Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 68 glasov Ocenite to novico!
France Cukjati in Bernard Brščič
Brščič ne ve, ali je ovaden ali ne, vendar v prihodnjih dneh pričakuje povabilo policije na razgovor. Cukjati je bil že na pogovoru. Foto: BoBo

Dodaj v

KPK zaradi "žaljivih obdolžitev" na tribunah Zbora za republiko podal ovadbe

Ovadena Cukjati in Brščič?
23. september 2013 ob 18:55,
zadnji poseg: 23. september 2013 ob 19:35
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaradi neresničnih in žaljivih obdolžitev, ki so jih po mnenju KPK-ja izrekli udeleženci tribun Zbora za republiko, je komisija podala kazenske ovadbe. Ovaden je tudi France Cukjati.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije so se za ovadbe odločili po seriji javnih tribun, ki jih je Zbor za republiko organiziral po objavi poročila KPK-ja o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank. Pravijo, da je predlog za pregon edini primerni način, da se institucija odzove na izrekanje neresničnih in žaljivih obdolžitev.

Na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu so potrdili, da so prejeli kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve in so jo poslali v dopolnitev policiji. Tednik Demokracija je na svoji spletni strani objavil, da jih je policija zaprosila za posnetek javne tribune ZZR-ja, ki je bila 4. februarja v Ribnici in na kateri je med drugimi govoril ekonomist Bernard Brščič.

Da sta ovadena Brščič in član ZZR-ja ter vidni član SDS-a France Cukjati, je povedal Lovro Šturm, ki ga je policija prav tako povabila na razgovor. Pojasnil je, da je policijo zanimalo, kaj se je dogajalo na tribuni Zbora za republiko 31. januarja letos v Lenartu, kjer je med drugimi govoril Cukjati. Tudi Cukjati je bil že na policijskem razgovoru, vendar v vlogi osumljenca. Policisti so mu dejali, da naj bi kaznivo dejanje storil v sostorilstvu.

Za Brščiča je dogajanje "poseg v svobodo govora", saj je na tribuni problematiziral umeščenost KPK-ja v ustavnem redu. KPK si je po njegovem mnenju zdaj privoščil zlorabo policije, "da vohlja za državljani".

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Danger_Mouse
# 23.09.2013 ob 19:39
@Optimus

# 23.09.2013 ob 19:34
KPK, ne se spuščat na isti nivo. Samo izgubili boste na legitimnosti in akreditiranosti.


Izgubili so že v tistem trenutku, ko so preiskavo glede slabih kreditov zaključili brez imen prejemnikov, brez imen odobriteljev in pavšalno oceno, da so bili preiskovani krediti "na lepe oči" v domeni celotnega političnega spektra. Smrdi, smrdi, kako smrdi...
Danger_Mouse
# 23.09.2013 ob 19:35
@veliki-zver

# 23.09.2013 ob 19:28
Hahaha ... kmalu bojo začeli preganjati forumaše zaradi njihovih mnenj. Ampak samo desne itak.


V tej državi se mi sploh ne zdi več nemogoče, da ne bi nekje v nekem kabinetu dva modela sedela za kompom in sistematično sledila komentatorjem na portalih; v imenu nacionalne varnosti pa to...
Danger_Mouse
# 23.09.2013 ob 19:42
Sicer si pa malo težko predstavljam, kako nekdo izgubi na akreditiranosti. Nekoliko lažje na kredibilnosti... Je pa bojda prva tigrica v državi poskrbela, da je nek tečen novinar ostal brez akreditacije za snemanje na sejah DZ...
zapatist
# 23.09.2013 ob 22:00
@turobgas1
Haha svobodo govora in resnico je treba zatreti za vsako ceno! Bravo Severna Koreja, pardon Slovenija!!!

