Slovenija

Poudarki

  • Stranki slovenskega naroda lista delno zavrnjena
Združena desnica naj bi na kandidatno listo vključila premalo žensk. Foto: BoBo
Janko Veber in Franc Žnidaršič
Združene levice in Sloge ne bo v celjski volilni enoti. Foto: BoBo

Lista Združene desnice zavrnjena tudi v kranjski volilni enoti, na listi Združene levice in Sloge preveč žensk

Odločitev za listo Združene desnice še ni pravnomočna
7. maj 2018 ob 13:59,
zadnji poseg: 7. maj 2018 ob 19:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ne le na novomeški, tudi na kranjski listi Združene desnice naj bi bilo preveč moških, na celjski listi Združene levice in Sloge pa preveč žensk, so ob pregledu kandidatnih list za volitve v DZ ugotovile volilne komisije.

V volilni komisiji celjske volilne enote so zavrnili listo Združene levice in Sloge, ker so bili na njej poleg sedmih kandidatk le trije kandidati, kar ne zadosti 35-odstotni spolni kvoti. Pritožbo predstavnikov koalicije pa je vrhovno sodišče že zavrnilo.

Odločitvi novomeške in kranjske volilne komisije glede kandidatnih list Kangler & Primc - Združena desnica, ki naj bi imeli premalo žensk, pa še nista pravnomočni. Kot so pojasnili v Novem mestu, so omenjeno listo zavrnili, ker sta bili na njej ob šestih kandidatih dve ženski. Prav tako sta bili zgolj dve kandidatki na njihovi listi v Kranju.

V Združeni desnici so sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj so njihove kandidatke v teh dveh volilnih enotah kandidirale v po dveh volilnih okrajih. Spolna kvota je sicer določena v zakonu o volitvah v DZ, kjer je zapisano, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi.

Na prvem programu Televizije Slovenija bo ob 20. uri prvo veliko soočenje predsednikov parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list, ki bodo kandidirale v vseh osmih volilnih enotah. Soočenje bosta vodila Rosvita Pesek in Dejan Ladika.

Pritožba na ustavno sodišče
V Združeni levici in Slogi so zaradi zavrnitve njune skupne liste v celjski volilni enoti pripravili pritožbe na ustavno sodišče. Prepričani so, da so s sedmimi kandidatkami in tremi kandidati, od katerih je eden kandidiral v dveh okrajih, zadostili spolni kvoti. Tudi če ne bi, pa bi morali imeti možnost popravka, meni predsednik Sloge Janko Veber.

"Po našem razumevanju zakona smo imeli v tej volilni enoti sedem kandidatk in štiri kandidate in s tem smo imeli izpolnjeno kvoto, ne glede na to, da je en kandidat kandidiral v dveh volilnih okrajih, kajti zakon govori o kandidatih, ne govori o osebah," je pojasnil Janko Veber. Zakon o volitvah v DZ sicer določa, da na listi "noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi".

Po Vebrovem prepričanju gre tako za različno tolmačenje zakona, tudi če bi želeli slediti tolmačenju volilne komisije, ki mu je sledilo še vrhovno sodišče, pa jim komisija ni omogočila popravka liste. Kot je poudaril, bi morali imeti možnost popravljanja vseh napak do izteka roka za vlaganje kandidatur. "Kdo je lahko odločil, kaj je tako imenovani tehnični popravek, kaj pa je napaka, ki je ni mogoče popraviti?" je vprašal Veber. Volilne komisije so namreč nekatere predstavnike list pozvale k dopolnitvam pomanjkljivosti.

Obenem je Veber opozoril, da je bila spolna kvota v zakon vpeljana, da bi omogočila čim večje število kandidatk in s tem vključevanje žensk v politiko. Trditev volilne komisije, da lista s sedmimi kandidatkami ni v skladu z zakonom, je tako "pravzaprav v nasprotju z zakonom", meni.

Prva pritožba na ustavno sodišče je bila po njegovih navedbah danes že vložena, druge bodo vložili v teh dneh. Kot je pojasnil, so pritožbe pripravili vsi kandidati iz 5. volilne enote s sedežem v Celju, saj so prepričani, da jim je kršena temeljna človekova pravica biti voljen. Pritožbo pa bosta prav tako vložili stranki, ki sta oblikovali listo.

