Katja Špur kljub spornemu kadrovanju ostaja na položaju in prejema dobro plačo Foto: BoBo
Katja Špur kljub spornemu kadrovanju ostaja na položaju in prejema dobro plačo Foto: BoBo

Če so ti stvari dane na pladnju, saj nimaš nobene zaveze ali odgovornosti do države, ampak le do tiste osebe, ki ti je to omogočila.

Zlatko Šabič, FDV
Čufer
Čufer je imenovanje pojasnil s tem, da je imel pravico iti mimo seznama prijavljenih in izbrati po svoji volji. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Pojasnilo Bratuškove: zaupala sem ministru. Foto: BoBo

Kljub temu, da se na razpis ni prijavila, je prehitela 7 prijavljenih kandidiatov, ki so imeli tudi več izkušenj za ta položaj. Komisija za preprečevanje korupcije je postopek zoper nekdanjega finančnega ministra Uroša Čuferja ustavila. Razlog: ker ni pravil za imenovanja v to institucijo, mu ne morejo očitati, da jih je kršil.

33-letna Katja Špur, "mladi obraz" SD-ja, je lani zasedla pomemben položaj v Medameriški razvojni banki, pri kateri Slovenija sodeluje, z mesečno bruto plačo okrog 10.000 evrov. Kljub očitkom, da mimo razpisa in da nima izkušenj ta zako pomemben položaj, je minister Čufer izbral prav njo.

"On je zagotavljal, da izpolnjuje pogoje, ki jih mora izpolnjevati," je takrat zagotavljala predsenica vlade Alenka Bratušek.

Postopek novembra lani ustavljen
KPK povprašamo, kako daleč so s preiskavo primera. Sporočijo nam, da so postopek v tej zadevi ustavili že novembra lani. Ker ni pravil, kako izbirati našega predstavnika v tej banki, ministru ne morejo očitati kršitev protikorupcijske zakonodaje.

Šabič: Problem je način
Z vprašanjem ali so pravila res potrebna, se odpravimo k profesorju s katedre FDV-ja za mednarodne odnose. "Ni toliko problem sama oseba. Gre za način. Če se mi ne moremo zavestno, s politično kulturo; tudi če hočete, iz ljubezni do države; nismo sposobni sprejemati na takšen način odločitev, potem bi bilo smiselno imeti pravila," je povedal profesor Zlatko Šabič.

Vsak, ki ga Slovenija pošlje v tujino, tam predstavlja državo, pravi Šabič, zato je tako kadrovanje še usodnejše kot domačijsko kadrovanje doma.

"Dve možnosti sta: ali se trudiš v svoji karieri, pa veš, da ti tako ali tako ne bo uspelo, ker veš, da gre vse po zvezah in poznanstvnih. Ali pa v bistvu ugotoviš, da vendarle nek sistem obstaja, v katerem ni pomembno, v kateri stranki ali družini so," je nadaljeval. "Če so ti stvari dane na pladnju, saj nimaš nobene zaveze ali odgovornosti do države, ampak le do tiste osebe, ki ti je to omogočila."

Konkretni primer političnega kadrovanja je torej brez epiloga. Razen poziva KPK-ja aktualni vladi, že 12. po vrsti, naj pripravi pravila za transparenten postopek, ko bo mogoče ugotavljati, ali je določena kadrovska odločitev upravičena.



Če so ti stvari dane na pladnju, saj nimaš nobene zaveze ali odgovornosti do države, ampak le do tiste osebe, ki ti je to omogočila.

Zlatko Šabič, FDV
Primer Špurove. Ni pravil, ni kršitve
Primer Špurove. Ni pravil, ni kršitve