Binkošti so v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden izmed štirih največjih praznikov. Foto: MMC RTV SLO
Binkošti so v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden izmed štirih največjih praznikov. Foto: MMC RTV SLO

Mnogi kristjani 50 dni po veliki noči praznujejo binkoštno nedeljo, s katero bodo sklenili velikonočni čas. Po cerkvah bodo tako številne slovesnosti.

Po binkoštih se v Katoliški cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa. Velikonočno svečo v cerkvah bodo tako z oltarnega prostora odnesli h krstnemu kamnu, duhovniki pa bodo do začetka adventa nosili oblačila v zeleni barvi, pojasnjujejo v Tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference.

Ponekod binkoštni ponedeljek dela prost dan
Binkošti so sicer v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden izmed štirih največjih praznikov, v nekaterih državah pa imajo na binkoštni ponedeljek tudi dela prost dan.

Verniki murskosoboške škofije so praznik pričakali s celonočnim bedenjem in branjem Svetega pisma v cerkvi v Radencih. Številne slovesnosti pa danes pripravljajo po cerkvah po vsej državi.

Binkošti praznik tudi pri pravoslavnih vernikih
Evangeličani binkoštni dan razumejo kot ustanovni dan Cerkve in ga zaradi njegove pomembnosti obhajajo dva dni. Evangeličanski škof Geza Erniša bo tako danes in v ponedeljek ob 10. uri vodil slovesno bogoslužje v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah.

Prav tako so binkošti velik praznik pri pravoslavnih vernikih. A mnogi pravoslavni verniki bodo binkošti zaradi uporabe drugačnega koledarja in drugačnega načina izračuna praznika praznovali pozneje.