Ustavnemu sodišču med drugim predlagajo, da do odločitve zadrži postopke za izvedbo volitev. Če ustavno sodišče ne bo odločilo v roku, ki ga ima volilna komisija za dokončno določitev list, bo sledila pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice, je še napovedal Veber.

V volilnih enotah Ptuj, Maribor in Ljubljana center že potrdili kandidatne liste
V volilni komisiji kranjske volilne enote so pojasnili, da kandidature še pregledujejo in da bodo druge informacije lahko podali, ko bodo pregled končali. V postojnski volilni komisiji niso želeli razkriti, ali so katero izmed list morda zavrnili, v enoti Ljubljana Bežigrad pa so pojasnili le, da bodo kandidature potrjevali danes popoldne.

Kandidatne liste v mariborski volilni enoti so že potrdili in bodo imeli danes ob 18. uri žrebanje vrstnega reda na glasovnicah. Prav tako nobene liste niso zavrnili v volilni komisiji ptujske volilne enote in komisiji enote Ljubljana Center, kjer bodo pripravili žrebanje v prihodnjih dneh.

V Postojni delno zavrnjena lista SSN-ja
V postojnski volilni komisiji pa so delno zavrnili kandidatno listo Stranke slovenskega naroda (SSN). Kot so pojasnili, eden izmed kandidatov namreč nima pasivne volilne pravice, zato na kandidatni listi ne bo mogel nastopiti. Preostali kandidati na listi pa se bodo še vedno lahko potegovali za poslanske sedeže.

Pretekle zavrnitve kandidatnih list
Pred štirimi leti so v volilnih enotah Postojna, Ljubljana Center, Celje in Novo mesto zaradi pomanjkljivosti pri njihovem vlaganju zavrnili liste Liberalno-gospodarske stranke (LGS), v kranjski enoti pa poleg liste LGS tudi listo Piratske stranke Slovenije. Piratska stranka je sicer nato uspela s pritožbo na vrhovnem sodišču, tako da so njeni kandidati lahko nastopili na volitvah tudi v tej volilni enoti.

Pred volitvami leta 2011 je volilna komisija volilne enote Ljubljana Center zavrnila kandidatno listo Stranke za trajnostni razvoj Slovenije (TRS), ker je bilo na njej premalo žensk. Ena od njihovih kandidatk za poslanko je namreč izpadla s kandidatne liste, ker so v stranki priložili napačno soglasje. V isti volilni enoti so takrat zavrnili tudi listo stranke Zeleni Slovenije, ker je imela na listi premajhno zastopanost moških kandidatov.

V vseh volilnih enotah so bile pred štirimi leti zavrnjene kandidatne liste stranke Stara pravda - Stranka prava, in sicer zaradi postopka, s katerim je stranka določila kandidate. Lista stranke Humana Slovenija je bila zavrnjena v dveh volilnih enotah, ker podpisi podpore niso bili veljavni. Stranki slovenskega naroda je kandidatno listo zavrnila celjska volilna komisija, v eni od volilnih enot pa so zavrnili tudi listo Stranke enakih možnosti - SEM.si.

VIDEO
Pritožbe na zavrnitev kandidatnih list
La. Da., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Majestic12
# 07.05.2018 ob 14:26
Združena levica in združena desnica bi se morali združiti v Združene Butale
tim sein
# 07.05.2018 ob 14:22
Butalci so vrtec za te modele :)
babooon
# 07.05.2018 ob 14:24
"spolne kvote" so diskriminatorne same po sebi, naj se ljudje povezujejo kot si želijo. Povezujejo se ljudje s sorodnimi prepričanji, znanjem ali idejami.. pri tem spol nebi smel biti ovira?
george74
# 07.05.2018 ob 14:27
Super, očitno še do deset ne znajo štet, bi pa seveda znal vodit državo.
Kljukci na kvadrat...
The Matrix
# 07.05.2018 ob 14:34
Spolne kvote v sodstvu :)

