnost strojevodij med državami članicami EU-ja. Strojevodja mora biti strokovno usposobljen, imeti veljavno dovoljenje za opravljanje tega dela in veljavno spričevalo. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Kot po tekočem traku: potrdili zakon o invalidih, železniškem prometu, zaščiti prič, občinah ...

Potrjevanje zakonskih predlogov
17. april 2018 ob 12:49,
zadnji poseg: 17. april 2018 ob 17:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poslanci nadaljujejo aktivno sprejemanje zakonov - potrdili so zakon o socialnem vključevanju invalidov, liberalizacijo železniškega potniškega prometa, novelo o zaščiti prič, zakon o informacijski varnosti.

Invalidi bodo z novim zakonom o socialnem vključevanju dobili nekatere dodatne pravice. Sprejeti zakon širi krog invalidov na osebe z avtističnimi motnjami, ki imajo tako hudo obliko neprilagojenega vedenja, da jim ta onemogoča samostojno življenje in pridobivanje sredstev za preživljanje. Krog upravičencev širi tudi na gluhoslepe in na osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo in okvaro. Invalidi s statusom bodo imeli pravico do nadomestila za invalidnost, pravico do dodatka za pomoč in postrežbo po pokojninskem zakonu, prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje pa jim bo kril proračun. Zakon bo omogočil invalidom prehod v zaposlitev in po prenehanju zaposlitve ponovno izplačilo nadomestila za invalidnost. Če bo invalid prejemal plačo, mu bo kljub temu pripadlo nadomestilo do višine neto minimalne plače. Spremembe zakona je v postopek vložila vlada, podprli pa so ga v vseh poslanskih skupinah, saj je trenutna zakonska ureditev zastarela, stara že 35 let.

DZ je s 47 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o dostopnosti do spletišč in mobilnih aplikacij, ki ga je pripravila vlada. Zakon naj bi zlasti oviranim osebam zagotovil lažji dostop do storitev in informacij javnega sektorja. Zakon zadeva okoli 1.360 organizacij, med drugim vse državne organe ter osebe javnega prava, pa tudi organe lokalnih samoupravnih skupnosti zavezuje k ureditvi spletnih mest na način, da bodo uporabna tudi za ovirane osebe. Kot izjeme pri tem določa nacionalno rtv-hišo, vrtce in šole.

Liberalizacija železniškega potniškega prometa
Zeleno luč je dobila tudi novela zakona o železniškem prometu, s katero se trg prevoza potnikov po železnici v notranjem prometu odpira prevoznikom iz EU-ja. Tako kot tovorni in mednarodni potniški in železniški promet bo liberaliziran tudi notranji potniški promet. "To pomeni, da bodo lahko prevozniki prosto dostopali do trga," je pred poslanci zagotovil državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Klemen Potisek. Obvezna gospodarska služba prevoza potnikov v železniškem prometu ostaja, saj velja 15-letna pogodba s Slovenskimi železnicami o sofinanciranju. Poleg tega je v noveli zakona agenciji za komunikacijska omrežja in storitve dana pristojnost, da lahko, če pride do ogrožanja te storitve, izvajanje javne gospodarske službe zaščiti.

Nekatere določbe iz zdaj veljavnega zakona o železniškem prometu se prenašajo v zakon o varnosti v železniškem prometu, zato je DZ sprejel tudi tega - ker gre za prenos dveh evropskih direktiv in vrsto tehničnih zadev, je vlada pripravila nov zakon, DZ pa ga je sprejel dovolj zgodaj, da se bodo lahko vsi organi, organizacije in gospodarske družbe v železniškem sistemu prilagodili. Novi zakon bo tako olajšal mobilnost strojevodij med državami članicami EU-ja in med različnimi prevozniki ter poenostavil priznavanje dovoljenj in usklajenih dopolnilnih spričeval vseh udeležencev v železniškem sektorju.