Janša toži Troho

Janša tožil Kosa

Janša toži Berglunda

Janša toži Miheljaka

Janša toži Šrota

Janša toži KPK

Janša toži Karbo

Janša toži Ropa

Janša toži Ziherla

Janša grozi s tožbo Turku
NDB
# 23.09.2013 ob 21:07
Danes so na Val 202 hvalili Mb župana , kako napreden projek za demokracijo v domovini je vzpostavil z pobratenjem s Kitajskimi mesti . Višek pa je , da se bo RTV regionalni studio MB podučil o novih pluralističnih prijemih od kitajskih medijskih kolegov . Na koncu je propagandistka vshičeno spustila glas radosti . Bruh .
malidelnicar
# 23.09.2013 ob 19:34
Očitno drsimo v totalitarizem!
pirat321
# 23.09.2013 ob 22:05
Vidim, da ko SDSovcem zmanjka argumentov utihnejo in talajo minuse. Pa tako bi si želel njihovih argumentov.
veliki-zver
# 23.09.2013 ob 19:28
Hahaha ... kmalu bojo začeli preganjati forumaše zaradi njihovih mnenj. Ampak samo desne itak.
Aresnica
# 23.09.2013 ob 19:12
KPK uporablja policijo za »natikanje nagobčnikov kritikom«

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je februarja letos na tožilstvi v Ljubljani in Mariboru podala več predlogov za pregon zaradi suma storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, storjenega proti državnemu organu. Zaradi varstva osebnih podatkov imen na KPK ne morejo sporočiti, je pa France Cukjati za STA potrdil, da je med ovadenimi.
.......................................
VinBencin
# 23.09.2013 ob 20:59
provni
res je ja... 70 let imamo levičarje pa so za vse krivi pri SDS s svojimi 4 leti ;)
cairns
# 23.09.2013 ob 22:37
Zaradi neresničnih in žaljivih obdolžitev, ki so jih po mnenju KPK-ja izrekli udeleženci tribun Zbora za republiko, je komisija podala kazenske ovadbe. Ovaden je tudi France Cukjati.

Cukjati bi moral biti ovaden že zaradi branja domobranske prisege v slovenskem parlamentu.
Cukjati je v okviru razprave glede predloga zakona o grobiščih samozavestno prebral omenjeno prisego in zmagoslavno končal s sklepom, da so bili domobranci preprosto pokorni nadrejenim, kar je vrlina vsakega vojaka. Poleg tega je kolega Cukjati poudaril, da prisega ni bila namenjena Hitlerju in njegovemu rojstnemu dnevu. Kdo pa je potem "vodja Velike Nemčije", če ne ravno in edino Hitler?
Mogoče pa je bila to Eva Braun.
iufhdfewd
# 23.09.2013 ob 22:05
@zapatist

Kaj se trudiš,pa sej veš da folk ne naseda na dejstva.
pirat321
# 23.09.2013 ob 22:03
Zapatist hvala za zbrano, sem mislil, da je veliki demokrat imel vseeno manj tožb, njegove ovce to podpirajo, ko pa kdo toži njih je pa umrla demokracija. Dvojne osebnosti?
cairns
# 23.09.2013 ob 23:16
V doglednem času pričakujem da bo Janša tožil samega sebe in sicer zato, ker je bil kot mladinec član KPS, ker je oboževal Tita in hodil v Jajce peš.
Seveda bo sledila protitožba in bo Janša tožil sebe, ker je iz gorečega privrženca komunizma postal še bolj goreč pristaš kolaborantov oz. pomožnih enot SS.
jCoob
# 23.09.2013 ob 22:15
oh desničarji.. vzor strpnega govora, čiste (in edine) resnice, zatirano pleme proti kateremu se je zarotil cel svet, ane..

