Slovenija
Marija Velkavrh in Vili Vodopivec
Pisal se je 15. april 1968, ko sta se iz studia TV Dnevnika oglasila nepozabna napovedovalca, žal že pokojna Marija Velkavrh in Vili Vodopivec - prva bralca TV Dnevnika. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Pavle Jakopič
Pavle Jakopič je bil prvi napovedovalec, ki je gledalcem posredoval vremensko napoved. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
VIDEO
TV Dnevnik praznuje 45 let
VIDEO
Naš ekran ob 1.000 TV Dnevniku
VIDEO
40 let TV Dnevnika
VIDEO
Ob 40. obletnici TV Dnevnika

Dodaj v

Legende TV Dnevnika v sliki in besedi

TV Dnevnik do zdaj z vami že 16.438-krat.
15. april 2013 ob 09:40,
zadnji poseg: 15. april 2013 ob 18:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Danes je za Informativni program TV Slovenija velik dan – TV Dnevnik praznuje, star je natanko 45 let.

Na današnji dan 15. aprila 1968 je takratna TV Ljubljana, v kateri je bilo veliko zagnanih in prodornih novinarjev pod vodstvom urednika Marka Rožmana, redaktorja Tuga Klasinca, odgovornega urednika Vida Štempiharja in realizatorja Emila Rižnarja, s filmskega traku v eter poslala prvi slovenski TV Dnevnik.

Nad ekipo je bedel Dušan Fortič, takratni direktor TV Ljubljana, ki ima zagotovo največ zaslug, da je prvi slovenski TV Dnevnik zagledal luč sveta.

Dolgoletne želje po lastnem TV Dnevniku
TV Ljubljana, ki je začela redno oddajati 11. oktobra 1958, si je v svoji biti dolgo želela ustvarjati lasten, slovenski TV Dnevnik, a je bila od ideje do končne izvedbe dolga in trnova pot. Slovenska televizija se je vrsto let razvijala kot del skupnega jugoslovanskega televizijskega programa (JRT).

Toda s čedalje hitrejšim naraščanjem vloge in pomena televizije v našem življenju kakor tudi s čedalje večjo zahtevnostjo časa se je moral sredi tega programa polagoma razvijati slovenski televizijski program kot del slovenskega prostora, njegovih potreb in ustvarjalnosti. Tako se je v 60. letih 20. stoletja naglo povečeval delež programa, ki se je usmerjal k slovenskemu gledalcu in približeval televizijo slovenskemu družbeno-političnemu in kulturnemu hotenju.

Logična posledica družbeno-političnih dogodkov
Pomembno vlogo je pri tem imelo tudi uresničevanje načela jezikovne enakopravnosti in uveljavljanje televizije kot najvplivnejšega sredstva družbeno-politične in kulturne akcije na Slovenskem. "Ko so dozorele družbeno-politične razmere in ko se je RTV Ljubljana skupaj z drugimi televizijami v Jugoslaviji usposobila tudi tehnično (dvojna reverzibilna televizijska zveza od Nanosa do Skopja, povezava z mednarodnimi viri informacij v okviru Evrovizije in Intervizije, izpopolnitev studijske tehnike itd.), je napočil čas, ko si slovenske televizije ne moremo več zamišljati brez osrednje informativne oddaje, kakršna bo slovenski TV dnevnik," je ob uvedbi TV dnevnika davnega leta 1968 zapisal Dušan Fortič, takratni direktor TV Ljubljana.

Slovenski TV Dnevnik je bil pravzaprav logična posledica družbeno-političnih dogodkov; ta bi se zgodil že mnogo prej, a se ni, krive za to so bile neugodne družbene razmere, pa tudi siceršnja politika in režim v takratni Jugoslaviji.

Slovenci smo pred uvedbo slovenskega TV dnevnika že poznali TV obzornik, ki je ponujal krajše vesti iz domovine in tujine in je bil pri gledalcih lepo sprejet, slovenski TV Dnevnik pa bi bil v bistvu nadgradnja informativnega programa TV Ljubljana, v slovenskem prostoru pa bi postal nekaj novega.

Nepozabni tim Velkavrh, Vodopivec, Jakopič
Pisal se je 15. april 1968, ko sta se iz studia TV Dnevnika oglasila nepozabna napovedovalca, žal že pokojna Marija Velkavrh in Vili Vodopivec, napovedovalec Pavle Jakopič pa je gledalcem posredoval vremensko napoved.