krumpek
# 07.05.2018 ob 14:28
Smešni so oboji... Primc&co. , ki ne znajo brati zakonov na drugi strani pa EU , ki je določila te brezvezne spolne kvote.
Consigliere
# 07.05.2018 ob 14:26
To ne morš verjet. Najbolš, da zbiramo politike po spolu ne po sposobnosti...
cycoII
# 07.05.2018 ob 14:25
Bye, bye, Metka.
nochance4u
# 07.05.2018 ob 14:34
Takšnim strankam (pa ni važno, ali so leve ali desne), ki niti kandidature ne znajo vložiti pravilno, v skladu z zakoni in predpisi (ki pač trenutno veljajo, ne glede na to, ali so dobri ali slabi), je treba "prepovedati" sodelovanje na volitvah zaradi prenizkega IQ. In ravno takšne stranke potem v vsem vidijo teorijo zarote!
nelon
# 07.05.2018 ob 14:28
Če nimajo znanja ze pri postavljanju kandidatnih list potem je tako bolje da ne pridejo v parlament...

Je pa zakon skrajno mimo.... Približno enako volilk in volilcev je pri nas, kaj nam bodo kvote... a smo moški krivi ce zenske volijo moške....
5tane
# 07.05.2018 ob 14:39
Ja, kako naj jih pa vključijo če pravijo, da so ženske samo za štedilnik.
Mundus
# 07.05.2018 ob 14:47
Po logiki Primca bi lahko kandidirali eno samo žensko v polovici okrajev enote ... Ali misli, da bo tudi v parlamentu sedela na pol strankarskih stolih, če bo uspešna na volitvah? Ne, njen stolček v vseh uspešnih okrajih razen enem bo prevzel moški.
Njegovo izgovarjanje torej pomeni zlorabo.
nelon
# 07.05.2018 ob 14:31
Meni so kvote diskriminatorne....
Hijena
# 07.05.2018 ob 15:27
@ peroaroma
# 07.05.2018 ob 15:22
"ZDA so najstarejša demokracija.
Bo treba kakšno knjigo prebrati"

Očitno se še moraš veliko naučiti, če verjameš, da so ZDA najstarejša demokracija :)
MatejP
# 07.05.2018 ob 14:41
Bog pomagaj kolk so otročji. Ne znajo štet in potem za svojo neumnost okrivijo levico. Predlagam, da se preimenujejo v stranko "Za neumnost gre !!"
freestar
# 07.05.2018 ob 14:36
Mislim, da si tile "novodobniki" niti ne zaslužijo parlamenta, saj ne poznajo osnovne matematike. Torej procentnega računa, ki bi jim zelo nedvoumno pokazal, ali so glede ženskih, ali moških kvot zadostili pravilom igre.
Nemo
# 07.05.2018 ob 14:28
Hm, se pravi, da če bi teoretično obstajala ženska stranka, bi morala obvezno včlaniti tudi moške, če bi želela v parlament?
A ne bi bilo pametneje prepustiti strankam, naj same izberejo kandidate? Če se ljudje z njihovimi odločitvami ne bodo strinjali, jih pač ne bodo volili.
Res zanimiva ta evropska demokracija.
oliva
# 07.05.2018 ob 16:36
"Tone Krkovič je povedal, da sam prejema dodatek za vojnega veterana, ti si pa govorila o njegovem sinu,"

POnavljam (eni ste očitno bolj počasni):
"Toni Krkovič, ki je danes zaposlen v slovenski vojski, je bil takrat star dvanajst let. »Absolutno, saj je z mano prepotoval dvanajst tisoč kilometrov in uporabljal sem ga, da sem dajal videz normalnega potovanja z mojim jugom 45,« je v oddaji sinov status opravičeval oče Krkovič."
oliva
# 07.05.2018 ob 16:45
Je pa bil moj stric na Golem.
To je pa tud vse, kar mam z 'rdečimi'.
(pa da me je janša učil obrambo in zščito v komunizmu ;)))
svabo
# 07.05.2018 ob 15:17
peroaroma
v 43. členu zakona o volitvah v državni zbor je navedeno:
Na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35% od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi.