če bi kdo o meni trosil karkoli, samo zato, da me očrni pred drugimi, če name zliva kup laži in manipulacij, bi tožil.. toliko prej, če bi bil državni organ.. končno je napočil čas, da se bo morda našel (podarjam, zgolj morda; ampak sem vseeno optimist, da se bo res) tudi kdo v stranki sds in malo zamislil nad kulturo komuniciranja stranke in njenih predstavnikov z javnostjo in se vprašal o smislu svojega početja..
človek pač mora vedet kaj si lahko dovoli in kaj ne. na žalost sds tega pogosto ni zmožen
GmO
# 23.09.2013 ob 21:29
Tale naša vrla vlada želi poskrbeti, da se vse medijske oči upirajo stran od sanacije dveh bank, za katere sploh ni nobenih odgovornih in zanimivo, da jih nihče ne zahteva. Pač dve banki sta šli v stečaj, kot da bi se to dnevno dogajalo. Potem pa gredo obsodit Cukijatija, ki še muhi ne bi žalega storil, prosim vas no! Rešujte banke, rešujte Slovenijo!
sinko
# 23.09.2013 ob 19:44
Dr. Vasko Simoniti: Občudovalec totalitarnih režimov
V zadnjih letih se je korupcija v naši državi izjemno razrasla. Iz zahodnih medijev je prišla vest, da je Slovenija najbolj skorumpirana država v Evropi. Kar 96% anketiranih, ki delajo v gospodarstvu, je zatrdilo, da se je ob sklepanju poslov v naši državi srečalo s korupcijo najrazličnejših oblik. Lahko bi kdo rekel, da bi bilo korupcije še več, če ne bi bilo KPK. Pa ni tako (le koliko prostora je še do 100%?). A ne glede na porazen podatek, ki je morda pretiran, pa iz omenjenega jasno izhaja, da se je gospodarska korupcija razrasla prav v zadnjih letih in to ne zato, ker bi korupcijo uspešno odkrivala KPK, ampak zato, ker ji je ta komisija dajala zavetje. S krnenjem osebne svobode in demokracije in žaljenjem človeškega dostojanstva s strani komisije, je logično povezano tudi razraščanje gospodarske izprijenosti, ki iz dneva v dan vse bolj ogroža tudi ekonomsko svobodo državljanov. Nenehni nastopi predsednika KPK v javnosti, ko preko medijev sporoča svoja dokončna razsvetljenska spoznanja o tem, koga je potrebno začeti javno sramotiti, niso namreč nič drugega kot metanje pasjih bombic, s katerimi preusmerja pozornost od prave raznovrstne korupcije, ki se dogaja v naši državi. V tem pa ni nič čudnega in nič skrivnostnega, saj je predsednik KPK občudovalec totalitarnih režimov in se z idejami teh sistemov organiziranega zla celo istoveti. Za totalitarne režime pa je znano, da so od vseh družbenih sistemov najbolj politično skorumpirani. Povsem jasno je, da je potrebno korupcijo brezkompromisno odkrivati, preganjati in sankcionirati, a ne z nedoraslimi politikanti, polnih frustracij in trhle splošne razgledanosti, ampak s profesionalnim odgovornim sistemom, ki vključuje usposobljene organe pregona in pravosodja, ki so sposobni koruptivna dejanja pripeljati do sodnih epilogov. Zato pa je potrebna delujoča demokratično urejena država.
balistik1
# 23.09.2013 ob 19:27
Kdor želi pljuvat, naj si prisloni robec na ..... !
pirat321
# 23.09.2013 ob 21:50
Turbogas prav imaš, za domovino z Janšo naprej. Na naslednjem kongresu SDS bo v imenu demokracije dobil 110% glasov, več kot Titek.
jurist
# 23.09.2013 ob 21:10
rekel bom takole:
- zakaj pa nihče od manj ali bolj znanih oseb ni v postopku, ker je razžalil Državni zbor? Gre tudi za državni organ in po mnenju marsikoga (tudi na teh forumih) je primerljiv s cirkusom, pa živalskim vrtom itd. itd.
- za marsikakšnega Slovenca je tudi policija državni organ, na katerega letijo taki in drugačni komentarji...
pa sodišča...

