KPK opozarja, da je bila tožba zaradi spornih mariborskih radarjev zavrnjena zgolj zaradi procesnopravnega vprašanja. Foto: JZZPR Maribor
KPK opozarja, da je bila tožba zaradi spornih mariborskih radarjev zavrnjena zgolj zaradi procesnopravnega vprašanja. Foto: JZZPR Maribor

bo KPK predlagal državnemu pravobranilstvu, da zoper odločitev sodišča vloži pritožbo.

"Včeraj smo bili obveščeni, da je sodišče narok preklicalo, saj je tožbo zavrglo, in sicer z argumentom, da kot tožeča stranka ne more biti navedena Slovenija, ampak KPK, ki je v Zakonu o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja izrecno navedena kot eden izmed zagovornikov javnega interesa," so v sporočilu za javnost zapisali v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Po njihovem mnenju je sodišče samo izpostavilo dejstvo, da KPK nima lastne pravne subjektivitete, saj gre za državni organ. Vendar sodišče tudi meni, da zakona ni mogoče razlagati tako, da bi tožbo za ugotovitev ničnosti lahko vložila država.

"Gre 'zgolj' za procesnopravno vprašanje, kdo je v tožbi na ugotovitev ničnosti pogodbe o radarjih lahko naveden kot tožeča stranka. Treba je poudariti, da s tem sklepom sodišče ni v ničemer odločilo vsebinsko glede predmeta tožbe – ničnosti pogodbe o radarjih –, kar bo predmet nadaljevanja postopka," dodajajo na KPK-ju, kjer še vedno menijo, da KPK kot državni organ brez lastne pravne subjektivitete ne more biti samostojna tožeča stranka.

Zaradi drugih podobnih postopkov, v katerih bodo sodelovali zagovorniki javnega interesa, pa je po njihovem mnenju "pomembno in ustrezno, da se o tem vprašanju čim prej vzpostavi instančno potrjena sodna praksa".