Dogovor med reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in ministrstvom za notranje zadeve in javno upravo je podpisalo 24 sindikatov, 10 pa ne. Foto: BoBo
Dogovor med reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in ministrstvom za notranje zadeve in javno upravo je podpisalo 24 sindikatov, 10 pa ne. Foto: BoBo

Čas za podpis naj bi imeli do petka.

Aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti je danes podpisalo 16 sindikatov, aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor pa 15.

Pričakovati je, da bodo anekse podpisali predstavniki vseh sindikatov, ki so jih v ponedeljek parafirali. Gre za anekse h kolektivnim pogodbam za javni sektor, za negospodarske dejavnosti ter panožnim kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev - vzgoje in izobraževanja ter zdravstva in socialnega varstva, pa tudi kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi, za zdravnike in zobozdravnike, za kulturne dejavnosti in za raziskovalno dejavnost.

Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor je parafiralo 24 od 34 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti pa 25 sindikatov, deset pa ne. Eden izmed podpisnikov je namreč še Visokošolski sindikat Slovenije, ki ne sodi med reprezentativne sindikate.

Dogovor o varčevalnih ukrepih že podpisan
Vlada in 24 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so v ponedeljek že podpisali prejšnji teden parafirana dogovor o varčevalnih ukrepih za letos in prihodnje leto ter stavkovni sporazum.

Poslanci so nato na redni seji v torek spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 potrdili, kar pomeni, da bodo po podpisu aneksov ukrepi za znižanje plačne mase v javnem sektorju začeli veljati s 1. junijem.