Zdaj mi pa povejte, zakaj glede tega ni ovadb?
Nič ne pravim, da so določene izjave opravičljive, dejstvo pa je, da bi lahko marsikateri državni organ lahko odreagiral tako kot KPK in se zgovarjal na ugled institucije itd. Za moje pojme absolutno politična poteza in ponoven dokaz ''politične neodvisnosti'' raznih komisij v naši državi.
sempetrc
# 23.09.2013 ob 19:32
Naj živi verbalni delikt!
thepero
# 24.09.2013 ob 01:15
No, ko smo kot pešci Slovani prišli na to ozemlje, še nismo bili razdeljeni na leve in desne. Mogoče bi morali začeti graditi na tem...
pirat321
# 23.09.2013 ob 21:35
Nekako tako je stanje demokracije v tej deželi: politiki vseh barv in njihovi služabniki, lahko na njihovih javnih shodih lahko neprestano govorijo o čemerkoli karkoli ne, da bi bili za to kakorkoli kaznovani in to pod sojem medijskih luči.

Navadni državljani imamo pravico vsake 4 leta obkrožiti listič potem pa moramo biti tiho in prenašati vdano njihove govorance, kratenje vse več pravic, opazovati izničenje socialne države, plačevati bankam za njihove grehe, tajkunom za njihove zgrešene naložbe in vse to mirno gledati.Odgovornosti praktično ni čeprav se le počasi premika s sodstvom na bolje.

A dejstvo je, da tisti, ki govorijo o demokraciji o Sloveniji ne vedo kaj to pravzaprav je. Tudi mnogi komentatorji tukaj na forumu ne.
Jurij Grmovje
# 23.09.2013 ob 21:24
Zanimivo, da ima KPK blagoslov države (beri: zakonsko podlago) da obtoži nekoga korupcije. Ne zgodi se npr. prijava na sodišče, da se take posameznike po pravni poti spravi v zapor. Ne! Svoje mnenje predstavi medijem (beri lahko "žaljive obdolžitve"), ti pa to razbobnajo. Člane KPK se pa seveda ne sme ovaditi! Sem res mislil, da so v pravni državi za obtožbe pristojna edino sodišča.
VinBencin
# 23.09.2013 ob 20:56
Svoboda govora ja... Slovenija je kot v časih pred letom 1990.
pirat321
# 23.09.2013 ob 23:26
No zapatist, tu sem pa tudi jaz zmeden. Nisem veren nimam sakramentov ampak ta papež je čisto na moji liniji in prvič v zgodovini v mnogih (jasno ne vseh) podpiram stališča papeža in tudi zame so njegovi govori zelo napredni. Zame je bil tako že Jezus prvi komunajzer.
KLIPAN
# 23.09.2013 ob 22:49
Edino pravilno.
Imeli bodo vso možnost dokazat, da so govorili resnico.
Je tako ali ni?
Če so govorili resnico, je vse ok.
Če pa so govorili bedarije in laži kot ponavadi, pa naj zato odgovarjajo.
Kje je torej problem?
jCoob
# 23.09.2013 ob 22:45
kozorog1973 # 23.09.2013 ob 20:48
Tistih 10% Slovencev ki jemlje resno Cukijatija pa je nepomembnih.
. . . . . . . . . . . .. . . .
itak mirnčan, kot je bilo "nepotrebnih" ljudi, intelektualcev, izobražencev po vojni, kateri so morali bežati pred lastnim sovragom v tujino, da nebi podlegli pod strelom.Sedaj se pa dogaja isto vendar bolj na prefinjen način. Službo dobijo zgolj ljudje z ustreznim pedigrejem oz političnim poznanstvom . Posledica negativne selekcije se pa kaže in zanjo plačujemo tudi mi ostali davkoplačevalci hote ali nehote.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
za tvoja leta (kakor nakazuje nick) bi človek pričakoval vsaj mal več modrosti ter razmišlanja s svojo glavo in manj nakladanja.. pri sds-u je dobilo cel kup ljudi službe zgolj na osnovi članske izkaznice, začenjši z družino janša itd (n bi naštevl naprej, ker je seznam neverjetno dolg).. da pa ob tem ven vlečeš še drugo svetovno vojno in narodno osvobodilni boj, pa.. hmm.. menda zaradi tega nisi osebno prizadet, ker si se rodil 30 40 let prepozno?

