Kosa vaše priljubljene klobase vam ne bo treba pustiti doma. Foto: EPA
Kosa vaše priljubljene klobase vam ne bo treba pustiti doma. Foto: EPA
Hrvaška ukinja prepoved o vnosu mesa in mleka

Nov hrvaški pravilnik, ki prepoveduje vnos hrane živalskega izvora, ne bo veljal za državljane Evropske unije, torej tudi za Slovence.

Slobodna Dalmacija poroča, da bo končna odločitev o načinu spremembe pravilnika padla šele po pogovorih med turističnim in kmetijskim ministrstvom, vendar naj bi bili evropski državljani izvzeti. Na Hrvaško bo lahko tako neslo s sabo priljubljeno klobaso, jajca, mleko in sir.

Najburneje so se na nov pravilnik odzvali na Češkem in Slovaškem, kjer so napovedovali bojkot počitnic na obali južne sosede.

"Novo pravilo je del prilagajanja evropski zakonodaji. To je bila zahteva Evropske komisije, ki smo jo morali upoštevati," je dejal vodja veterinarske sekcije na hrvaškem kmetijskem ministrstvu, ko je vest o omejevanju prišla na dan. "Pravilo je tako kot v drugih državah EU-ja."

Vseeno pa je očitno pozabil dodati, da je v EU-ju pretok blaga prost, razen če ni določeno drugače. Denimo tak izreden ukrep glede mesnih izdelkov je bil sprejet, ko so v Veliki Britaniji odkrili oporečnost mesnih govejih izdelkov in jim prepovedali izvoz.

M. K.

Hrvaška ukinja prepoved o vnosu mesa in mleka