Slovenija

Poudarki

  • SDS bo na mesto podpredsednika DZ-ja predlagal Tanka
Predsednik državnega zbora Matej Tonin je na posvet povabil vodje poslanskih skupin z namenom razprave o sestavi delovnih teles državnega zbora. Foto: BoBo
Posvet
Posvet vodij poslanskih skupin. Foto: BoBo
SMC
Stranka SMC bo prevzela štiri resorje. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
       Očitno je problem predvsem pri nekaterih, da se ne uspejo zavedati tega, kako so volitve delovale redukcijsko v tem času, in da želijo ohraniti nekatere svoje kadre, s katerimi seveda imamo v Levici težave. To smo jasno tudi že večkrat povedali.       
 Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec o nekaterih predlaganih kandidatih za ministre.
Matej Tonin
Predsednik državnega zbora Matej Tonin je povabil predstavnike poslanskih skupin na posvet o oblikovanju delovnih teles državnega zbora. Foto: BoBo
VIDEO
Kadrovski razrez vlade in...
VIDEO
Kdo vse bo v 13. slovensk...
VIDEO
Kadrovski vrtiljak po odb...
VIDEO
Kdo bo reševal nakopičene...
VIDEO
Kadrovski razrez nove vlade

Dodaj v

Levica ne bo "jeziček na tehtnici" v komisijah za nadzor obveščevalnih služb in javnih financ

Nadaljevanje kadrovskih razrezov nastajajoče koalicije
21. avgust 2018 ob 07:47,
zadnji poseg: 21. avgust 2018 ob 22:19
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Koalicija in Levica sta popustili in sprejeli odločitev, da bodo imeli večino v komisijah za nadzor javnih financ ter obveščevalnih in varnostnih služb SDS, NSi in SNS. Koalicija si je med tem tudi dokončno razdelila ministrstva.

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je na posvet povabil vodje poslanskih skupin z namenom razprave o sestavi delovnih teles državnega zbora. Tonin je predlagal, da bi odbori in komisije šteli največ 13 članov, vendar je koalicija želela povečati število članov in bi tako preglasovala opozicijo.

Polemika je potekala tudi glede statusa Levice v komisijah za nadzor obveščevalnih služb in javnih financ, kjer ima po poslovniku opozicija večino. Koalicija je vztrajala pri stališču, da Levica predstavlja opozicijo, medtem ko so v SDS-u, NSi-ju in SNS-u opozarjali, da se ne strinjajo s sestavo komisij, kjer bi bila Levica "jeziček na tehtnici". Tako je koalicija, kot je po posvetu dejal Tonin, po grožnji, da opozicija ne bo predlagala članov komisij, popustila.

Ministrska mesta v novi vladi (uradno potrjen dogovor koalicije)

LMŠ – ministrstvo za zdravje, ministrstvo za finance, ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za notranje zadeve + podpredsednik DZ-ja

SD – ministrstvo za kulturo, ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport + predsednik DZ-ja

SMC – ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

SAB – ministrstvo za infrastrukturo, služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko, urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

DeSUS – ministrstvo za obrambo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano + podpredsednik DZ-ja

Vatovec: Desnica ni edina opozicija
Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je po posvetu o razrezu delovnih teles DZ-ja pojasnil, da je koalicija poskušala na neki način iti naproti SDS-u, NSi-ju in SNS-u ter jim brez Levice podeliti večino v dveh nadzornih komisijah. "To pa še daleč ne pomeni, da je desnica edina opozicija," je poudaril in pojasnil Vatovec, da bodo v komisiji za nadzor javnih financ svojega člana imeli, iz Knovsa pa so se umaknili.

"Na tak način bi morala biti desnica pomirjena, to pa še daleč ne pomeni, da je desnica edina opozicija," je dejal in opozoril, da so imeli težavo s tem tudi že v prejšnjem mandatu, saj si "SDS očitno želi ne le primata, ampak ekskluzivo v opozicijski vlogi, ampak ne more biti tako". "Levica je tudi v tem mandatu opozicijska stranka, ampak očitno bolj konstruktivna kot katere druge," je poudaril.