koliko brezveznih komentarjev pod tekstom, ko bi lahko govorili o politični kulturi nasploh, o kulturi pri komuniciranju politikov z janostjo (nasploh), o osebni higieni tistih, ki sebe postavljajo za predstavnike naroda.. ampak ne, treba se je za svoje postavit, ne glede na to ali so krivi ali ne..

oprosti kozorog da sem si ravno tebe izbral za repliciranje.. lahko bi izbral tudi koga drugega od dvajsetih drugih sedaj tu gor..
pirat321
# 23.09.2013 ob 22:38
Janez Dolžan a tožbe JJ potem tudi obsojaš?
zapatist
# 23.09.2013 ob 22:08
@iufhdfewd
Kaj se trudiš,pa sej veš da folk ne naseda na dejstva.

Misliš folk ali ti vojščaki? Ti vojščaki enostavno ne smejo imeti čuta za dejstva.
zapatist
# 23.09.2013 ob 22:06
@pirat321

Toliko bi se pa že morali naučiti, da imajo janšisti popolnoma dvojne kriterije za naše in druge in pa da nimajo popolnoma nobenega čuta za objektivno realnost

Kadar pa se jim pokaže realnost pa je enostavno ne morejo oz močejo sprejeti. To boš tudi sam videl pri minusih, ki se bodo začeli nabirati pri mojem seznamu tožb največjega Demokrata in specialista za čloekoe pravice in svobodo govora.
Crveni
# 23.09.2013 ob 21:17
Zakaj še živiš v Sloveniji če pa se sprašuješ o objektivnosti državnih institucij samo zato ker ne delajo tebi v prid?

Zato ker se ne mislim uklanjati krivici in koruptivnežem. Golazen, ki se je zažrla v državne institucije bomo prej ko slej spravili na hladno. Na dolgi rok pravica vedno zmaga. Tudi komunisti so mislil, da so zmagali, pa se je njihov krivični sistem sesedel sam vase. In tudi pajdaško-mafijski kapitalizem se bo.
Crveni
# 23.09.2013 ob 21:09
Taki so tudi na desni. Sory ampak o odločitvah državnih regulatorjev se ne razpravlja. Konec pa lep pozdrav. Kdor o tem razpravlja je potencialni sovražnik demokracije in tudi ostalih državljanov.

Kolk si pa ti naiven? Ti resno misliš, da je KPK objektiven organ? Že zaradi kadrovske sestave to ne more biti. Klemenčič je dolgoletni funkcionar LDSa in tudi sam verjetno vpleten v korupcijske posle (npr. on je kot državni sekretar podpisal sporno pogodbo z RAM Investom). Praprotnik pa je celotno novinarsko kariero osnoval na pljuvanju Janše in SDSa. Daj, zresni se, prosim te!
kozorog1973
# 23.09.2013 ob 20:35
ah ja Vladoska ti si še premlad, da bi se lahko zavedal kako smo nategnjen in to ne samo od "desnice" kot nakazujež v svojem komentarju ampak od vseh ki so nam vsa ta leta krojili usodo.
zapatist
# 24.09.2013 ob 00:00
@Ples
Vidim, da je ta debat zelo globoka. :)

Pri generususu je vedno tako. Se ob njem počutim kot kakšna gospodinja.
zapatist
# 23.09.2013 ob 23:03
@Hombre

Zanima me tudi, kaj meniš vv primeru na primer, da jaz lažem in podtikam na primer o neki instituciji...reciva o nekem zdrastvenem domu, da tam na primer vsi kradejo, so pijani itd....

