Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je povedal, da bi ga moral z odhodi vojske iz vojašnic ob razglasitvi neodvisnosti Slovenije seznaniti tedanji obrambni minister Janez Janša, pa tega ni storil. Foto: BoBo
Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je povedal, da bi ga moral z odhodi vojske iz vojašnic ob razglasitvi neodvisnosti Slovenije seznaniti tedanji obrambni minister Janez Janša, pa tega ni storil. Foto: BoBo
V času osamosvajanja je Janez Janša vodil obrambno ministrstvo, Milan Kučan pa je bil kot predsednik države vrhovni poveljnik obrambnih sil. Foto: BoBo

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je po poročanju Dela razložil, da se v dialog z Janšo ne namerava spuščati. Navedbe v intervjuju s Peinkiherjem pa so po njegovih besedah bolj ali manj točne.

Z odhodi vojske iz vojašnic ob razglasitvi neodvisnosti Slovenije bi ga moral seznaniti tedanji obrambni minister Janez Janša, pa tega po Kučanovih trditvah ni storil. O Peinkiherjevem očitku, da je bilo predsedstvo seznanjeno z analizo izpada vojske, pa je Kučan dejal, da te od obrambnega ministrstva niso dobili in da je obrambno ministrstvo predsedstvo obveščalo selektivno.

Kučan: Janša demantira samega sebe
Kučan je kasneje za STA zanikal tudi Janševo trditev, da je sklical sejo predsedstva šele 12 ur potem, ko so tanki odšli iz vojašnice. Ob tem je poudaril, da Janševe tokratne navedbe zanikajo tudi dejstva in besede iz leta 1992, ki jih je Janša opisoval v knjigi Premiki.

Kučan pojasnjuje, da je sejo sklical za 7. uro kmalu potem, ko je nekaj po 4. uri zjutraj prišel v pisarno. Glede očitkov o spanju med vojno pa pravi, da kolikor je sploh spal, je to počel v pisarni v prvem nadstropju na vogalu Erjavčeve in Prešernove ceste, med vožnjami v Zagreb na pogajanja o premirju z ministrsko trojko Evropske skupnosti, pa tudi doma v Murglah.

"Nisem pa ne spal ne delal v zaklonišču globoko pod Cankarjevim domom. Kolikor vem, se tja ni zatekel tudi noben član predsedstva RS," je še dodal.

Peinkiher: Janša je zlorabljal vojsko
V intervjuju za Delo je Peinkiher zatrdil, da je bil Janša tisti, ki je leta 1990 razoroževal Slovenijo. Z nestrokovnim delom naj bi tudi ogrozil proces osamosvajanja ter zlorabljal vojsko in varnostno službo v politične namene. Janša, njegov namestnik Miran Bogataj in vodja varnostne službe Andrej Lovšin naj bi v ob razglasitvi neodvisnosti Slovenije povsem podcenjevali razmere in niso upoštevali opozoril in poročil, zato 27. junija 1991 zjutraj, ko je šla vojska JLA iz vojašnic, na položajih ni bilo nobene enote.

"To je bil popoln debakel obrambnega ministra Janše in notranjega ministra Igorja Bavčarja. Dejstvo, da so bili tisto noč ob 2.45 doma, in ne na svojih mestih, dokazuje, da so povsem podcenjevali razmere, da niso upoštevali opozoril in poročil. Že samo zaradi tega bi morali biti takrat odstavljeni in kaznovani," je poudaril Peinkiher.

Janša in Bavčar: Peinkiher laže
"Med vojno je doma spal le vrhovni poveljnik Milan Kučan. Sejo predsedstva RS je sklical šele 12 ur potem, ko so tanki šli iz vojašnic," se je na intervju odzval Janša na družbenem omrežju Twitter.

"To enostavno ni res! Tisto noč, kot tudi tedne prej in pozneje, sva z Janezom Janšo bivala v pritličju vladnih prostorov na Gregorčičevi ulici v Ljubljani, pozneje in do konca vojne pa v Cankarjevem domu," pa je pojasnjeval Igor Bavčar.

"Čemu taka notorična laž, če ne prav zato, da se razvrednoti vloga oseb, ki so vodile osamosvajanje, česar intervjuvanec tudi sicer sploh ne skriva? Sploh je zanimivo, da človek, ki sebe označuje za "profesionalnega vojaka", danes kritizira odločitve koordinacije, ki je vodila obrambo in zmagala v desetdnevni vojni, češ da ni takoj ustavila jugoslovanske armade, ko je ta izšla iz vojašnic. Dobro pa ve, da je odločitev o uporabi oborožene sile sprejelo predsedstvo slovenske države pozneje v zgodnjih jutranjih urah tistega dne," je še dodal Bavčar.

Ob tem je še opozoril, da to ni bila pristojnost koordinacijske skupine, ne njega kot njenega vodje in tudi ne Janeza Janše, čeprav so vsi vedeli, kaj JLA namerava, in so bili na to tudi pripravljeni.