O sodelovanju v drugih odborih in komisijah se na delovnem posvetu pri predsedniku DZ-ja Mateju Toninu po Vatovčevih besedah niso pogovarjali, saj da je bilo trenutno eminentno vprašanje status Levice. "Upam, da smo zdaj to dali z mize," je dejal in ponovil, da bodo kandidaturo Dejana Židana za predsednika DZ-ja podprli. "Mislim, da je bistveno boljša izbira, kot je bil Tonin. Tu bi bilo treba izpostaviti nekaj, kar se že nekaj časa dogaja v zakulisju, pa v bistvu nihče o tem ne želi spregovoriti," je pojasnil in navedel, da skuša Tonin zvišati plače tako poslancem kot nekaterim uslužbencem v DZ-ju, pri čemer pa da pozablja najmanj plačane uslužbence DZ-ja.

V DZ-ju se po njegovih besedah pripravlja "zelo široka reforma", ki bo vključevala povišanje pavšalov vsem poslancem na enotno tarifo, spremembo plačevanja potnih stroškov in tudi dvig plačnih mest. "To v bistvu dokazuje, da je samo del političnega esteblišmenta, ki v resnici misli samo na svoje privilegije," je še dejal.

Znana le nekatera imena ministrskih kandidatov
V SMC-ju so medtem potrdili umik svoje kandidatke Monike Gregorčič za podpredsednico DZ-ja. Po dogovoru o kadrovskem razrezu v vladi bo namreč podpredsedniško mesto ob LMŠ-ju pripadlo še DeSUS-u, ki bo imel v vladi zgolj dva ministra, neuradno obrambnega in kmetijskega.

Po ponedeljkovem dogovoru naj bi LMŠ prevzel ministrstvo za zdravje, notranje zadeve, javno upravo in finance, SD naj bi dobil pravosodno, šolsko in kulturno ministrstvo, SAB ministrstva za infrastrukturo, kohezijo in Slovence v zamejstvu.

SMC pa naj bi prevzel vodenje štirih ministrstev – neuradno zunanjega, gospodarskega ter za delo in okolje. Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi okoljsko ministrstvo prevzel zdajšnji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič ali pa državni sekretar na tem ministrstvu Jure Leben.

Ali bo Levica podprla Počivalška?
"Ocenjujemo, da bi v tej konstelaciji vlada lahko delovala določen čas," je dejal vodja poslanske skupine SMC-ja Igor Zorčič. Kot je pojasnil, tej vladi "že od začetka vsi napovedujejo kratek vek trajanja", sam pa verjame, da bo "ob dobrem razrezu ta vek bistveno podaljšan, morda tudi na obdobje štirih let".

Na dvome Levice o ministru Zdravku Počivalšku, ki naj bi gospodarski resor vodil tudi v prihodnje, je Zorčič odgovoril, da ne ve, ali je Počivalšek za Levico sprejemljiv ali ne. "Za nas je sprejemljivo, kar je najbolje za državo," je dejal Zorčič in dodal, da se je Počivalšek v preteklem mandatu zagotovo izkazal, ob tem je omenil investicije v nova delovna mesta.

SD že ima kandidate
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je pojasnil, da so v SD-ju po napovedih v pogajanjih vzeli vse, kar so jim dali na mizo. "Vtis je, da smo mi izgubili in da smo zelo slabi pogajalci. Kdo je zdaj zmagovalec v tej zgodbi, ne vem. Vem, da bomo lahko vsi skupaj zmagovalci, če bomo naredili kaj dobrega za državo," je dejal. Po njegovem mnenju je manj pomembno, "kdo bo delil milijone in kdo bo imel večji vpliv na gospodarstvo".

Potrdil je, da bi vodenje šolskega ministrstva prevzel Jernej Pikalo, vodenje kulturnega pa Dejan Prešiček. Med mogočimi kandidati za prevzem pravosodnega ministrstva pa je po njegovih besedah poleg Andreje Katič tudi Dominika Švarc Pipan. Sodeč po tvitu pa bo ministrica dejansko prva, druga pa njena sekretarka.

Han je sicer poudaril, da nobeno izmed imen še ni dokončno.

Koliko podpredsednikov bodo imenovali poslanci?
Po poslovniku ima državni zbor največ tri podpredsednike, od tega enega iz največje opozicijske poslanske skupine. Vodja poslanske skupine Danijel Krivec je v Odmevih povedal, da bodo za podpredsednika predlagali "najbolj izkušenega poslanca Jožeta Tanka". LMŠ bo kot podpredsednico predlagal poslanko Tino Heferle. Kdo bo DeSUS-ov kandidat, še ni znano. To mesto jim je pripadlo po zadnjih usklajevanjih, ko so ga izgubili v SMC-ju.

