Franc Laj je dejal, da ni čutil pripadnosti delovanju stranke. Foto: BoBo
Franc Laj je dejal, da ni čutil pripadnosti delovanju stranke. Foto: BoBo

Bil sem deležen zelo grobega napada, lahko rečem malodane fizičnega.

Franc Laj
Simona Kustec Lipicer
Poslanec bi moral vrniti mandat stranki, je dejala vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer. Foto: BoBo

Volivci so volili listo stranke SMC in ne posameznega kandidata

Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC-ja

Osebni razlogi pri služenju narodu nimajo kaj iskati v političnem prostoru demokracije.

Kuster Lipicerjeva o Lajevih osebnih razlogih za odhod

V primeru izstopa katerega koli poslanca iz poslanske skupine iz osebnih okoliščin, kot je ob izstopu navedel Franc Laj, bi moral poslanec mandat vrniti stranki, saj gre v teh okoliščinah za prevlado osebnih interesov nad voljo volivcev, je dejala vodja poslancev Stranke modernega centra (SMC) Simona Kustec Lipicer.
"Volivci so volili listo stranke SMC in ne posameznega kandidata," je pojasnila Kustec Lipicerjeva na novinarski konferenci in dodala, da gre za notranji dogovor stranke. Po njenih ocenah razen premierja Mira Cerarja na kandidatni listi verjetno nihče ne bi bil izvoljen, če bi kandidiral kot posameznik.

Kuster Lipicerjeva: Razkrivajo se skrite povezave
Poslanca Laja so tako na poslanski skupini in v individualnih pogovorih pozvali, naj o tem premisli in vrne mandat ter s tem omogoči naslednjemu, ki je bil izvoljen na kandidatni listi SMC-ja, da v imenu stranke in njenega programa nadaljuje delo. Njegovega odziva še niso prejeli. Prehajanje v poslansko skupino nepovezanih poslancev sicer ni novost, a je po njenih ocenah v tem mandatu specifično, tudi glede načina in motivov za oblikovanje take poslanske skupine. S prehodom dveh poslancev iz SMC-ja v poslansko skupino nepovezanih poslancev se po njenem mnenju odkrivajo širši javnosti skrite povezave.

Ob tem je Kustec Lipicerjeva še izpostavila, da v SMC-ju udejanjajo tisto, zaradi česar so ustanovili stranko, zato pa v zadnjem času doživljajo močne pritiske z vseh strani, česar posamezniki iz različnih razlogov ne vzdržijo.
Če so vsi v poslanski skupini zavezani predvolilnim obljubam, po njenem mnenju ni bojazni, da bi skupino še kdorkoli zapustil. "Vsi, ki imajo drugačne motive, pa bodo odhajali," je dejala in dodala, da zanje tudi ni prostora v poslanski skupini. To bi bila po njenih besedah zloraba zaveze volivcem, da jih bodo popeljali v boljši jutri

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je medtem potrdil, da se je poslanec Laj z njim pogovarjal o delu poslanske skupine in njene perspektive. Po Dobovškovih besedah sprejem ne bi smel biti problem, a se o tem še niso pogovarjali. Kuster Lipicerjeva je spomnila, da so Dobovšku ob njegovem odhodu povedali isto kot zdaj Laju.
Laj: Želim po hoditi po isti poti
Laj je pojasnil, da se je pred parlamentarnimi volitvami videl v programu stranke SMC. "To pot bi želel tudi nadaljevati, a s polno odgovornostjo trdim, da te poti več ne vidim tako jasno, kot takrat," je poudaril poslanec in še dodal, da se ne bi po nepotrebnem tako močno izpostavil, če bi bil v SMC-ju zadovoljen. Pač pa se je, kot pravi, izpostavil zato, ker želi hoditi po tisti poti, za katero se je odločil pred volitvami. To je po njegovih besedah delovati pošteno, strokovno in po svojih močeh za dobrobit tako njegovega kraja kot vseh državljanov. Slednje je ob slovesu povedal tudi v poslanski skupini SMC-ja, v kateri omenjenega ni mogel uresničevati, je dejal.

Povedal je, da je večkrat opozarjal na potrebne spremembe pri delovanju SMC, tudi poslanske skupine. Ob tem je spomnil na dogodke, ko je v skladu z dogovorom pripravil analizo rezultata lokalnih volitev in predstavil možne spremembe, ki bi bile po njegovem mnenju potrebne, da se stranka lahko na lokalnem nivoju okrepi, kot "bi se spodobilo". Poslanci so ga pohvalili, s strani predstavnika stranke pa so bile po njegovih besedah kritike sprejete z velikim nerazumevanjem.

"Bil sem deležen zelo grobega napada, lahko rečem malodane fizičnega," je bil oster Laj. Če bi ga takrat resno jemali in upoštevali, po njegovem prepričanju stranka SMC danes ne bi bila takšna, kot je in bi javnomnenjske raziskave kazale drugače.

Laj je še pojasnil, da je bil eden od tistih, ki so opozarjali na problematiko Slovenskega državnega holdinga (SDH) in kakovost sistema korporativnega upravljanja, a je minuli teden doživel hladen tuš, ko so mu povedali, da je SDH imenoval novega direktorja podjetja Nafta Lendava. Pri tem po besedah Laja javnega razpisa niso izvedli, češ da akti tega ne zahtevajo.

"Takšnega kadrovanja ne morem podpirati," je poudaril poslanec in dodal, da so se odločili za transparentnost in poštenost. Tako je potrdil, da sta ga v SMC-ju med drugim motila kadrovanje in netransparentnost, ukvarjali pa da so se z nešteto nepomembnimi zadevami.

Drugi takšen izstop
Spomnimo, da je stranko lani poleti na podoben način zapustil Dobovšek, ki je zatem s poslankama Alenko Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček ustanovil poslansko skupino nepovezanih poslancev. Poslanska skupina SMC-ja ima tako po tem zadnjem izstopu 34 poslancev.

Kopač: O nezadovoljstvu ni mogoče govoriti
Ugibanja, da v stranki obstaja splošno nezadovoljstvo in da Laj ni osamljen primer, je generalni sekretar SMC-ja Erik Kopač zavrnil. Razprave o posameznih vprašanjih so, a ni mogoče govoriti o nikakršnem nezadovoljstvu v stranki, je še dodal Kopač in nadaljeval, da se razpada stranke zaradi odhoda poslanca ne bojijo. Tudi število članov stranke se po njegovih besedah ne spreminja, koalicija pa je trdna in dobro deluje.













Bil sem deležen zelo grobega napada, lahko rečem malodane fizičnega.

Franc Laj

Volivci so volili listo stranke SMC in ne posameznega kandidata

Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC-ja

Osebni razlogi pri služenju narodu nimajo kaj iskati v političnem prostoru demokracije.

Kuster Lipicerjeva o Lajevih osebnih razlogih za odhod