"Glede na celotno situacijo je jasno, da je odločitev povsem politična v slabšalnem pomenu besede," je ob svoji razrešitvi opozorila Kucler Dolinarjeva. Foto: BoBo

Na ministrstvu so pojasnili, da bodo skladno z zakonom o javnih uslužbencih izvedli javni natečaj, za čas do imenovanja novega načelnika oziroma najdlje za šest mesecev pa imenovali vršilca dolžnosti - to je lahko uslužbenec upravne enote ali pa kdo drug, ki izpolnjuje predpisane pogoje.

Kucler Dolinarjeva je v pisni izjavi pojasnila, da v odločbi o razrešitvi ni niti besedice o postopku, kar dodatno razgalja trditve notranjega ministra Gregorja Viranta, da so bile okoliščine imenovanja neskladne z običajno prakso in zbujajo dvome o odprtosti in transparentnosti postopka kot krivične, zavajajoče in neutemeljene. Poudarila je še, da je bil postopek imenovanja izveden transparentno in zaradi možnosti zlonamernih presoj še dodatno skrbno ter v skladu s predpisi.

Obljuba o strokovnem delovanju ni bila dovolj
"Glede na celotno situacijo je jasno, da je odločitev povsem politična v slabšalnem pomenu besede,"
je opozorila Kucler Dolinarjeva. Po njenem mnenju je očitno, da se je v zadnjem letu radikalizirala politika odstranjevanja drugače mislečih, takšno stanje je po njenem, dolgoročno gledano, za slovensko družbo zelo nevarno in škodljivo.

Zaskrbljenost je za Kucler Dolinarjevo dodatno poglobilo njeno srečanje z Virantom pred točno mesecem dni, saj mu zagotovilo, da bo delovala strokovno ter v skladu z ustavo, zakoni in kodeksom javnih uslužbencev, ni bilo dovolj. "Da gre za skrajno problematične poteze, dodatno kaže podatek, da od vzpostavitve upravnih enot in vse do Virantovega ministrovanja v trenutni vladi ni bilo primera razrešitve kakšnega načelnika na tak ali primerljiv način," je še zapisala Kucler Dolinarjeva.

Kucler Dolinarjeva in Predalič takoj razrešena
Marca letos je takratni minister za infrastrukturo in prostor, ki je opravljal tekoče posle in je bil po odhodu Senka Pličaniča pooblaščen tudi za vodenje resorja za pravosodje in javno upravo, Zvonko Černač, za načelnico ljubljanske upravne enote imenoval takratno državno sekretarko na pravosodnem ministrstvu Kucler Dolinarjevo. Poleg nje je Černač takrat imenoval še sedem načelnikov upravnih enot, med njimi tudi nekdanjega generalnega sekretarja Janševe vlade Boža Predaliča za načelnika grosupeljske upravne enote.

Minister Virant je pred dnevi sporočil, da bodo ponovili postopek izbire načelnika Upravne enote Ljubljana, saj da okoliščine imenovanja Kucler Dolinarjeve zbujajo dvome o odprtosti in transparentnosti postopka, Predaliča pa je Virant prav tako razrešil takoj po nastopu funkcije.