Podpredsedniki pomagajo predsedniku državnega zbora pri njegovem delu in opravljajo v dogovoru z njim posamezne zadeve z njegovega delovnega področja. Če je predsednik državnega zbora odsoten ali zadržan, ga nadomešča podpredsednik, ki ga določi predsednik.

Kako bodo razdeljena mesta sekretarjev?
Oblikovanje delovnih teles je pomembno v nadaljnjem postopku oblikovanja vlade. Ministrski kandidati se morajo namreč pred odločanjem v DZ-ju predstaviti pristojnim odborom. Za zdaj celotna ministrska ekipa, ki jo bo predlagal konec prejšnjega tedna izvoljeni predsednik vlade Marjan Šarec, še ni znana.

V ponedeljek so se na sestanku predsednikov strank prihodnje vladne koalicije načeloma dogovorili, kateri resor bo vodila katera izmed strank. Pogovori pa naj bi se nadaljevali tudi danes, ko naj bi se sešli generalni sekretarji strank, ki naj bi govorili tudi o mestih državnih sekretarjev.

V območnih organizacijah SD-ja po Sloveniji so zbori članstva z 99-odstotki podprli vstop v koalicijo. V prihodnjem tednu pa bo v vstopu v vlado odločal še strankin organ, imenovan konferenca.

Nova izredna seja v četrtek
Kolegij predsednika DZ-ja bo predvidoma odločil tudi o sklicu nove izredne seje, ki bo v četrtek sledila tisti, ki so jo začeli pretekli petek z izvolitvijo Marjana Šarca za predsednika vlade.

V nadaljevanju prve izredne seje naj bi najprej obravnavali odlok, s katerim bi zvišali letošnje odhodke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za 35 milijonov evrov. Nato bi izvolili dva oziroma, če DeSUS svojega kandidata še ne bo predlagal, eno podpredsednico DZ-ja iz vrst koalicije. S tem bi izredno sejo DZ-ja sklenili, sledil bi Toninov odstop z mesta predsednika DZ-ja. Še isti dan bi nato imeli novo izredno sejo, na kateri bi se seznanili s Toninovim odstopom, takoj zatem pa bi volili še podpredsednika DZ-ja iz vrst največje opozicijske stranke in zatem še novega predsednika DZ-ja, je povzel Tonin.

V strankah nove koalicije so se dogovorili, da bodo za novega predsednika DZ-ja predlagali predsednika SD-ja Dejana Židana. Kdo bo kandidat SDS-a za podpredsedniško mesto, še ni znano, so pa v SD-ju potrdili, da bodo kandidata tokrat predlagali. V prejšnjem mandatu so se namreč tej možnosti odrekli.

Ali bodo v četrtek že odločali tudi o sestavi parlamentarnih delovnih teles, za zdaj še ni jasno. Tonin meni, da ta možnost obstaja, če se jim bo v sredo uspelo uskladiti, a je to odvisno od koalicije. Bodo pa zagotovo na dnevni red druge izredne seje uvrstili tudi točko mandatno-volilne zadeve, da bodo lahko že v četrtek potrdili mandat nadomestni poslanki, ki bo v DZ prišla namesto mandatarja Šarca, Karli Urh.

L. L., G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
slovenc1
# 21.08.2018 ob 08:28
Glede na to,da so se pravniki različnih političnih stališč(Ribičič,Pirnat,Zagorc),ter zakonodajno-pravna služba poenotili glede Levice,da je le ta koalicijska stranka,tudi Židan ne more ravnati drugače,razen če bo kršil pravni red.
davide
# 21.08.2018 ob 08:51
Še kolcalo se vam bo po Toninu. Vsaj razločno govori, Židana se pa pol besed ne razume.
viljam_s
# 21.08.2018 ob 08:18
Kdor je z nekom podpisal dogovor več ni neodvisen in nepristranski ampak ima dokazano razmerje. Problem levice je da bi radi sedeli na dveh stolih. Za demokracijo, ki jo hočejo uničiti, bi bilo dobro da se jim to prepreči. Njihov problem je če nočejo vzeti ministrstev. Stranka je lahko tudi vladna brez enega samega ministra ali sekretarja. Važna je podpora in v zameno bodo dobili dva projekta letno.
Levica so vladniki samo da so se pač slabo izpogajali.
Ribanjok
# 21.08.2018 ob 09:50
@Tao3
"Še vlada ni formirana in bi Tonin že delovna telesa sestavljal."

