Pri združenih narodih opozarjajo na skrb vzbujajoče podatke glede nasilja nad ženskami in dekleti. Foto: Pixabay
Pri združenih narodih opozarjajo na skrb vzbujajoče podatke glede nasilja nad ženskami in dekleti. Foto: Pixabay
Anja Kopač Mrak
Anja Kopač Mrak poudarja, da Slovenija zagovarja ničelno toleranco do nasilja. Foto: BoBo
Ženske
Ministrica Anja Kopač Mrak opozarja tudi na razširjenost spolnega nadlegovanja na delovnem mestu. Foto: Reuters

Pri Organizaciji združenih narodov (OZN) ob mednarodnem dnevu boja zoper nasilje nad ženskami navajajo, da gre pri tej obliki nasilja za najekstremnejšo obliko diskriminacije. Po podatkih, zbranih v raziskavi med letoma 2005 in 2016, je okoli 19 odstotkov žensk iz 87 držav, starih med 15 in 49 let, dejalo, da imajo manj kot leto dni stare izkušnje s spolno ali fizično zlorabo.

Skrb vzbujajoč je tudi podatek, da je bil v letu 2012 pri približno polovici primerov nasilnih smrti žensk storilec njihov intimni partner ali družinski član. Pri moških žrtvah nasilne smrti je takih primerov le šest odstotkov. Le 52 odstotkov žensk, zajetih v raziskavi, ki so bile poročene ali v partnerskem razmerju, pa je bilo takih, ki so same odločale o spolni dejavnosti ali uporabi kontracepcije.

Letos pri Združenih narodih uvajajo šestnajstdnevno svetovno kampanjo Ne pustimo nikogar za seboj, katere glavni namen je opozarjati na dekleta in ženske, ki se zaradi takih in drugačnih razlogov znajdejo na družbenem obrobju in so tako še bolj izpostavljene nasilju. Kampanja se bo končala na mednarodni dan človekovih pravic, znak kampanje pa je oranžna barva.

Ministrstvo za sistemske ukrepe
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ob tem opozarjajo, da Slovenija zagovarja ničelno toleranco do vseh oblik nasilja, pri čemer kažejo na predvsem sistemske ukrepe ministrstva, med katere spada zakon o preprečevanju nasilja v družini, ki te oblike nasilja opredeljuje, določa pa tudi vlogo in naloge tako državnih organov kot nevladnih organizacij pri obravnavanju nasilja.

Ministrica Anja Kopač Mrak je v izjavi ob mednarodnem dnevu boja zoper nasilje nad ženskami poudarila, da "gre za trdovratno in hudo kršitev človekovih pravic, ki ženske spremlja tako v zasebnem, delovnem kot širšem javnem okolju". Ministrica ob tem izpostavlja, da je v zadnjem času veliko javne pozornosti usmerjene v spolno nadlegovanje na delovnem mestu, ki pa ni nov pojav.

Z ozaveščanjem proti nasilju na spletu
"Ženske so spolnemu nadlegovanju na delovnem mestu izpostavljene, odkar so množično vstopile v sfero dela: iz zasebne se je nasilje preselilo v javno sfero. Spolno nadlegovanje tudi nima stalnega bivališča zgolj v hollywoodski industriji, prisotno je na vseh delovnih mestih, izpostavljene so mu ženske vseh starostnih skupin in na vseh stopnjah organizacijske položajne lestvice," je zapisala ministrica in dodala, da pri tovrstnem nadlegovanju ne gre za nedolžno izkazovanje pozornosti ali dajanje komplimentov, temveč za zlorabo družbene moči enega spola nad drugim in je kot tako nezakonito.

Na ministrstvu so letos posebno pozornost posvetili tudi vplivu novih tehnologij na oblike nasilja in spolnega nadlegovanja, ki zadevajo zlasti mlade. Da je bistvenega pomena pri zmanjševanju tovrstnega nasilja predvsem ozaveščanje mladih, so poleg ministrice poudarili tudi govorci na okrogli mizi ob začetku projekta Odklikni! Ustavi spletno nasilje nad ženskami in dekleti, ki ga na ministrstvu izvajajo skupaj z nevladnimi organizacijami. S projektom nameravajo partnerji predvsem ozaveščati mlade o varni in odgovorni rabi sodobnih tehnologij, čeprav so na okrogli mizi predstavniki nevladnikov opozorili tudi na pomanjkanje celovitih preventivnih programov.

Mariborski grad bo zasijal v oranžni barvi
Akciji Združenih narodov se bo priključila tudi mariborska mestna občina, tako bo zvečer v oranžni barvi zasijal Mariborski grad. Z občine so ob tem sporočili, da smo v zadnjem času izpostavljeni številnim zgodbam neprimernega ravnanja do žensk, zato je to problematiko treba nagovoriti v čim večjem številu in poudariti ničelno toleranco do nasilja.