V uradu generalne državne tožilke so prepričani, da pravna sredstva za uvedbo preiskave zoper Mitjo Ribičiča niso izčrpana. Foto: RTV  SLO
V uradu generalne državne tožilke so prepričani, da pravna sredstva za uvedbo preiskave zoper Mitjo Ribičiča niso izčrpana. Foto: RTV SLO
Anton Drobnič in Janez Stanovnik
Medtem ko je Stanovnik odločitev pričakoval, se Drobniču zdi sramotna. Foto: RTV SLO
Policisti še preiskujejo. Foto: RTV SLO

V njenem uradu so prepričani, da je državni tožilec Andrej Polak delo opravil dobro, zato sodne zavrnitve njegove zahteve po preiskavi domnevne vpletenosti Ribičiča v povojne poboje ne ocenjujejo kot lasten spodrsljaj. Ob tem so v uradu opozorili, da je ob morebitnih novih dejstvih še vedno mogoča ponovna zahteva za uvedbo preiskave.

Policija nadaljuje preiskave
Policija kljub epilogu zadeve Ribičič preiskav o povojnih pobojih še ni končala. Zadeve Ribičič ne komentira, pojasnjuje pa, da so od leta 2002 glede povojnih pobojev izvedli več dejavnosti v t. i. akciji Sprava. Zbirali so obvestila in dokumentacijo, ogledovali so si kraje ter posredovali kazenske ovadbe in poročila na pristojna državna tožilstva.

Brez komentarjev
Odločitve višjega sodišča, ki je včeraj zavrnilo pritožbo vrhovnega državnega tožilca zoper odločitev zunajobravnavnega senata okrožnega sodišča v zadevi Ribičič, tudi ni želel komentirati minister za pravosodje, Lovro Šturm, saj bi se s tem izvršna veja oblasti vmešavala v pravosodno. Prav tako primera ni želel komentirati Pavel Jamnik, vodja preiskave povojnih pobojev na Generalni policijski upravi.

Na odločitev višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Ribičič pa sta se s popolnoma nasprotnimi mnenji že odzvala Anton Drobnič in Janez Stanovnik.

Odziv Nove zaveze
Drobnič, nekdanji generalni državni tožilec, je v imenu Nove slovenske zaveze izjavil, da je sramotno, da v 15 letih obstoja demokratične Slovenije niti en zločinec še ni odgovarjal za povojne poboje. Poleg tega zaveza opozarja na dvojna merila sodnikov. Vendar pa je Drobnič dejal, da Nova slovenska zaveza ne namerava sprožati nobenih odškodninskih zahtevkov zoper državo ali zasebnih tožb.

Stanovnik odločitev pričakoval
Janez Stanovnik, predsednik Zveze združenj borcev NOB, pa je odločitev višjega sodišča označil za pričakovano in logično. Odločitve o pobojih so namreč sprejeli v jugoslovanskem centralnem vrhu, v Sloveniji pa so bili, po Stanovnikovih besedah, samo izvršitelji. Poleg tega pa napovedi posameznikov o civilnih tožbah po mnenju Stanovnika kažejo, da je bil namen tistih, ki so sprožili zadevo Ribičič, le spodbujanje javnega nemira in linča.