Kakšna neumnost. Delovna telesa morajo biti sestavljena preden je formirana vlada. Sicer v DZ ne morejo potekati hearingi kandidatov za ministre.
Springbok
# 21.08.2018 ob 08:42
DZ ima predsednika in 3 podpredsednike.

SD (koalicija) dobi predsednika, saj ej tako določeno v kolaicijskem sporazumu.

Kot največji opozicijski stranki mesto popdredsednka pripada SDS. Ta ga lahko seveda odstopi NSi-ju, torej Toninu, vendar za to ni nobevega razloga.

Glede na rezultat volitev sta naslednji dve podpredsedniški mesti za LMŠ in SMC. Ove stranki lahko s tem mestom seveda trgujeta,

Levica ne pride do podpredsedniškega mesta, ker niti ni največja samoproglašena opozocijska stranka, saj je podpisala pogodbo o projektni podpori vladi, niti si ni v tej isti pogodbi izgovorilia podpredsedniškeg mesta.

Torej predsednik DZ je iz SD, podpredsedniki pa iz SDS, LMŠ in SMC.
Binder Dandet
# 21.08.2018 ob 09:38
Na SIOL sem bral, da poslanci že vedo, kdo je prispeval 55. glas. Zakaj je to državna tajna?
glasnost
# 21.08.2018 ob 09:51
Mah, ti državni sekretarji in podsekretarji so ponavadi eni in isti, samo resorje menjavajo (ali pa še to ne).
Tao3
# 21.08.2018 ob 09:36
Glej novico:

16. avgust 2018
Tonin: Odstopil bom sam, pri meni beseda velja. Pri koaliciji očitno ne.

Aham ...
Slovenceljček
# 21.08.2018 ob 18:28
Stari obrazi gredo v nove pisarne. Pa ne mores bit danes minister za obrambo, jutri za pravosodje, pojutrisnjem za zunanje zadeve, v nedeljo za kulturo... Za ministra ni potrebno imet nikakrsnih izkusenj, ce pa se prijavis za delo za tekocim trakom pa moras imet to in to izobrazbo, najmanj 5 let delovnih izkusenj... A smo res vsi ze blesavi?
slovannn
# 21.08.2018 ob 08:58
Levica gleda izklučnona svoje koristi in se iz vseh dela norca. Vlado bo podprla pri nastanku, da ne pride do novih volitev in kakšen poslanec ne izgubi dobro plačane službice, potem bo glasovala kakor jim bo pasalo, da bo ugajala svojim skrajnim levim volilcem ter si ustvarjala kapital za naslednje volitve. Ker v vladi ne bodo prisotni ne bodo odgovorni za njim neprilubljene ukrepe, bahali se bojo z darovi, ki jih bo država dala ljudjem. Delujejo po marksističnem načelu, sodeluj z vsakim, ki ti koristi in dokler ti koristi pri tvoji poti v komunizem.
cannex
# 22.08.2018 ob 02:07
Šaleški lobi si je lepo nastavil ministrico za pravosodje, da se bodo lahko izvajali pritiski pri preiskavi in pregonu odgovornih za TEŠ 6.
gresin
# 21.08.2018 ob 10:06
Moje mnenje je, da Levica ni opozicijska stranka.

Kako bi naj bila opozicijska, če pa je parafirala protokol o sodelovanju? Podprla je vlado, lahko je nebi, od nje bo tudi odvisno potrjevanje ministrov. Bili bi radi Kvizlingi med opozocijo, čisto brez hrbtenice. Blefirajo z všečnimi parolami, da jim je mar za malega človeka, v bistvu jim je mar le za svojo plačo.

Kako je kaj z obljubo "Poslance na minimalce"? Zdaj imajo moč, da to uresničijo.
parabola
# 21.08.2018 ob 09:51
@Tao3 - slabo poznaš delovanje DZ. Najprej morajo biti imenovana delovna telesa DZ, kjer se kandidati za ministre predstavijo. Šele potem pride na vrsto glasovanje v DZ o vladi. Je pa problem status Levice, ki želi biti v kvoti opozicije pri sestavi delovnih teles - kar v praksi pomeni, da je zopet na dveh stolih in je to najmanj nedemokratično.
Applecore
# 21.08.2018 ob 14:13
Vsi tisti, ki šimfate Tonina, ker še ni odstopil kot predsednik DZ, več kot očitno ne poznate poslovnika DZ! Skrajno neodgovorno od Tonina bi namreč bilo, da bi odstopil, če DZ sploh še nima podpredsednikov (ki bi jih po poslovniku moral izvoliti že v prejšnjem mesecu, ampak takrat se ni prav nič mudilo, zdaj pa se?!) - v tem primeru bi DZ namrrč ostal brez vodstva! In ne, seje ne more voditi najstarejši poslanec, ker to velja le za čas, dokler DZ še ni uradno konstituiran. Ker se je DZ konstituiral z izvolitvijo predsednika DZ, sedaj žezla ne more prevzeti najstarejši poslanec, pač pa najstarejši podpredsednik DZ.