Prvi temelji TV dnevnika so bili narejeni in poti nazaj ni bilo več. Z novo informativno oddajo TV Dnevnik je slovenski televizijski program dobil krono razsežnosti in angažiranosti. Končano je bilo razdobje ekstenzivne rasti slovenske televizije. Ustvarjalci TV Dnevnika so se od prve oddaje naprej dobro zavedali, kakšno mora biti programsko poslanstvo TV Dnevnika, vsebina in kakovost sta bili temeljno vodilo pri izvedbi osrednje informativne oddaje in seveda kakovostna in korektna obveščenost.

Navdušenje gledalcev
Slovenski TV Dnevnik je bil sprva na programu vse dni v tednu, razen nedelje, začel se je ob 20.00 in končal ob 20.30. Nova informativna oddaja je bila med gledalci sprejeta z navdušenjem in velikim zanimanjem. Že v svojih začetkih je TV dnevnik posredoval več domačih vesti, problemov in značilnosti dogajanja na Slovenskem.

TV Dnevnik je že v svojih začetkih postal mnogo bolj usmerjen k osnovnemu nosilcu družbeno-političnega razvoja, neposrednemu proizvajalcu in samoupravljavcu ter njegovim družbenim interesom, ki jih je uresničeval v okviru takratnega samoupravnega sistema v delovni organizaciji, komuni, republiki in federaciji. Pravzaprav so bili takratni TV Dnevniki ogledalo časa na družbeno-političnem področju v Sloveniji in Jugoslaviji, v najžlahtnejšem pomenu besede pa so že prve oddaje vključevale področje kulture z vso širino znanstvenega in umetniškega ustvarjanja.

V posnetku ob strani si med drugim lahko ogledate dokumentarno oddajo ob 1000. Dnevniku Televizije Slovenija, ki jo je leta 1971 pripravila Helena Koder.


Obdobje najboljših napovedovalcev

TV Dnevnik smo skoraj desetletje spremljali v črno-beli tehniki, svoj domicil je imel v 5. nadstropju radijske hiše na Tavčarjevi 17, zadnji črno-beli TV Dnevnik iz Tavčarjeve 17 je bil na sporedu 31. decembra 1977, prebrala ga je napovedovalka Marija Velkavrh.

Z omenjeno oddajo se je končalo neko obdobje, ko so TV Dnevnik prebirali najboljši napovedovalci – poklicni govorci s takratnega Radia Ljubljana. Za ilustracijo naj omenim le nekaj imen bralcev TV Dnevnika – od že omenjenih Velkavrhove in Vodopivca so TV Dnevnik brali še Nataša Dolenc, Jernej Pikel, Ajda Lesjak Kalan, Janez Kranjc, Julka Vahen, Rado Časl, Edi Mohorko, Slobodan Kaloper, Milanka Bavcon, Borut Mencinger, Menči Klančar, Slavko Kastelic, krajše obdobje tudi Tonja Rahonc, Nadja Peterin - zdaj Jarc, Eva Janc, pozneje pa še Ivan Lotrič, Teja Senica, Jasna Rodošek, Janez Dolinar, Zvone Krznar in drugi.

Športni novinar kot pika na i
Z novim letom leta 1978 pa so gledalci doživeli popolno prenovo TV Dnevnika, ki se je iz radijske hiše preselil v novi televizijski center na Kolodvorsko 2, v nove studijske prostore. Gledalci so ga po novem začeli spremljati v barvni tehniki. "Taktirko" v TV Dnevniku so prevzeli tako imenovani voditelji, vrsto let so jim pomagali še kolegi napovedovalci z Radia, ki so brali vesti, piko na i pa je prenovljenemu TV dnevniku dal še športni novinar, ki je poročal o novostih s področja športa.

Sledile so še druge novosti TV Dnevnika, denimo sestava oddaje, tako je količina vizualnih vsebin hitro naraščala – 63 % oddaje so tako zavzemali posneti prispevki, oziroma slika, 24 % informacij je bilo branih, 13 % vsebin pa ilustriranih.

Znana imena malega ekrana
Skozi leta so se zvrstili številni voditelji TV Dnevnika – Tomaž Terček, Zvone Petek, Matjaž Tanko, Jure Pengov, Janez Čuček, Janko Šopar, Branko Maksimovič, Tadej Labernik, Tone Hočevar, Vlado Krejač, Slavko Bobovnik, Nada Lavrič, Danica Simšič, Lidija Hren, Metka Volčič, Darja Groznik in drugi.