Ta poved, ki ubesedi zakonsko določbo je tvorna. Hkrati pa tudi popolnoma razumljiva in matematično logična. Govora je o kandidatni listi, okraji niso omenjeni. Omejitev je zelo jasna, na kandidacijski listi mora biti enega ali drugega spola najmanj 35%. Zato je kršitev te določbe tako lahko ugotoviti in še lažje listo zavniti. O kandidatni listi je govora......
svabo
# 07.05.2018 ob 15:00
Ko bo s kvotami določena določena zdrava pamet ali omejena neumnost če hočete potem bi ne imeli tovrstnih situacij, kot jih opazujemo sedaj, ko združba, ki sebe smatra za izjemno sposobne in vizionarske , ne zmore sestaviti kandidatne liste, ki bi ustrezala zakonskim zahtevam. Tu lahko govorimo celo o zavestni zlorabi kandidacijskih postopkov. Če bi si pa v tej državi celo privoščili spogledovanje z direktno demokracijo na način, da se omogoči čimpreje E-volitve, da se intenzivno uporablja referendum za več odločitev naenkrat in nenazadnje, da bi v parlament naključno izžrebali poslance, ki bi vsak predstavljaj svoj volilni okraj, torej 88 izžrebancev, dva predstavnika manjšin ter namesto državnega sveta zgornji dom parlamenta, ki bi bil prav tako izžreban po družbeno ekonomskih skupnostih. Kjer bi se prav tako ustavno sodišče ukinilo in bi se imenoval zbor državljanov, ki bi prevzel vlogo ustavnega sodišča, ki bi bil prav tako izžreban. V tem zboru, pa bi bili predstavniki različnih strok in znanj in med njimi samo en pravnik.......Potem, potem bi pa verjetno zaživela kar naenkrat skupnost, ki bi se ukvarjala s problemi sedaj, in gledala naprej.
oliva
# 07.05.2018 ob 16:36
"in ti verjameš temu Fake news?"

Krkovič je to izjavil.
oliva
# 07.05.2018 ob 16:34
Evo, prec sem našla.
Zdaj se pa opravičita.

"V oddaji Preverjeno na POP TV so poročali, da večini veteranov vojne za Slovenijo država krije dodatno zdravstveno zavarovanje, 126 članov Manevrske strukture narodne zaščite pa vsako leto prejme še 1100 evrov bruto. Med njimi je tudi Toni Krkovič, sin brigadirja Toneta Krkoviča. Toni Krkovič, ki je danes zaposlen v slovenski vojski, je bil takrat star dvanajst let. »Absolutno, saj je z mano prepotoval dvanajst tisoč kilometrov in uporabljal sem ga, da sem dajal videz normalnega potovanja z mojim jugom 45,«je v oddaji sinov status opravičeval oče Krkovič."
šurda
# 07.05.2018 ob 15:27
Ko smo ravno pri navezi Kangler & Primc se mi porajati
2 vprašanji ( glede na oglaševanje )
1.) Kje bodo dobili po 3000€ za vsakega otroka ?
2.) Kdo od niju bo preverjal ali je mati čista Slovenka ! ??
ajvard
# 07.05.2018 ob 15:17
peroaroma

gor sem ti nalepil zakonski člen? kaj točno je dvoumnega v njem?
za funkcionalno pismenega prav nič!
oliva
# 07.05.2018 ob 16:53
"Nekdo ti je naložil breme, da zato ker si iz tujine moraš hvaliti komunizem, ki ti je omogočil to. "