Btw: Tonin bo odstopil takoj po izvolitvi podpredsednikov DZ in vam vsem dokazal, da se ne oklepa funkcije. Edino kar je - kot predsednik DZ si korektno prizadeva, da bo odstop izpeljan postopkovno pravilno. To je nenazadnje tudi njegova dolžnost kot (zaenkrat še) drugega človeka v državi.
viisaus
# 22.08.2018 ob 00:36
p.s. Vsem tistim,kateri ste mi dali minus.Danes je sodišče obsodilo černigoja na 480 ur družbeno koristnega dela za dokazano ukradenih 1,8 milijona eu-Černigoj je ustanovni član foruma 21 in kučan poskrbi za svoje kadre:igrica city steal se igra približno takole... globoka država nastavi svoj obraz v igro.Ker imajo v rokah nakraden kapital vseh nas, svojega favorita vlečejo naprej kot glavno maskoto igrice.maskota sodeluje pri vseh mogočih soočenjih.Prikazuje se jih ali kot nov obraz,ali kot vernega časti vrednega človeka, ali kot etično čistega kot solza.Naloga vseh slovenskih levičarjev je v temu da ga izvolijo,ker v igrici je vseskozi prisoten anti janša prizvok.če pogledamo zadnje volitve.Zakaj že je šarec sodeloval na vseh soočenjih,,vladnih in nevladnih strank.Bil je prisoten kot glavni igralec --zakaj že?? po nekih anketah je bil požar na drugem mestu,pa ni smel sodelovati med prvokategorniki...šarec pa..zakaj že??ok nima veze,, gremo naprej.Cerarja so prikazovali kot etično-moralno avtoriteto.V medijih se ni nič pisalo da je v državnem zboru kasiral 250 eu/h za svetovanje.Ko je cerar zasedel tron,je bila prva poteza,zamenjava nadzornikov v NLB, z jugo težkokatgorniki--- macuh --črnogorka ekspozitura NLB... 300 milijonov minusa, ribnikar--- frankfurdska podružnica NLB.. 560 milijonov je izpuhtelo v zrak----to namero je cerarju preprečila eu centralna banka... kasneje so preko kosa čistili sporne mape za 300 eu/h.Šarec je nov obraz in čas je bil za novo generacijo---super.... koliko ministrov bo iz nove generacije?? noben.... v tem mandatu bodo speljali še zadnji del ekonomske tranzicije...in potem bo stvar zaključena in 40 milijard bo izpuhtelo,,po davčnih oazah.Vsa naloga slo levičarjev,katere fopajo o višjih plačah in podobnimi nemnostmi kradejo pred očmi,,,sodniki kot po tekočem traku oproščajo najhujše kriminalce.... sistem je vzpostavljen in se to da.... če bi prišel na tron nekdo iz desnice, bi se jim zamajal uveljavljen sistem in tega ne bodo dopustili..... če gledam na odziv mojih postov,nekaterim od vas očitno tak sistem ugaja.Morda ste velo sami udeleženi pri drobtinicah nakradenega denarja....
E24
# 21.08.2018 ob 16:52
Levica je prekarno zaposlena v tej vladi!
:) :) :)
Imam avtorske pravice na ta citat!
Righthand
# 21.08.2018 ob 14:11
Levica ni ne opozicija ne koalicija. Levica je bysexual.
TOZD
# 21.08.2018 ob 21:54
Kvajdej poj, babe zoprne! A še ne spite?
mr. pp
# 22.08.2018 ob 06:34
Samo to bom rekel: novi obrazi??? Spet so nategnili vse po vrsti, naslednje volitve pa spet "nov" obraz...
PodrepnikPolde
# 21.08.2018 ob 17:24
SamoRes ob 17:03
"Vlado imamo, vi na skrajno desni se raje ukvarjajte s svojo stranko, ker če dobro razmislite a res verjamete da je kdo kriv, da janša ne sestavi vlade?"