Sprejet zakon o informacijski varnosti
Poslanci so potrdili tudi vladni zakon o informacijski varnosti, ki naj bi izboljšal varnost informacijskih sistemov pri nas. Zakon določa minimalne varnostne zahteve za to, da bo neki informacijski sistem varen, poleg zasebnih sistemov pa bo obvezen tudi za državne. V razpravi je minister za javno upravo, ki opravlja tekoče posle, Boris Koprivnikar, povedal, da zakon sistemsko ureja področje informacijske varnosti na strateški ravni, hkrati pa s tem Slovenija v svoj pravni red prenaša evropsko direktivo. To mora Slovenija v svoj pravni red prenesti do maja letos. Zakon bo zavezoval ponudnike digitalnih storitev, kot so spletne tržnice, iskalniki in računalniški oblaki, zavezoval pa bo tudi državne organe.

Noveli zakona o zaščiti prič zelena luč
Po skrajšanem postopku so obravnavali in sprejeli novelo zakona o zaščiti prič, ki zagotavlja varnejše izvajanje zaščite ogroženih oseb v fazi izvajanja nujnih zaščitnih ukrepov. Državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Tina Brecelj je pojasnila, da novela omogoča zaščiteni osebi uporabo spremenjene identitete tudi po koncu izvajanja programa zaščite. Prav tako določa celoten nabor osebnih podatkov, ki jih enota za zaščito ogroženih oseb zbira in obdeluje pri izvajanju nalog.

Sprejet je še zakon o mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči Slovenije ter zakon o konzularni zaščiti, ki podrobneje opredeljuje to področje delovanja diplomacije, hkrati pa usklajuje slovenski pravni red z evropsko direktivo. "Mednarodno razvojno sodelovanje je izraz in odraz solidarnosti Slovenije kot razvite države do partnerskih držav. Z njim prispevamo k odpravi revščine, zmanjševanju neenakosti in k doseganju trajnostnega razvoja. Hkrati pa pripomoremo k varnosti in stabilnosti v regiji in bližnji soseščini ter krepimo gospodarstvo v partnerskih državah," je poudaril državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Logar.

Spremenili pogoje za reprezentativnost združenj občin
S 45 glasovi za in štirimi proti so v DZ-ju sprejeli še novelo zakona o lokalni samoupravi, ki spreminja pogoje za reprezentativnost združenj občin. Po sprejeti noveli bo reprezentativno tisto združenje, v katerega je včlanjenih najmanj 30 odstotkov občin, medtem ko bo v primeru združenja mestnih občin pogoj najmanj polovica mestnih občin. Spodbudil naj bi tudi uporabo participativnega proračuna, ko občina del sredstev nameni za projekte, ki jih predlagajo občani.

A. S., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 17.04.2018 ob 13:03
Madona, v zadnjem mesecu verjetno več delajo kot vsa štiri leta do zdaj. Bo treba imet vsake pol leta volitve. :)
sharkyslo
# 17.04.2018 ob 13:17
Brezglavo potrjevanje zakonodaje... Sploh ne vejo, kaj potrjujejo... Ni čudno, da imamo tako nemogoče predpise.
slovannn
# 17.04.2018 ob 14:05
Ne vem, če je topočetje pametno?????? Zakone je potrbno sprejemati trezno in ne evforično v predvolilnem boju. Vsak zakon mora biti podprt s finančnim planom, sicer gre vse v franže.......
Homer.
# 17.04.2018 ob 14:03
In ja, vse to so tekoči posli!
zala10
# 17.04.2018 ob 13:25
A ni Pahor v soboto razpustil državni zbor? Očitno informacija o tem še ni prišla do naših poslancev. :)
penzl
# 17.04.2018 ob 14:20
@Homer. Res je, samo ko to bereš se ti pa res zdi, kot da so se prej vlekli kot megla zdaj so pa v turbo pogonu.
Homer.
# 17.04.2018 ob 14:01
@penzl
Meni se zdi, da je sprejetje nekega zakona zgolj zaključek nekega predhodnega dela. Za pripravo te zakonodaje so šli meseci in morda tudi leto......
Guinness
# 17.04.2018 ob 14:13
V bistvu je bilo potrjenih par dobrih stvari v teh dneh
kapljač
# 17.04.2018 ob 17:49
So tudi že sprejeli zakon, da tisti ki gre v naslednjih desetih letih na Hrvaško počitnikovat , dopustovat, se mu odvzame s l o v e n s k o d r ž a v l j a n s t v o???
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 14:56
Upam, da bo DS resno preveril vse ad hoc sprejete zakone in jih, v kolikor niso primerni zavrnil. Razni vlagatelji zakonov (sploh levica ) nam lahko popolnoma porušijo finančni sistem. Vsi bi nekaj imeli, denarja pa ni dovolj
fritaja
# 17.04.2018 ob 15:51
Pa nedolgo nazaj so ravno predstavniki koalicije po TV govorili o tem, da se ne bi smelo potrjevati zakonov na koncu mandata. Zdaj pa disciplinirano glasujejo.

