KPK meni, da je dogajanje v Luki Koper simptom nekega stanja v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
KPK meni, da je dogajanje v Luki Koper simptom nekega stanja v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zadnji številki KPK Vestnika ugotavlja, da je preglednost takega postopka bistvena za poznejše učinkovitejše ugotavljanje zakonitosti postopka izbora ter tudi odgovornosti članov nadzornega sveta za morebitno kršitev pravil oz. opustitev dolžnega ravnanja.

"Navedeno ravnanje dokazuje, da je v Sloveniji strah pred kakršnimi koli negativnimi posledicami za takšno ravnanje odveč," so zapisali o nedavnem imenovanju Gašparja Mišiča na mesto predsednika uprave Luke Koper. Njegovo imenovanje na vrh Luke Koper je podprlo pet nadzornikov, trije so bili proti, eden pa vzdržan. Odločilni glas za naj bi prispeval prvi nadzornik Dino Klobas, sicer predstavnik kapitala, Gašparja Mišiča pa naj bi podprli še trije predstavniki zaposlenih in predstavnica koprske občine.

Ne eksces, ampak simptom stanja
Po mnenju KPK-ja gre za tipičen primer, ki kaže na odsotnost ustreznega nadzornega okvirja učinkovitega upravljanja državnega premoženja. "Trenutno ne obstaja pravni in institucionalni okvir, ki bi takšne nesprejemljive kadrovske prakse onemogočil ter sploh vzbudil prepotrebno zaupanje v njihovo kredibilnost in spodobnost učinkovitega upravljanja javnih zadev ter zagotavljanja gospodarskih koristi Republike Slovenije," so zapisali.

Omenjeni primer pa po ocenah KPK-ja ni eksces, temveč simptom določenega stanja. V komisiji so zato znova pozvali nosilce oblasti, da prevzamejo odgovornost in dolžnost in povedo, kdaj ter kaj bodo storili, da se bodo stvari izboljšale.