Ti na skrajni levi pa pazi, kakšne neumnosti pišeš. Trenutno je vlada brez pristojnosti, ministri so v odstopu in opravljajo samo nujne zadeve, imamo pa novega predsednika vlade, ki pa mora dobiti še ministre potrjene s strani parlamenta, no, takrat boš pa lahko zapisal, da imamo vlado.
pace
# 21.08.2018 ob 15:02
@oliva,
ti pa res nimaš treh čistih v glavi. Po tvoje bi torej Tonin moral povzročiti državno krizo, razpad že konstituiranega državnega zbora, ki ga z njegovim predčasnim odstopom ne bi imel kdo voditi. Če bi bil Tonin primitivna in nekultivirana eksistenca, bi morda res kaj takega napravil, samo potem bi ti in tebi podobni videli, kaj bi se dogajalo.
brode
# 21.08.2018 ob 14:23
Desus bo predlagal podpredsednika? Oni bi morali že zdavnaj iz parlamenta, ne pa da bodo imeli sedaj možnost predlagati podpredsednika...
antaris
# 21.08.2018 ob 12:42
Opomnik

Hilda Tovsak je bila generalna sekretarka stranke, preden je zacela kariero v Vegradu

Res pa je, da smo kar lepo stevilo tajkunov zsprli, sploh iz gtadbene, pa tistih, ku so Delo prevzel, vsi v zaporu

Slo pravododje press
nacho
# 21.08.2018 ob 09:57
Tonina sem imel za človeka, ki bo desnico normaliziral in jo naredil voljivo tudi sredniskemu in morda tudi levemu volilnem telesu, ki je nazadovoljna/naveličana levice v SLO. Zdi se, da sam ni daleč od percepcije klasične desnice, ki že obstaja dolga leta v SLO.
slovenc1
# 21.08.2018 ob 09:26
@Springbok
SMC se je odpovedal svojemu podpredsedniškemu mestu v korist DeSUS. Predsednik bo tako iz SD,podpredsedniki pa iz SDS(če ga bojo predlagali),Tina Heferle iz LMŠ in nekdo iz DeSUS.
viisaus
# 21.08.2018 ob 23:00
Levica je stranka tajkunov....da vam obrazložim,da boste razumeli.Revija-portal mladina je v lasti italijanskega podjetja kb1909,katera je je hčerka udbaškega podjetja safti ustanovljenega leta 1949 v trstu.mladina je medijski glas stranke levica in s tem se lahko vsi strinjamo.mladina je danes delno v lasti NLB,odgovornega urednika repovža,kateremu je kb1909 podaril 300.000 eu za lastniški delež in pa delno iz finančne skupine kb1909.pa gremo na argumente.Dr spommite logarjeve ali godčeve komisije.Verjetno je vsem slovencem v interesu kam je poniknilo 5 milijard eu,,ali zakaj slovensko zdravstvo plačuje zemljariću za žilno opornico 800 eu,medtem ko finci za isto opornico plačujejo 147 eu.Predstavniki levice so večkrat javno povedali da je to lov na čarovnice in da korupcije v sloveniji ni.Niti niso potrdili končnega poročila,,levica in pa del smc---popolnoma nerazumno.levica naklada o iztopu slovenije iz nata--ok,,in kaj je alternativa?? v jugi smo za vojsko plačevali 5 % BDP,medtem ko za nato plačujemo 0,8 & bdp,,kaj je za nas ceneje verjetno ni potrebno razlagat.Višja minimalna plača??? jaz to takoj podpišem,toda ne na način kot to misli levica,ampak vse normalne države.Bruto 2 je v avstriji samo 15 % višji kot v sloveniji,medtem ko je neto-neto 49 % višji,ker je avstrijska država manj požrešna, s tem da na minimalno plačo avstrijski delavec plača 150 eu, v sloveniji pa 370 eu.Če to odvede delodajalec je nepomembno...prispevke za socialno varstvo in penzijo plača vsak delavec osebno.Zakaj že se ne bi država odpovedala delu svojega zaslužka na najbolj ranljivih?? levica vlada v sloveniji zadnjih 10 let in nič ne kaže,da bi naredili kaj v smeri izboljšanja revščine v sloveniji.V luki koper-državnem podjetju,se dogajajo izkoriščanja delavcev na najhujši možni način preko IPS-ov.Levica je bila glasna samo pri odstavitvi prejšnje uprave,ko so strici nastavili svojega kandidata od levice ne bev ne mev.... ali folku res ni jasno da je stranka levica ena od največjih prevar v sloveniji.... ali nekateri res ne vidite tega,, ne morem dojeti da ne...resnično....
Ljubinica
# 21.08.2018 ob 22:14
Zalo bi si želela Vesno nazaj na notranje ministrstvo.
ZETAC
# 21.08.2018 ob 20:31
Levica je tudi v tem mandatu opozicijska stranka, ampak očitno bolj konstruktivna kot katere druge
No ja, še to je pozabil dodati, da je Levica še bolj konstruktivna kot koalicijske stranke
GORILA
# 21.08.2018 ob 11:17
...dejte že temu Matejčku vzet kladivce iz rok!
STANE
# 21.08.2018 ob 10:55
Levica je itak koalicijska stranka.

