Izguba ugleda Slovenije je tudi rezultat poskusov internacionalizacije domačih političnih obračunavanj, meni Kučan. Foto: BoBo
Izguba ugleda Slovenije je tudi rezultat poskusov internacionalizacije domačih političnih obračunavanj, meni Kučan. Foto: BoBo
Razprtije med veteranskimi organizacijami

Dogodek je ob dnevu državnosti in 22. obletnici samostojnosti Slovenije organiziralo območno združenje veteranov vojne za Slovenijo. Slavnostni govornik, nekdanji predsednik države Milan Kučan, se je med drugim dotaknil tudi mednarodnega položaja Slovenije in izgube ugleda. Kučan meni, da je to pogosto rezultat samopromocije posameznikov.

"Je pa tudi rezultat poskusov internacionalizacije domačih političnih obračunavanj in vpletanja okolice, ki ne pozna slovenskih razmer in je z njo lahko manipulirati, vse v funkciji lastnega samopoveličevanja in opravičevanja lastnih zmotnih odločitev," je dejal.

Kučan: Kar živimo danes, ni tisto, v kar smo verjeli
Kot je poročal Radio Slovenija, je Kučan dejal, da to, kar živimo danes, ni tisto, v kar smo verjeli ob plebiscitu in vojni proti agresiji. V neprijazno stvarnost pa smo se pustili zapeljati sami in sami jo lahko naredimo pravičnejšo. Eden od naukov je, da smo lahko uspešni tudi v kritičnih trenutkih, če strnemo vrste, je še dejal.

Odgovornost politike, bodisi v vladi ali opoziciji, za upravljanje države je v krizi še toliko večja. Nevarna pa je želja politike, da doseže pravičnost mimo prava, meni Kučan.

"Če pa politika ustavni red, zakone in ustanove države, še posebej sodišča, ki so prva poklicana skrbeti za pravnost in pravičnost, razume kot oviro za svoj politični uspeh, je to neodgovorna in nedržavotvorna politika. Še posebej, če sodiščem grozi, jih žali in zaničuje, jim očita političnost pri odločanju," je dejal.

Govorniki so sicer opozorili, da danes ne bi škodila enotnost iz časov osamosvojitvene vojne, brez katere tudi ene pomembnih zmag v vojni v Medvedjeku ne bi mogli doseči. Na Medvedjeku je bila leta 1991 sicer ustavljena kolona oklepnih vozil JLA na poti proti Ljubljani

Bojkot zaradi Kučana
Ker je bil slavnostni govornik Kučan, je pokrajinsko združenje za vrednote osamosvojitve Dolenjske in Bele krajine prireditev bojkotiralo in na kraj prišlo 2 uri pred uradno slovesnostjo.

Razprtije med veteranskimi organizacijami