Kar nekaj očitkov zaradi hitrega odstopa Alenke Trop Skaza s položaja ministrice za zdravje je doletelo tudi predsednico vlade Alenko Bratušek. Foto: BoBo
Kar nekaj očitkov zaradi hitrega odstopa Alenke Trop Skaza s položaja ministrice za zdravje je doletelo tudi predsednico vlade Alenko Bratušek. Foto: BoBo
Nacionalni preiskovalni urad in drugi organi pregona bi morali začeti postopke, povezane s korupcijo v zdravstvenem sistemu, meni prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Foto: BoBo

Glede na to, da njen mož uspešno vodi podjetje, ki posluje tudi z državo, pa je hkrati tudi vprašanje, ali je bila sploh modra odločitev, da je to funkcijo sprejela. Morala bi vedeti, da bo ves čas v navzkrižju interesov.

Karl Erjavec, DeSUS
Konrad Kuštrin
Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin ni videl nobenih takih pritiskov, zaradi katerih bi moral kdor koli odstopiti. "To se mi zdi samo zakrivanje pravega vzroka," je dejal. Foto: BoBo
Andrej Možina
Predsednik Zdravniške zbornice Andrej Možina se sprašuje, zakaj ob vnovičnem omenjanju lobijev in pritiskov na dan ne pridejo nobena imena. Foto: BoBo

Slovenija potrebuje ministra z dovolj politične podpore, da potegne nasedli voz nujnih reform organiziranja in financiranja zdravstva iz blata samozadostnosti in birokratskih omejitev.

Slovensko zdravniško društvo
Zdravstveni resor je znova brez ključne osebe
Odstop sprožil iskre v koaliciji
Bratuškova razume ministričin odstop
Odstop ministrice Alenke Trop Skaza
Ministrica pojasnila razloge za odstop
Ministrica Trop Skaza odhaja

Po besedah Bratuškove v politiki, vedno bolj pa tudi v medijih in celotni družbi, postajamo zelo nestrpni in pri blatenju oseb, ki želijo nekaj spremeniti na bolje, meje obračunavanja spuščamo iz dneva v dan. Alenka Trop Skaza je postala tarča vsakodnevnih napadov, čeprav ni sprejela ali podpisala nobene sporne odločitve, je dodala premierka.

Za vstop v politiko je vedno težje pridobiti kakovostne posameznike, je poudarila Bratuškova. "Še preden imaš možnost kaj narediti ali spremeniti, postaneš tarča nesorazmernih napadov," je dejala. Nadaljevanje takšne poti ne more prinesti želenega napredka, pri tem pa bodo morali, je dejala, nekaj spremeniti tudi mediji.

Tarča zaradi napovedanih sprememb
Prepričana je, da je bila Trop Skaza tarča napadov, ker je napovedala spremembe pri skupnih javnih naročilih v zdravstvu in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. O očitkih, da podjetje ministričinega moža posluje z državo, Bratuškova pravi, da se ne Trop Skazi ne njenemu možu januarja, ko se je njegovo podjetje prijavilo na razpis za gradnjo novomeške urgence, še sanjalo ni, da bo Trop Skaza ministrica: "In iz tega je zdaj nastala cela zgodba; popolnoma neutemeljeno."

Kljub odstopu in pritiskom je vlada po navedbah Bratuškove odločena, da bo na poti sprememb v zdravstvu vztrajala. Vztrajati namerava tudi z bojem proti korupciji v zdravstvu. "Tudi za ceno še kakšnega odhoda, če bo potrebno," je dejala. O tem se je danes pogovarjala tudi s policijo in dodala, da boj proti korupciji v zdravstvu ostaja prednostna naloga.
Ob tem je obžalovala, da se koaliciji ni uspelo zediniti o Igorju Šoltesu kot ministrskem kandidatu za zdravstveni resor. Na vprašanje, ali mu namerava omenjeno mesto ponuditi zdaj, pa odgovarja, da meni, da je bila Šoltesova odločitev, da ne postane minister, dokončna.

Bratuškova se za zdaj še ni odločila, kako bo ravnala v prihodnje. Razmišlja, da bi zdravstveno ministrstvo prevzela sama, a si bo najprej vzela teden dni časa za premislek. O možnosti prevzema ministrstva se je sicer že pogovarjala z nekaterimi posamezniki, med njimi tudi s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom, s katerim se namerava ta teden tudi dobiti.

Gantar je bil napaka
Premierka je prav tako dejala, da je naredila napako, ko je na mesto zdravstvenega ministra predlagala Tomaža Gantarja, ki je pred časom odstopil. "Kajti očitno na njegovi strani ni bilo dovolj volje za reforme," je dejala. Je pa zadovoljna, da so se končno začeli pogovarjati o reševanju težav v zdravstvu.