Kot zanimivost zapišimo, da so se poklicni radijski napovedovalci, ki so dolga leta brali novice iz TV Dnevnika, dokončno umaknili leta 1995 in od takrat naprej TV Dnevnik vodijo le televizijski voditelji – tako jih na malih ekranih lahko spremljamo še danes. Krajši čas smo televizijske voditelje v TV Dnevniku lahko spremljali tudi v parih. TV Dnevnik je v dolgih letih oddajanja doživel veliko grafičnih in slogovnih sprememb, zamenjane so bile uvodne in končne špice in še bi lahko naštevali …

Naš TV Dnevnik tudi v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu
Danes priprava in izvedba TV Dnevnika poteka v digitalni tehnologiji, kar prinaša številne prednosti pri obdelavi slike in zvoka. S pomočjo satelitskega oddajanja si lahko oddajo ogledajo tudi gledalci po Evropi, naš TV Dnevnik pa lahko spremljajo celo v Severni Afriki in gledalci na Bližnjem vzhodu.

TV Dnevnik nastaja v tako imenovanem TV-desku, urejajo ga Janja Koren, Irena Ulčar Cvelbar, Stane Šterbucl, Boštjan Kogovšek, občasno še nekaj drugih urednikov, ustvarjajo pa prodorni in prekaljeni novinarji, televizijski dopisniki iz domovine in tujine, ob pomoči realizatorjev, lektorjev, tajnic in izkušenega tehničnega osebja.

TV Dnevnik tudi v prihodnje ostaja osrednja informativna oddaja, zdaj jo vodijo izkušeni televizijski voditelji – Manica Janežič Ambrožič, Vlasta Jeseničnik, Jasmina Jamnik in Dejan Ladika. Čestitke ob velikem jubileju – 45. obletnici oddajanja slovenskega TV Dnevnika.

Zdravko Erjavec; foto: Arhiv in muzejska zbirka RTV Slovenija; TV posnetki: TV dokumentacija
Marija Velkavrh
Jasna Rodošek
Jernej Pikel
Marija Velkavrh in Vili Vodopivec
Marija Velkavrh
Milanka Bavcon
Milanka Bavcon
Pavle Jakopič in Edi Mohorko
Borut Mencinger
Eva Janc in Jernej Pikel
Marija Velkavrh in Vili Vodopivec
Janez Kranjc
Jože Logar
Rado Časl
Slavko Kastelic
Slobodan Kaloper
Zvone Krznar
Ajda Lesjak  Kalan
Ajda Lesjak Kalan
Ajda Lesjak Kalan
Ida Baš
Nataša Dolenc
Ajda Kalan
Marija Velkavrh
Nadja Jarc
Teja Senica
Tonja Rahonc
Pavle Jakopič
Pavle Jakopič
Danica Simšič
Janez Čuček
Nada Lavrič
Lidija Hren
Janez Čuček in Lidija Hren
Nataša Pirc Musar
Matjaž Tanko
Nataša Pirc Musar in Matjaž Tanko
Janko Šopar
Slavko Bobovnik
Boštjan Lajovic
Prijavi napako
Komentarji
Modrijan6
# 15.04.2013 ob 11:02
@janezdolzan

Izrazito žaljive komentarje ste objavili na račun jubileja TV dnevnika nacionalne TV, ne morem verjeti, pa saj to je samo vaše mnenje in stališče. Tako hudobnih komentarjev že dolgo nisem prebral....

Jaz pa sem eden tistih gledalcev, ki redno gledam nacionalkin TV dnevnik in spoštujem ustvarjalce TV dnevnika, zato spoštovani informativci - uredniki in novinarji - iskrene čestitke za 45. obletnici ustvarjanja TV dnevnika, lepo praznujte in še na mnoga leta vam želim.
Bluesy
# 15.04.2013 ob 11:02
A to misliš enostranskost Rosvite Pesek in njeno gorečo pripadnost JJ? Se mi je zdelo :)))
eos
# 15.04.2013 ob 10:00
Čestitke! Vedno najboljši. Prav zanimo videt slike nekaterih še v rosnih letih :)

Majhna opazka: ob tako super članku in predvsem obletnici bi sodile boljše fotografije nakaterih (pa menda ja nimate od Matjaža Tanka samo "screengrab" z viktorjev...). No, pa Lavričeva in Čuček si tudi zaslužita podpis pod njuni fotografiji.
PICENG
# 15.04.2013 ob 12:58
Čestitke RTVju za spoštljiv jubilej!
Obenem bi rad pristavil, da je ustanovitev lastnega, slovenskega TV dnevnika zagotovo bila ena od prvih osamosvojitvenih potez Slovenije.
Prejšnji jugoslovanski skupni dnevniki (z rotacijo "glavnega" studija, ki pa je le bil pretežno beograjski) si nismo mogli kaj dosti pomagati. Se spominjam celega kupa balastnih novic.
frozen pingvin
# 15.04.2013 ob 18:58
Jasmina Jamnik <3
bori
# 15.04.2013 ob 18:50
@janezdolzan

