Krkovič je bil gost oddaje Intervju. Foto: MMC RTV SLO
Krkovič je bil gost oddaje Intervju. Foto: MMC RTV SLO

Krkovič je bil glavni pobudnik ustanovitve manevrske strukture narodne zaščite, ki je v veliki tajnosti začela nastajati 17. maja 1990 kot odziv na razoroževanje teritorialne obrambe s strani JLA in praktično pomeni začetek Slovenske vojske.

Poet v vojaški uniformi, kakor ga je označil voditelj oddaje Jože Možina, je v Intervjuju opisal, kako se spominja polpretekle zgodovine.

Razorožitev Teritorialne obrambe maja 1990 je označil za veleizdajo. Kot je dejal, si danes podajamo neki vroči kostanj, ali je nekdo vedel ali ni vedel za to, po njegovem prepričanju pa je, kdor je bil na čelu partije, za to vedel in je pri tem sodeloval.

Pravi, da je bil o tem, da bo v Sloveniji vojna, prepričan že takrat. Kot pojasnjuje, je namreč poznal nasprotno stran, strukturo varnostnih služb, teritorialno obrambo takrat Socialistične republike Slovenije ter jugoslovansko armado, saj ga je šolala. Po njegovem prepričanju je tudi predsednik predsedstva Milan Kučan takrat vedel, kaj se dogaja, a je Demosovi vladi to zamolčal.

Pojasnil je, da ga na začetku nihče ni v začetku imenoval za načelnika manevrske strukture narodne zaščite, da se je oklical kar sam in začel voditi pobudo v Sloveniji. Obrambnega in notranjega ministra Janeza Janšo in Igorja Bavčarja je označil za tandem slovenske osamosvojitve in dodal, da sta prisluhnila njegovemu predlogu in idejam ter prevzela za to, kot vrh piramide te organizacije, vso politično odgovornost.

Spomnil je, da so v primeru manevrske strukture začeli iniciativo iz Kočevja, 17. maja 1990, in to se je kazalo v tako mogočnem obrambnem sistemu, zato se je po Krkovičevih besedah slovenska vojska spočela med Kočevjem in Ljubljano, rodila pa v Sloveniji, in to leta 1990.

Afero Depala vas označuje za politično zaroto stoletja, kot nadaljevanje tega pa vidi obtožbe na račun sestrelitve helikopterja JLA nad Rožno Dolino. Če ga ne bi sestrelil, bi bilo treba sestreliti mene, pravi Krkovič. Prepričan je namreč, da bi ga morali sestreliti že davno, in se sprašuje, zakaj ga niso, zakaj so ga spustili v njegov sektor. Krkovič dodaja, da če je kdo pričakoval, da v njegovem sektorju ne bo sestreljen, ni poznal ne njega, niti dovolj dobro vojaške doktrine. Opozarja pa, da je škoda vsakega življenja škoda in tako tudi življenja pilota Tonija Mrlaka.

Spomnil je tudi na mnenje predsednika republike in poveljnika oboroženih sil Boruta Pahorja, ki je na začetku meseca poslancem predstavil poročilo o stanju pripravljenosti vojske ter v nagovoru poudaril, da je Slovenska vojska že tretje leto zapored na najnižji točki pripravljenosti delovanja, in pozval k posodobitvi varnostnega sistema. Krkovič se strinja, da je to prava ocena, stanje pa ocenjuje kot praktično nerešljivo in obžaluje, da je vojska, ki je porazila JLA, ogromno armado, zdaj spravljena na kolena v miru.

Krkoviča je zaznamovala tudi afera Patria, zaradi katere je skoraj 300 dni preživel v zaporu. V intervjuju je priznal, da je po obsodbi razmišljal tudi o pobegu, nato pa si je premislil, saj je vedel, da to ne bo dobro zanj. Vztraja, da ni kriv in da je bil zaprt po krivici, saj pravi, da o aferi Patria še danes "nima pojma". Povedal je, da so ga sojetniki, tako kot soobtoženega Janeza Janšo, lepo sprejeli. Sam je sprejel delo v zaporniški kuhinji, v pogovoru pa je razkril tudi to, da ima zdaj zapor na Dobu - česar po njegovih besedah ne ve še nihče - stopnice med dvema etažama, ki jih je s sojetnikom sezidal Janša.

Anton Krkovič
Anton Krkovič