Če bi me ta Zdrastveni dom tožil, ali bi po tvoje s tem omejeval svobodo govora?
zapatist
# 23.09.2013 ob 22:59
@Hombre
Če pa neka (politična) organizacija toži nekoga, ker pač polemizira o nečem pa je to po moje omejevanje svobode govora.

Misliš take primere?

SDS toži Karbo
qwertz
# 23.09.2013 ob 22:44
Joj joj. . pa je ogenj v stei ker so SDS-ovci po svoji stari navadi pluvali okol. . Eh prav jim je . . treba je enkrat dobit po goflji. . sicer boli, , morda pa zaleže (sarcasm)
pirat321
# 23.09.2013 ob 22:18
Demokracija je tudi odgovornost govora, ko vsak dela kar hoče je anarhija. Vem da je to za nekatere na tem forumu preveč pa nič ne de.
iufhdfewd
# 23.09.2013 ob 22:16
@zapatist

Mislil sem na vernike,sem se zatipkal :)
Ampak vedno bolj se mi zdi da res verjamejo v to kar pišejo.Hipnoza mogoče?
pirat321
# 23.09.2013 ob 22:09
Očitn ose že vidi, da nisem ravno pristaš SDSa in me ne zanima kaj se dogaja pri njih. Pa vseeno bi želel od kakšnega komentatorja tu, ki je denimo bolj pri vrhu SDS informacijo ali se je kdaj zgodilo v stranki, da se je odločila drugače kot je predhodno javno izjavil njihov ljubljeni vodja. Zakaj sprašujem, ker velikokrat SDSovci govorite o Severni Koreji. Vnaprej hvala za odgovor.
pirat321
# 23.09.2013 ob 21:43
Sploh pa ne vedo o demokraciji nič SDSovi komentatorji, k iz 98% večino volijo velikega vodjo brez kandidata in bi mu podelili dosmrtni mandat vodje stranke če bi si želel. Deya Vu. Ne hvala. In oni se imajo za demokrate?????
April1699
# 23.09.2013 ob 21:37
Kdo gre stavit da je tožbo spisala njegova žena?
pingo69
# 23.09.2013 ob 21:04
Slovenčki se bomo sami uničli.
Zgodovinar_666
# 23.09.2013 ob 21:02
A bomo kmalu tako kot v času Stalinovih čistk, ko so se bali celo v družinah med seboj pogovarjati o problematičnih temah?

A sedaj je pa ugled organa zapovedan na podlagi zakona al kako?

Ne morem verjeti v kakšni butasti državi to živim.
bert1
# 23.09.2013 ob 20:03
kmalu bo kpk začel pobirati cestnino in natikati lisice
Forex
# 23.09.2013 ob 19:59
To se je zgodilo Slaku in to se bo zgodilo še marsikomu. Žal to le redki vidijo, ker imajo oprane možgane!
royayers
# 23.09.2013 ob 19:52
Janezova konjenica kasira zasluženo ovadbo. toliko laži za zaščito ljubljenega si takšni "intelektualci" ne smejo privoščit. ups, saj so vendar iz sds :), pardon, lahko si...
NoriPlanet
# 24.09.2013 ob 00:35
res je ja... 70 let imamo levičarje pa so za vse krivi pri SDS s svojimi 4 leti ;)

Od katerih je večina prestopila v desničarje in postala lastnica kapitala, ki si ga je prigrabila na 1000+1 sumljiv način.
Zdaj so to zagovorniki kapitala, se pravi da so postali novodobni kapitalisti, ki jih ščiti kapitalistični zahod z ZDA vred.
Zdaj jih pa odstranite če zmorete.
MIRNČAN
# 24.09.2013 ob 00:21
Sem pač zaman upal, da bodo vsi sprevideli mehko paralelo semantične figuralike, morda celo abstrakcije, ki je začinjena s ščepcem hudomušnega sarkazma.

OMG!
Kazalo