Ustvarjanje javnega mnenja po vzoru SDS je pa pravo razsvetljenje?
Senna-Maze 28
# 15.04.2013 ob 18:54
Vse najboljše!
http://www.youtube.com/watch?v=bXDyLaofw
Zw
ikacbe
# 15.04.2013 ob 09:52
Med fotkami ne najdem (morda sem ga spregledal jaz ali vi) Tomaža Terčka !
Modrijan6
# 15.04.2013 ob 17:20
@amfora

Amfora, ko ste kritični do izbora slik pa še vi kakšno dodajte, če jo imate. Redno spremljam TV dnevnik že dolgo leta in nimam vtisa, da kdo manjka, vsaj glavnina nastopajočih voditeljev je objavljena pod člankom. Meni je izbor zelo všeč in v uredništvu vidim so se zelo potrudili - kako že pravijo - vsake "oči imajo svojega malarja", itak je pa najlažje kritizirati, kajne amfora.... Vaš komentar je na tem mestu popolnoma nevmesen, raje pošljite čestitke v uredništvo Dnevnika kot da tukaj kritizirate.
nordnung
# 21.11.2016 ob 14:14
In tudi letnice pokojnih.
pošiljatelj
# 15.04.2013 ob 14:01
zakaj ni napisano, kje se lahko dobijo / kupijo DVD-ji z arhivskimi TV Dnevniki, od prvega do 04.06.2002, ki je že zastonj na internetu ?
perovskija
# 15.04.2013 ob 22:30
če že omenjate imena, se spodobi, da napišete vse.
mart_m
# 15.04.2013 ob 18:44
Sem samo za zadnjih 10 let malo razmislil in se spomnil še Boštjana Anžina, Simone Rakuša, Edite Cetinski, Tomaža Ranca, Jožeta Možine, pa najbrž še kdo manjka. Saj jih res ni bilo malo ...
atal
# 15.04.2013 ob 11:08
Kje je naša Rosvita???
amfora
# 15.04.2013 ob 15:24
Zelo površno in nedomiselno izbrane fotografije !
Kar nekaj voditeljev manjka ! Je kovačeva kobila bosa ?
janezdolzan
# 15.04.2013 ob 11:43
@Modrijan6
Izrazito žaljive komentarje ste objavili na račun jubileja TV dnevnika nacionalne TV, ne morem verjeti, pa saj to je samo vaše mnenje in stališče. Tako hudobnih komentarjev že dolgo nisem prebral....

Morda se gospod Modrijan zavedate, da se vsako novico, da:
- ali objaviti, ali ne objaviti
- objaviti evfemistično, v najlepši luči, češ kozarec je napol poln
- objaviti obsojajoče, z raznimi negativnimi pridevniki
Dnevnik je ena najbolj gledanih oddaj. Z njim se ustvarja javno mnenje gledalcev.
Moje mnenje, da mediji (RTVSLO) oblikujejo javno mnenje vam morda ni pogodu, ni pa ga treba označevati kot zlobnega.

Moj cilj je spodbujanje pluralnosti, nepristranskosti, odgovornost in raziskovalno naravo medijev, ki podajajo dejstva, brez lastnih ocen in kritik.

Imam občutek, da ste starejši gledalec.

Povejte mi, ali se vam ne zdi, da slog poročanja po Dnevniku postaja vedno bolj čustven, dramatičen in glasen, ki gledalca spravi v podobno stanje, ko se odloča ne na podlagi dokazanih dejstev, ampak splošnega mnenja?
Breathe
# 15.04.2013 ob 10:44
45 let biti na eni strani političnega obzorja ni malo.
Ko se bo nekoč nekje ocenjeval vpliv na enostransko usmerjenost šentflorjancev, boste zagotovo pohvaljeni...
janezdolzan
# 15.04.2013 ob 10:41
Ri Chun Hui je najboljša!
janezdolzan
# 15.04.2013 ob 10:34
Upam, da mi komentarja ne izbrišete...

to bi namreč pokazalo vaše zanikanje svobode izražanje in pluralnosti.
janezdolzan
# 15.04.2013 ob 10:32
45 let pranja možganov,
zadnje čase so vedno bolj zadirčni in čustveni sploh Manica Ambrožič...
ampak tudi njim se čas počasi izteka.

Internet v vsako vas!
Kazalo