Vendar pa se je po njenem mnenju treba zavedati, da "Alenka Bratušek težav, ki so se kopičile 20 let, ne more popraviti v enem letu".
Virant: Lahkomiselna poteza
Vstop v politiko je povezan z velikimi napori in pritiski, in jasno je, da družinsko življenje trpi, zato je po tej plati malo lahkomiselno, če se nekdo tako odloči in si čez en mesec premisli, je odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza komentiral prvak DL-ja Gregor Virant. A zdaj je treba gledati naprej in najti pravega človeka za resor, je dejal.

Strinja se tudi z mnenjem premierke Bratuškove, da se ne bi znašli v trenutnem položaju, če bi se koaliciji uspelo dogovoriti in mesto ministra ponuditi Igorju Šoltesu. "Meni je še danes žal, da Šoltes ni dobil podpore vseh koalicijskih partneric. Mislim, da bi bila situacija danes precej boljša, na ministrstvu in v zdravstvu na splošno," je dodal Virant.

Erjavec: Je bilo modro, da je sprejela položaj?
Odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza kaže, da so zadeve na tem področju zelo zapletene, pa je komentiral prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Sprašuje pa se tudi, ali je bilo sploh modro, da je Trop Skaza funkcijo sprejela.

Po njegovem mnenju bodo morali Nacionalni preiskovalni urad in drugi organi pregona začeti postopke, povezane s korupcijo v zdravstvenem sistemu. "Dokler tega ne bo, mislim, da ga ni človeka, ki bi dalj časa zdržal na položaju ministra za zdravje, ker očitno ti lobiji obvladujejo zdravstveni sistem," je pojasnil Erjavec.

Erjavec okrcal tudi Bratuškovo

"Glede na to, da njen mož uspešno vodi podjetje, ki posluje tudi z državo, pa je hkrati tudi vprašanje, ali je bila sploh modra odločitev, da je to funkcijo sprejela. Morala bi vedeti, da bo ves čas v navzkrižju interesov," je ocenil.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je v izjavi za javnost ob ministričinem odstopu opozoril na kritične razmere v zdravstvu, ki se po njegovih besedah že dalj časa sprehaja po robu prepada. Spomnil je na odstop prejšnjega ministra Tomaža Gantarja, ki je, kot pravi Možina, navajal podobne razloge kot Trop Skaza.

Za razmere v zdravstvu kriva Bratuškova
Kot je spomnil, so po Gantarjevem odstopu tekli pogovori o kritičnih in zapletenih razmerah v slovenskem zdravstvu, zaradi katerih se mora biti njegov naslednik pripravljen spopasti z vsemi pritiski. Odločitev je bila v pristojnosti predsednice vlade, "ministrica se je odločila tako, kot se je, rezultat je danes znan", pravi Možina. Po njegovih besedah je zdaj zaupanje v predsednico vlade manjše, kot je bilo pred imenovanjem Trop Skaze.

Kje so imena tistih, ki pritiskajo?
Na vprašanje, zakaj ob vnovičnem omenjanju lobijev in pritiskov na dan ne pridejo nobena imena, Možina odgovarja, da bi si tudi sam želel vedeti kaj podrobnejšega o pritiskih. Želel bi si, da bi se opravila analiza lobijev in prisvojenega denarja, a so, kot pravi, opazili, da ni nobene volje zanjo.

Možina je ob tem izrazil strah, da prevladuje mišljenje, da reforma v zdravstvu ni mogoča do naslednjih volitev. "Za nas je to nesprejemljivo, reforma se mora začeti danes in jutri, ne glede na volitve, kajti prihajajo vse težje razmere na področju zdravstva," je poudaril.

Kuštrin hudih pritiskov ni opazil
Po odstopu ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza se bo v sredo sestala koordinacija zdravniških organizacij, napoveduje predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Kot pravi, je ob težavah v zdravstvu "slabo, da smo spet brez ministra". Da zaradi pogostih menjav ministrov ni mogoče izvesti potrebnih reform, opozarjajo tudi v Slovenskem zdravniškem društvu. Kuštrin konkretnih razlogov za odstop Trop Skaze ne pozna, a po njegovem mnenju ti tudi niso pomembni, razen če so bili na ministrico izvajani "kakšni hudi pritiski".


Pritiski zakrili prave vzroke?
O medijskih napadih, ki jih je v svojem sporočilu o prejemu ministričine odstopne izjave omenila premierka Alenka Bratušek, Kuštrin pravi, da - kolikor je spremljal - ni videl "nobenih takih pritiskov, zaradi katerih bi moral kdor koli odstopiti". "To se mi zdi samo zakrivanje pravega vzroka," je dejal Kuštrin.

Reform ni mogoče izpeljati

Tudi v Slovenskem zdravniškem društvu obžalujejo, da je "tako pomemben vladni resor, kot je ministrstvo za zdravje, ponovno ostal brez ministra". Kot so zapisali v izjavi za javnost, je v zadnjih letih menjava ministrov za zdravje "tako pogosta, da reform, ki zahtevajo premišljeno projektno vodenje vsaj nekaj zaporednih let, ni moč izpeljati".

