"Še nikoli v zgodovini parlamentarizma standardi demokracije in pravne države pod pritiski izvršne veje oblasti in vladne koalicije v DZ niso padli tako nizko kot v tem mandatu," je bil oster Kovačič. Foto: BoBo

Kovačič je na novinarski konferenci ponovil, da bo ustavnemu sodišču (US) predlagal, da zadevo obravnavajo "absolutno prednostno". Že pred mesecem dni je na US vložil pobudo za presojo po njegovi oceni neustavne poteze obrambnega ministrstva v času zbiranja referendumskih podpisov, ki je sindikat vojakov opozorilo proti sodelovanju zbiranja podpisov za referendum.

Odlok, ki ga je v torek sprejel DZ, s katerim je datum referenduma določil na 24. septembra, je po Kovačičevem mnenju neustaven in nezakonit iz več razlogov. Predsednik DZ-ja Milan Brglez med drugim ni upošteval, da je bila v postopku odločanja poslancev na ustavnem sodišču že vložena prej omenjena pritožba, je navedel.

US naj DZ-ju naloži izbiro novega datuma
Izbrani datum izpodbija tudi zato, ker se začetek referendumske kampanje, ki traja 30 dni, začne v času dopustov in parlamentarnih počitnic. "To je s stališča enakih možnosti državljanov diskriminatorno tako do pobudnikov kot udeležencev, ki bi želeli sodelovati v kampanji," je dejal. Prepričan je, da bo moral DZ, če ima na razpolago več mogočih datumov, izbrati tistega, ki je za državljane najugodnejši.

Ustavnemu sodišču Kovačič še predlaga, naj DZ-ju naloži, da sprejme nov odlok, ali pa naj ustavno sodišče samo določi datum volitev in referenduma.

Bo kvorum dosežen?
Priznal je, da se boji, da ne bodo dosegli kvoruma, saj bodo odgovorni po njegovem prepričanju "prek svojih medijev naredili propagando proti udeležbi".

Kovačič je poleg tega še opozoril, da se podobne zgodbe kot z drugim tirom zdaj dogajajo v Braslovčah s projektom tretje razvojne osi. "Jaz bom naredil vse, da se tudi tam zadeve premaknejo, če bom lahko," je dejal. Trasa, ki jo po Kovačičevih besedah deklarirajo kot razvojno superzadevo, je po njegovih besedah "pogoljufana".