Nisem iz tujine.
Rodila sem se v Ljubljani, v Sloveniji, v Jugoslaviji.
NIhče mi ni nalagal bremen, nikjer ne hvalim komunizma (pol bi bla sds fenica, men se pa tak tip ljudi kot taka furka upira).
SpookyDonk
# 07.05.2018 ob 16:45
In je že debata pri vojnah. Ene je bilo konec pred 73 leti, druge pred 27. Klasično, pa koga to briga? Združena Levica in Združena Desnica sta naredili napako. Če bi se tako eni in drugi posuli s pepelom in napako priznali, ne bi bilo nobenega problema. Da pa iščeš teorije zarote, za lastne napake, je pa skrajno sprevrženo in hinavsko.
g1n3k
# 07.05.2018 ob 15:57
malo kalkulator v roke.
@peroaroma
Dvomim da ti znaš sploh baterije v kalkulatorju zamenjat. Pa ni ta zakon od včeraj, in že na prejšnjih volitvah se je par strank uštelo. Pomeni, da je bila vsem na voljo izkušnja, t.i. precedans, ki bi ovrgel vsak dvom v interpretacijo zakona. Le brati je potrebno.
svabo
# 07.05.2018 ob 15:25
peroaroma
očitno se zanalašč sprenevedaš. Zakon ne govori o volilnih okrajih temveč so kvote določene za kandidatne liste.........
jakosol
# 07.05.2018 ob 15:24
Spolne kvote so itak nepotreben birokratski inštrument. Vendar pravila so pravila in če jih Primc s kolegi ne zna brat, je to pač njegov problem. Zares neverjetno, da je Primc, ki je sicer izobražen in dober retorik ter ima izkušnje s postopkovnimi zadevami (referendumi) padel na tako osnovni zadevi kot je vložitev pravilne liste kandidatov. Kaj vemo, morda pa je v ozadju kaj drugega in je šlo za namerno sabotiranje lastne kandidature, da bi lahko igrali žrtev. Ali pa so uvideli, da 4% praga zelo verjetno ne bodo presegli in bodo s tem preusmerjali glasove drugim desnim strankam.

Neumnost brez primere. Da ne znajo vložiti pravilne liste kandidatov, pove o njih več kot katerokoli soočenje. Pravila so jasna. Minimun 35% kandidatov enega spola. Ali nekdo kandidira v 2 okrajih, kar je maksimalno dovoljeno, ne vpliva na kvoto. Okraji pri volitvah nimajo bistvenega pomena. Gre samo za tehnični ukrep, da ima volivec na glasovnici le po enega kandidata iz vsake stranke/liste. Bistvene so volilne enote, kjer se deli 11 poslanskih sedežev. Še DVK je pri opisu pravil priložila tabelo, kjer je jasno napisano, koliko mora biti kandidatov enega spola, glede na skupno število kandidatov stranke/liste v eni volilni enoti. Če v volilni enoti stranka/lista kandidira 9 kandidatov, mora biti razmerje 5:4. Združena desnica je v volilni enoti Novo mesto vložila listo z 9 kandidati, od tega 2 ženski. Čeprav sta slednji kandidirali hkrati v 2 okrajih, pa to ne vpliva na kvote, ker se upošteva dejansko število kandidatov. Saj ti 2 kandidatki lahko zasedeta le vsaka po eno poslansko mesto, ne pa 2. Skratka, popoln polom Primca, ki noče priznati lastne napake in se sklicuje na neke zarote. To je otročje in nevredno nekega resnega politika. Podobno kot v primeru spornega kredita SDS, ko je bilo jasno, da gre za kršenje zakona, pa so se potem sklicevali ne neko svojo argumentacijo pravila.
svabo
# 07.05.2018 ob 15:04
peroaroma
zakon je prekleto jasen. Že vrsto let!
Rockos
# 07.05.2018 ob 14:38
Zoprna stvar tele kvote, če bi recimo želel imeti po zgledu stranke upokojencev npr. Listo ex-zlorabljenih žensk ali Stranko moških veseljakov. Zakaj nimamo potem še kvot po starosti ali po spolni usmerjenosti, morda po sami usmerjenosti stranke na levo ali desno. Že stoletja nazaj so ugotovili, da morajo biti za dober razvoj države pri odločanju udeleženi vsi, od delavcev, meščanov, do plemstva in kmetov. Danes so udeleženi moški in ženske. Grozljivo nazadovanje par excellence. :(
severnik
# 07.05.2018 ob 16:52
Oh pa tako glasni ste bili Levičarji o nesposobnosti Združene desnice.

Seveda, desnica je naredila napako, posledično smo jih označili za nesposobne. Sedaj lahko enako rečemo še za levico.

