Senat komisije za preprečevanje korupcije (KPK) se bo v prihodnjih dneh sestal in pretehtal, ali bo ponovil nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS-a Janeza Janše. Foto: BoBo
Senat komisije za preprečevanje korupcije (KPK) se bo v prihodnjih dneh sestal in pretehtal, ali bo ponovil nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS-a Janeza Janše. Foto: BoBo
SDS zaradi odločbe vrhovnega sodišča ne izključuje možnosti interpelacije zoper pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ker je bilo razveljavljeno poročilo KPK-ja o premoženjskem stanju Janeza Janše. KPK je tedaj vodil Klemenčič. Foto: BoBo
SDS ne izključuje interpelacije Klemenčiča

Senat komisije za preprečevanje korupcije (KPK) se bo v prihodnjih dneh sestal in pretehtal, ali bo ponovil nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS Janeza Janše, potem ko je vrhovno sodišče razveljavilo del poročila o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank v delu, ki se nanaša na Janšo.

KPK je sicer v razveljavljenem poročilu ugotovil večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

Janša nima nič proti
"To je že pred dvema letoma naredil davčni organ, ki ima za to vse pristojnosti in nisem dobil nobene odločbe, da bi bilo kaj narobe, čeprav sem moral predstaviti številne dokumente. Če bodo delali po postopkih in pravilih, ki veljajo za vse enako, nimam nič proti temu, Vsi očitki pa so bili pred različnim organi že zavrnjeni," je v včerajšnjih Odmevih glede morebitne ponovne preiskave povedal Janša.

Interpelacija Klemenčiča?
SDS zaradi odločbe vrhovnega sodišča ne izključuje možnosti interpelacije zoper pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Poslanec SDS-a Andrej Šircelj je v izjavi za medije po kolegiju predsednika DZ-ja poudaril, da je glede na odločbo vrhovnega sodišča treba prevzeti odgovornost za napačne odločitve.

Na vprašanje, ali je v igri tudi interpelacija zoper delo ministra, je odgovoril, da je "interpelacija vedno v igri". Predsednik DZ-ja Milan Brglez je ocenil, da bi bila takšna interpelacija glede na vsebino sodbe in glede na to, da se z interpelacijo ocenjuje delo posameznega ministra, "najverjetneje zloraba". Vendar pa kot predsednik DZ-ja takšne interpelacije postopkovno ne more preprečiti, če je pospremljena z zadostnim številom glasov.

Večina strank nasprotuje interpelaciji
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer glede na dosedanje Klemenčičevo delo ne vidi razloga za interpelacijo. Minister Klemenčič za zdaj ohranja popolno zaupanje njihovih poslancev SMC-ja, ali bo tako tudi po ponedeljkovem sestanku med Cerarjem in Klemenčičem, pa Kustec Lipicerjeva ni želela ugibati.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je razložil, da je interpelacija nekaj, kar se tiče ministrovanja. Vsak posameznik pa sam odgovarja za svoja dejanja v preteklosti. Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pa je izrazila željo, da bo Klemenčič sam odstopil. "Naredil je procesno napako, ki je povzročila razpad vlade in tudi velike finančne posledice za državo. Zato najprej pričakujem, da bo razmislil o svoji napaki in prevzel politično odgovornost ter odstopil s funkcije ministra," je dejal. Če se to ne bo zgodilo in bo vložena interpelacija, se bodo o podpori interpelaciji v poslanski skupini še odločili. "Ampak glede na to, da pričakujemo njegov odstop, bomo verjetno tudi interpelacijo podprli," je dejala.

Vodja poslancev ZaAB-ja Jani Möderndorfer pa je dejal, da je za odzive v zvezi s sodbo vrhovnega sodišča še prezgodaj.

SDS ne izključuje interpelacije Klemenčiča