Odločite se...potem ne govorit o manjšinski vladi,kot je izjavil Zbor za republiko, ampak o kar moćni
koaliciji,ki jo podpira 54 (55) poslancev.Tako močno podporo še ni imela nobena vlada..
Binder Dandet
# 21.08.2018 ob 09:42
@Tao3:
""V predlog so zapisali, da je bil 22. junija dogovor, da bomo opravljali funkcijo do oblikovanja koalicije"

Koalicija še ni potrjena v državnem zboru.
Binder Dandet
# 21.08.2018 ob 09:41
Haha, pravna služba Levico smatra za koalicijsko (sam menim, da imamo 5 koalicijskih strank in 1 partnersko; je pa res, da če se v parlamentu delijo le na koalicijo in opozicijo, potem je Levica bližje koaliciji oz. kar del koalicije).
navigator007
# 21.08.2018 ob 09:04
Ali se to, da bi vladajoča koalicija v parlamentu skozi delovna telesa nadzirala samo sebe, res komu zdi demokratično?
Če gledamo na pojem demokratičnosti skozi oči diktatorja je pa seveda vse skupaj zelo enostavno.
gresin
# 22.08.2018 ob 08:36
Še enkrat bom napisal, Levica ima sedaj možnost, da uresniči svojo obljubo "Poslance na minimalce".
---------------
in zakaj bi to storili ?


Mogoče zato, ker je to bila njihova predvolilna obljuba? Saj pravim, blefer nekaj govori in želi biti všečen, dela pa čisto nekaj drugega, le da ima korist. Najbolj me pa motijo tisti, ki na plečih revnih in pomoči potrebnih, pridobivajo politične točke. Levica je lep primer. Raje plačujejo ljudi, da širijo propagando tu po forumih. Kitijo se, da so dosegli, da se zviša pomoč ljudem za nekaj mesecev - ravno za čas volitev.
slovenc1
# 21.08.2018 ob 21:59
Zdaj je torej že jasno,da bo Katičeva prevzela pravosodje,Švarc Pipanova pa bo državna sekretarka. Upam,da pravosodju pod vodstvom Katičeve ne bo šlo tako slabo kot vojski v času,ko jo je vodila ona.
nosa
# 21.08.2018 ob 21:00
mislim, s čem se je treba ukvarjat in zapravljat moj in drugih denar.....
dam kravato na srajco, par floskul prodam in voila.... 4 leta službe me čaka, plus bonusi, pa če kaj delam ali ne, a ni to fino.......
Binder Dandet
# 21.08.2018 ob 20:16
A je bilo prevec zakomplicirano vprasanje? Clanek ne navaja lms kandidatov. Ti pravis, da so strokovnjaki. Samo povej, kje si kandidate zasledil. Nic drugega ne sprasujem.
ajvard1
# 21.08.2018 ob 15:11
oliva

nihče ni za stalno.vsak je do konca mandata oziroma do odstopa ali zamenjave.

ni pa mogoče nekoga imenovati začasno, znitraj mandata. lahko se ga zamenja ali odstopi.

Tonin je torej ravno toliko začasen, kot katerikoli drugi. nič manj, nič več.
nepokorni
# 21.08.2018 ob 13:43
Nekdo je navedel, da so v Levici sami kulturni ljudje. Khm.

Kaj pa združitveni kongres Levice, ko so bili kričanje, grožnje, pljuvanje in fizični obračuni na dnevnem redu? Na koncu so se združili korespondenčno, po mailu. Smešno in žalostno hkrati.

Povezava
carlos_carlos
# 21.08.2018 ob 13:30
Sandalovina, gresin

Tole od levice je pač populistična obljuba. Poslanci, državna urpava in državni managerji bi morali imeti (krepko) višje plače. Magari bi bilo 50% plače variabilne, odvisne od uspešnosti. Ker če bodo plače nižje, se jih bo dalo še lažje kupiti, kot se jih že da zdaj. Po drugi strani, pa si državne institucije ne morejo obetati dobrega, motiviranega in uspešnega kadra, če le-ti dobijo mnogo boljše pogoje v zasebnem sektorju.

