Subvencija v višini cene malice pripada učencem, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo v družini ne presega 53 odstotkov neto povprečne plače v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Subvencija v višini cene malice pripada učencem, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo v družini ne presega 53 odstotkov neto povprečne plače v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Z začetkom novega šolskega leta začnejo veljati določbe novega zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki na podlagi novega načina izmenjave podatkov med ministrstvom za delo in šolskim ministrstvom poenostavlja uveljavljanje subvencionirane prehrane.

Vzgojno-izobraževalni zavodi bodo pri uveljavljenju subvencionirane prehrane upoštevali uvrstitev v dohodkovni razred na podlagi podatkov o povprečnem mesečnem dohodku na osebo, ki bo ugotovljen s pomočjo veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji. Na podlagi tega jim bodo pozneje ustrezno določili znesek za malico in kosilo.

Staršem po novem vlog za subvencijo ne bo treba posebej oddajati, razen če ne bodo imele veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji.

V tem primeru morajo v avgustu vložiti posebno vlogo za subvencijo malice in subvencijo kosila pri pristojnem centru za socialno delo, ki bo uvrstitev v dohodkovni razred ugotovil na enak način, kot to velja za pravico do otroškega dodatka. Ob tem je še vedno potrebna prijava otroka na malico oz. kosilo v šoli.

Subvencije ostajajo enake
Višina subvencije malice in kosila sicer ostaja enaka, kot je določena s sedanjo zakonodajo. Do polne subvencije oz. brezplačne malice so upravičeni učenci in dijaki, ki bivajo v rejniških družinah, ki prebivajo v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami oz. v domovih za učence in obiskujejo šolo zunaj zavoda ali ki so prosilci za azil.

Subvencija v višini cene malice pripada tudi učencem, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo v družini ne presega 53 odstotkov neto povprečne plače v Sloveniji.

Brezplačna malica pripada tudi dijakom, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 42 odstotkov neto povprečne plače.

Dijakom, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša med 42 in 53 odstotki neto povprečne plače, pripada subvencija malice v višini 70 odstotkov malice.

Dijaki, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša med 53 in 64 odstotki neto povprečne plače, pa prejmejo subvencijo v višini 40 odstotkov cene malice.

Subvencija za kosilo dijakom ne pripada
Subvencija za kosilo dijakom ne pripada, do polne subvencije za kosilo pa so upravičeni učenci, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 18 odstotkov neto povprečne plače. Do brezplačnega kosila so upravičeni tudi tisti, ki bivajo v rejniški družini.

Subvencijo za malico prejema v povprečju okoli 80.000 učencev in 36.000 dijakov, do brezplačnega kosila pa je upravičenih 15.500 učencev.