Za razmislek na dan volitev: ali lažejo, ali pa imajo tako slab spomin?
Radoveden
# 17.04.2018 ob 15:07
Stiskat gumbe ZA je enostavno.
whitwice
# 17.04.2018 ob 14:58
No glede na to, da so bili celo pozvani naj ustavijo konje in ne potrjujejo kar vsega povprek se mi zdi to ravnanje naravnost sprevrzeno.
felipesko
# 18.04.2018 ob 00:14
Spodbudil naj bi tudi uporabo participativnega proračuna, ko občina del sredstev nameni za projekte, ki jih predlagajo občani.


Haha Kdo drugi pa naj bi jih predlagal..............
samogledam
# 17.04.2018 ob 17:29
koncno neka pametnega za malega nemocnega cloveka...lahko bi tisto invalidnino dvignili iz leta 2012.
Homer.
# 17.04.2018 ob 14:39
@penzl
# 17.04.2018 ob 14:20
@Homer. Res je, samo ko to bereš se ti pa res zdi, kot da so se prej vlekli kot megla zdaj so pa v turbo pogonu.
---------------
Morda res tako deluje, ampak če pogledaš nazaj, so večino takih zakonov sprejemali "v paketu".
kotzi
# 18.04.2018 ob 23:03
ja se zadnje volilne bonboncke morajo sprejeti...ampak...kot vem je dz razpuscen...hmmmm...a ni cerar odstopil...al je se sef vlade...vec ne vem..ha
kotzi
# 18.04.2018 ob 23:02
a ni dz razpuščen...vlade ni več....pa se kr nekaj delajo...
oliva
# 18.04.2018 ob 11:26
"Madona, v zadnjem mesecu verjetno več delajo kot vsa štiri leta do zdaj. Bo treba imet vsake pol leta volitve. :)"

Hehe, pa vmes še enih par referendumov pa izrednih sej pa interpelacij. ;D
oliva
# 18.04.2018 ob 11:25
Men to sicer ni všeč, ne morejo bt dovolj zbrani, kot je že napisal @slovannn, po drugi strani pa so to dejansko 'tekoči posli', nekaj je bilo že predpripravljenega in nekatere novosti se mi zdijo dobre in potrebne - npr. invalidi..).
kingeston
# 18.04.2018 ob 08:29
morda pa je razpustitev ravno temu namenjena; da se mimo vseh nadzorov sprejmejo škodljivi zakoni !!
AMFIBIJA
# 18.04.2018 ob 05:58
TEKOČI POSLI – ZAKONI FIZIKE

Tekočih poslov, bratec, ne razumeš!
Kako ne veš, da to ni stvar stabilna,
da če že teče, kajpak je mobilna,
pomaga nič, če tega ne doumeš.

V tekočem stanju so stvari poslovne,
tekoče vodja jih utekočini,
lahko jih tudi mirno v nič uplini,
to so zadeve, pravim jim strokovne.

Strokovno se valijo tekočine,
odtekajo, a ve se, kam natančno,
izraziti se da vse to finančno,
odtok ustavi se, pritisk ko mine.

Potrebni fizikalni so zakoni,
sprejema se jih po tekočem traku,
odteka pa večinoma le v mraku,
odtoki so statistični odkloni.

Tekoči to so posli, zdaj dojemaš?
Podlaga mora zakonita biti,
se fizike ti treba je učiti,
zdaj veš, zakaj pol manj v svoj žep prejemaš.
m72
# 17.04.2018 ob 13:31
"Kot po tekočem traku: Potrdili zakon o invalidih, železniškem prometu, zaščiti prič, občinah ..."

Je pa pozabil svoje modele nastavit v državne organe in uprave državnih firm, kot je to 4 leta počel prištinski, v zadnjih dneh vladavine pa tako mrzlično, kot da se pripravlja na vesoljni potop :-)
Kazalo