Imamo pa problem, da ima kar lepo število zaploslenih na višjih pozicijah in funkcijah relativno lepe, visoke plače glede na njihov (ne)efekt ali pa celo povzročanje škode.
patriot1970
# 21.08.2018 ob 13:25
garmond
# 21.08.2018 ob 13:23
Stranki SDS in NSi sta talki svojih egoističnih predsednikov....


Bo že držalo,...saj Židan, Erjavec, Cerar, Bratuškova in Šarec,....so vzorne osebnosti,.... brez kančka egoizma!
milekmamilek
# 22.08.2018 ob 07:51
''Potrdil je, da bi vodenje šolskega ministrstva prevzel Jernej Pikalo, vodenje kulturnega pa Dejan Prešiček. Med mogočimi kandidati za prevzem pravosodnega ministrstva pa je po njegovih besedah poleg Andreje Katič tudi Dominika Švarc Pipan. Sodeč po tvitu pa bo ministrica dejansko prva, druga pa njena sekretarka.''

pa naj mi nekdo razloži kako lahko je nekdo tako ''zverziran'' da je v prejšnji vladi lahko bil obrambni minister-Katičeva....v sedajšnji bo pa pravosodna ministrica??wtf.......
Insider No. 1
# 21.08.2018 ob 15:05
Oliva

Pravilnik je jasen. Ti pa vec kot ocitno n
slovenc1
# 21.08.2018 ob 14:38
No,končno so se dogovorili,da je Levica v dveh komisijah koalicijska stranka.
vranek
# 21.08.2018 ob 10:25
Gresin, pred leti so podpisali Pogodbo o partnerstvu in sodelovanju z,Janševo vlado. Prav vse opozicijske stranke! Sk bile torej v poziciji in Jansa ni imel opozicije. Sodelovali in podpiraki so dolocene projekte. Mlatite prazno slamo. Kot da opozicija dolocenih projektov ne bimpodprla.
Gre se Jansi za to,csa bi bil s slugo Toninom sam v Obrambnem odboru in pa vOdboru za nadzor tajnih sluzb. Tukaj bi radi spet lomastiki!
Šarec! Na cesto pomeci ves Jansev kader. Cerar tega ni naredil, pa bi moral. In preglejte srene,crelefone, temu skodljivcu Hansi in njegovim oprodam, ne smete zaupati niti v eni malenkosti. Celi drzavi želi!le škodovati. Prav vsakemu od nas.
vranek
# 21.08.2018 ob 10:14
Zakaj se za vsako silo stuli? Rekli so mu, naj odstopi! Tonin,to je zelo neokusno! Prav odgnati te bo treba. Ti je všeč kladivček? Pozabi! Niti parlamenta vec ne bos videl.
HULK008
# 21.08.2018 ob 09:26
Torej se lahko zgodi da Levica kot opozicija, ceprav to ni v odboru za javne finance nadzoruje samo sebe in koalicijo. Tu ima opozicija vecino.

Levica je itak koalicijska stranka.
Henrik
# 21.08.2018 ob 08:41
Živel tov. Šarac! Živel tov. Židan! Živel tov. Cerar! Živel tov. Erjavec! Živela tov. Bratušek! In živel pionir Mesec!
Ob takih imenih je prihodnost svetla in ne dvomim, da bodo tovariši izbrali najbolj kvalificirane tovariše za vsa strokovna mesta! Vaš narod vam je daje svoje brezmejno zaupanje, tako kot že vedno - in ti tovariši so nam zaupanje do sedaj že večkrat upravičili! Slovenija jep njihovim vodstvom svetilnik svobode, enakosti in bratstva v Evropi in širše!
brehme
# 22.08.2018 ob 09:30
Šarec je rekel ,da če bo predsednik vlade, bodo to povsem novi obrazi...pa imamo iste, kot so nam vladali zadnja leta+šarec, in vsi so vedno zagovarjali, odlično dela, ministico za zdravje.
Veselite se, ko čakate pol leta za specialista, samo da ni SDS v vladi..veselite se!
bruhnmici
# 21.08.2018 ob 21:57
In spet se ukvarjajo vsi skupaj predvsem sami s sabo. V Sloveniji nič novega.
Kazalo