In kje je problem, razen v nesposobnih kadidatih?
Binder Dandet
# 07.05.2018 ob 16:51
Krkovic je torej v nevarnih/vojnih razmerah uporabljal svojega otroka za krinko. To se mi pa malo bolano zdi.
oliva
# 07.05.2018 ob 16:43
Kot rečeno, pojma nimaš. :)
(moj foter je bil podjetnik, zasebnik, prek njega sem bila iz tujine ;) zavarovana, noben od mojih ni bil v partiji in tudi jaz ne - za razliko od polovice starejših sds-ovcev).
SpookyDonk
# 07.05.2018 ob 16:22
@peroaroma
Trenutno je parlamentu 31 poslank. Smc 15, sds 5, desus 4, sd 2, nsi 2, np 2 in levica 1. Lepo, da prištevaš smc na desnico.
runcajz
# 07.05.2018 ob 16:17
@ peroaroma o 43. členu

Člen je jasen ,ker govori o vlaganju kandidatur v vseh volilnih enotah, "stranka LAHKO " ......

Nepoznavanje zakonov ni olajševalna okoliščina ! To ve vsakdo, ki ima dovolj splošne izobrazbe in ne goni svojega kot staro lajno.
svabo
# 07.05.2018 ob 15:29
Kvota je zelo pomemben higienik. Ker cilj kvote je onemogočiti spolno segregacijo oz. ksenofobne stranke lahko oddalji od zmožnosti formiranja kandidatnih list, ker če so preveč nestrpni od enega od spolov potem ne morejo zapolniti kandidatnih list. In to dragi kolegi se je zgodilo Primcu in kompaniji.
oliva
# 07.05.2018 ob 16:37
Na morilce nisem ponosna, tako seveda tudi na Krkoviča nisem.
tupamaross
# 07.05.2018 ob 16:12
Če ti ljudje ne vedo osnovnih pravil, kako naj bi po tem sploh
odločali o življenjsko pomembnih zadevah za državo?
runcajz
# 07.05.2018 ob 16:04
@peroaroma

Milijoni gor ali dol,. na številke se, kot kaže, spoznaš kot zajec na boben.

Iz Žurnala 24 :

Za borčevske pokojnine gre mesečno približno 15,8 milijona evrov. Denimo decembra so izdatki za starostne borčevske pokojnine znašali dobrih sedem milijonov, za invalidske slabega 1,7 milijona, za družinske oziroma vdovske borčevske pokojnine pa 7,1 milijona evrov, kar je celo malenkost več kot za starostne borčevske pokojnine.

Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/borcev
ske-penzije-koristijo-vdove-121798 - www.zurnal24.si

In to je daleč najvišja postavka , smao v informacijo. Kje je pa ostanek cca 300 milijonov ?
Pokaži na tvoj vir za objavljene podatke !!
oliva
# 07.05.2018 ob 15:57
Treba bo po mizi udart pa sforsirat inteligenčni prag, ker tole je pa tumač.
Ne moremo se it tkole no v nedogled, v večnost.
oliva
# 07.05.2018 ob 16:58
Lep dan vsem! :)
oliva
# 07.05.2018 ob 16:48
Vidim da maš pa demokratične postzopke.
"potrebna temeljitega čiščenja". :D
Skoraj kot da bi te kak komi učil, npr. Janša. :D
ni maitre
# 07.05.2018 ob 15:15
A vztrajniki se že zbirajo pred sodiščem?
oliva
# 07.05.2018 ob 16:56
"In kje je problem, razen v nesposobnih kadidatih?"

Tam kjer je vedno. ;\\
oliva
# 07.05.2018 ob 16:56
Ja, saj jaz grem ven, ti boš pa še dalje šljakal. ;)

Ne vem namreč, čemu sam ne upoštevaš svojega nasveta. :)
ni maitre
# 07.05.2018 ob 16:09
300 milijonov se knjiži na kajmancu pod palmo, da se plemeniti v hedge skladih, potem pa double irish spustiš...pa je že đuđička na vrsti za izplačilo.
svabo
# 07.05.2018 ob 15:59
Haha svoboda govora ni vsemogočna. Je pa zelo varljiva. Neumnost in primitivnost ni izključena hehe
G.Bruno
# 07.05.2018 ob 15:24
Lista Združene desnice zavrnjena tudi v kranjski volilni enoti

Jo, pa zakaj vendar? Saj po Primc-Kangler teoremu imajo že 6 žensk.
Kazalo