Minister z dovolj politične podpore
"Slovenija potrebuje ministra z dovolj politične podpore, da potegne nasedli voz nujnih reform organiziranja in financiranja zdravstva iz blata samozadostnosti in birokratskih omejitev," so prepričani v društvu. Kot so zapisali, novemu ministru ponujajo konstruktivne strateške rešitve iz omenjene strategije za izhod iz zdravstvene krize.

Trop Skaza je Bratuškovi v ponedeljek poslala odstopno izjavo. V njej je pojasnila, da odstopa zaradi "očitkov, podtikanj in pritiskov", ki jih je bila deležna sama, pa tudi njena družina, med ministrovanjem. Navedla je tudi, da nima dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske, in izpostavila, da je bila opozorjena na igre v ozadju pri ukinitvi dopolnilnega zavarovanja.

SD pričakuje kandidata do konca mandata
Predsednik SD-ja Igor Lukšič ob odstopu ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza pravi, da hitre menjave ministrov niso dobre za državo. "Od Pozitivne Slovenije, ki si je za ta resor posebej prizadevala in za ta namen žrtvovala ministrsko mesto za Slovence v zamejstvu in po svetu, pričakujemo predlog kandidata ali kandidatke, ki bo zdržal do konca mandata in dobro opravil naloge, ki so utrjevanje javnega zdravstva in zagotavljanje zdravja za vse," je zapisal.

Marušiča še niso poklicali
Nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič je zapisal, da ga še nihče iz kabineta premierke ni povprašal o vodenju ministrstva za zdravje. O odstopu ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza pa pravi, da je to njena osebna odločitev in je že zdaj preteklost. Pomembne pa so politične posledice te odločitve, pravi Marušič.

"Zdaj ne gre več za strokovna vprašanja ali za strokovnost novega ministra ali ministrice. Pri tem ni najpomembnejše, kako se piše. Pred sabo imamo politično vprašanje, ki zahteva podporo celotne vladne koalicije," je prepričan.

Direktor zdravstvene zavarovalnice Samo Fakin odstop razume, ker v družbi ni soglasja o tem, kakšno zdravstvo želimo. "Ministrstvo je težko in zahtevno, treba je veliko narediti," je dejal za TV Slovenija.

Brez soglasja vseh strank ne bo šlo
Po njegovem mnenju bo minister, ki ne bo imel popolnega soglasja vseh vladnih strank za reformo zdravstvenega sistema, reformo zdravstvenega zavarovanja in popravke sistema javnih naročil, zgolj figura. Za tak spopad pa je potrebna nevsakdanja politična volja, pravi Marušič, ki je bil minister v vladi Boruta Pahorja.

Meni, da za reformo zdaj ni več časa, zato ostane samo še politična rešitev. Na potezi so predsednica vlade Alenka Bratušek, zbor ministrov in predsedniki strank, ki morajo končno sprejeti to, da je zdravje prva prioriteta vsakega posameznika, zdravstveni sistem pa se kot edini dotakne vsakega državljana in državljanke, poudarja Marušič.
Marušič ima druge obveznosti?
Trdi sicer, da ga nihče iz kabineta Bratuškove ni povprašal, ali bi bil pripravljen voditi zdravstveni resor. Je pa vodja poslancev PS-ja Jani Möderndorfer dejal, da bi bil Marušič dobra izbira za novega ministra, a da je to še prej stvar osebne odločitve. "Ampak kolikor je meni znano, ima ta hip neke druge obveznosti, od katerih bi se bilo neodgovorno kar takoj posloviti," je še dejal Möderndorfer.

Solidarnost hoče dejanske razloge
Od ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza v Solidarnosti pričakujejo, da nedvoumno pojasni dejanske razloge za svoj odstop. "Prebrali smo njeno današnjo odstopno izjavo, iz katere nedvoumno izhaja, da je bila deležna številnih pritiskov različnih zdravniških in zavarovalniških lobijev. To pa se ne sklada z informacijami v javnosti, da je odstopila zaradi konflikta interesa, povzročenega s posli njenega moža. Takšnega razloga v svoji odstopni izjavi ministrica ne omenja. Menimo, da ima javnost pravico izvedeti, kateri razlogi so dejansko botrovali njeni odločitvi," so zapisali v izjavi, objavljeni na Facebooku.

Glede na to, da njen mož uspešno vodi podjetje, ki posluje tudi z državo, pa je hkrati tudi vprašanje, ali je bila sploh modra odločitev, da je to funkcijo sprejela. Morala bi vedeti, da bo ves čas v navzkrižju interesov.

Karl Erjavec, DeSUS

Slovenija potrebuje ministra z dovolj politične podpore, da potegne nasedli voz nujnih reform organiziranja in financiranja zdravstva iz blata samozadostnosti in birokratskih omejitev.

Slovensko zdravniško društvo
Zdravstveni resor je znova brez ključne osebe
Odstop sprožil iskre v koaliciji
Bratuškova razume ministričin odstop
Odstop ministrice Alenke Trop Skaza
Ministrica pojasnila razloge za odstop
Ministrica Trop Skaza odhaja