Slovenija

Poudarki

  • Gantar: Hvala za prijetne in manj prijetne trenutke
  • Tanko: Germič zagovarja isti koncept kot Kresalova
Ljubo Germič
Germič je postal novi predsednik DZ-ja. Foto: BoBo
       Za urin, ki ga je prinesla, so ljudje govorili, da so v njem odkrili vnetje prostate.       
 Zmago Jelinčič (SNS) o Katarini Kresal
Jože Tanko
Tanko je prepričan, da Germič zagovarja isti koncept delovanja kot Kresalova. Foto: MMC RTV SLO
       Verjamemo, da je Ljubo Germič prava izbira, da bo državni zbor dobil dobrega predsednika, ki bo dobro vodil državni zbor in bo tudi dober gospodar procedur in postopkov.       
 Dušan Kumer (SD)
Franco Juri
Franco Juri je napovedal podporo Ljubu Germiču. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Germič novi predsednik dr...

Dodaj v

Ljubo Germič je novi predsednik državnega zbora

Germič je nasledil Gantarja
2. september 2011 ob 15:36,
zadnji poseg: 2. september 2011 ob 19:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Poslanci so s 57 glasovi za in 24 proti na tajnem glasovanju izvolili poslanca LDS-a Ljuba Germiča za novega predsednika državnega zbora. "Sem le prvi med enakimi," je ob izvolitvi dejal Germič.

"Zahvaljujem se za izvolitev. Tiste, ki jih nisem prepričal, prosim za priložnost, da bomo kljub razlikam v dobro države korektno sodelovali," je ob izvolitvi dejal Germič. Dodal je, da si želi, da bi raznolikost poslancev, ki prihajajo iz različnih delov Slovenije, državni zbor obogatila in da bi ta postal zgled strpnosti, dialoga in konstruktivnih odločitev.

Skoraj dvotretjinska podpora, ki jo je prejel, je po njegovih besedah velika odgovornost, podpore na glasovanju pa ni želel povezati z zaupnico vladi, češ da bo rezultat glasovanja o zaupnici in novih ministrih pokazala razprava.

Dosedanji predsednik DZ-ja Pavel Gantar je v sredo podal odstopno izjavo, s katero so se na seji DZ-ja seznanili tudi poslanci. S tem je Gantarju funkcija prenehala, zato so morali izvoliti novega predsednika. Na to funkcijo sta koalicijska SD in LDS predlagala Ljuba Germiča. Ta je za izvolitev na tajnem glasovanju potreboval 46 poslanskih glasov.

Tanko: Germič zagovarja isti koncept kot Kresalova
Poslanec SDS-a Jože Tanko je v razpravi o Germičevi kandidaturi dejal, da dejstvo, da je tudi on glasoval za zaupnico Katarini Kresal na svetu stranke LDS, kaže, da zagovarja isti koncept kot Kresalova, ki je pred tem zaradi afere NPU odstopila s položaja ministrice za notranje zadeve. Poudaril je, da Germiča ne bodo podprli, saj lahko DZ do konca mandata vodijo tudi podpredsedniki.

"Koalicija po videzu nedolžnih, lepih in pametnih razpada. Maske se razpirajo in obrazi so vedno bolj vidni, vendar ti niso tako angelski," je še dejal Tanko.

"Obstaja tudi manj vidna in bolj subtilna stran politične zrelosti, ki presega vsakodnevne politične igre. In ta plat ima bistveno večje in dolgoročnejše pozitivne razsežnosti za ves politični in družbeni prostor. Katero možnost bo kdo izbral, se bo pokazalo prav danes," je izpostavil Dušan Kumer (SD) in napovedal podporo Germiču. "Državljanom in državljankam moramo pokazati, da je slovenski parlamentarizem zrel in odgovoren," je še dodal.

"Izpolnjuje vse formalno-pravne pogoje, ki so zahtevani in potrebni za izpolnjevanje tega delovnega mesta. Moram reči, da ga kolegi, ki z njim skupaj sedimo v poslanskem klubu, poznamo še po nečem drugem. Poleg strokovno-formalnih ima namreč prav vse človeške lastnosti, ki mu bodo pomagale, da bo uspešen, dober predsednik vseh in to v življenju velikokrat veliko šteje," pa je izpostavil Borut Sajovic (LDS).

Franco Juri (Zares) je napovedal podporo stranke kandidatu in mu že v naprej zaželel veliko uspeha pri delu. "Germiča bomo podprli, ker menimo, da je optimalna rešitev. Čeprav vemo, da ga čaka kratko obdobje, bo to kljub vsemu zelo intenzivno obdobje," je napovedal.

Jakob Presečnik (SLS) je dejal, da je Germič sicer korekten in dober kandidat, vendar so v stranki kljub vsemu odločeni, da ga "ob taki krizi in agoniji" ne bodo podprli.

SNS bo podprl Germiča
Zmago Ječinčič
(SNS) je najprej spomnil na vse afere, v katere je bila vpletena predsednica LDS-a Katarina Kresal. "Odklonitev testiranja na droge je tudi čuden indikator. Za urin, ki ga je prinesla, so ljudje govorili, da so v njem odkrili vnetje prostate," je povedal med drugim. Vendar pa, kot je dejal Jelinčič, se za Germiča zdi, kot da sploh ni iz stranke LDS, saj je človek, ki mu ne moremo nič očitati, zato ga bodo v stranki SNS z veseljem podprli.

"Poslanska skupina nepovezanih poslancev je v primeru predloga za izvolitev novega predsednika državnega zbora dosegla popolno enotnost in kandidata podpira. Moram povedati, da smo ocenili, da je nujno, da takoj izvolimo predsednika državnega zbora, saj le tako lahko državni zbor navznoter in navzven opravlja celovito svojo funkcijo," je izpostavil Franc Žnidaršič.

V imenu poslanske skupine DeSUS-a pa je Anton Urh povedal: "Prepričani smo, da je predlagani kandidat, gospod Ljubo Germič, pravi mož za to mesto in da bo delo zakonodajnega telesa pod njegovim okriljem potekalo korektno. Zato vam, gospod Ljubo Germič, v imenu vseh poslancev poslanske skupine DeSUS izražam absolutno podporo."

Gantar: Hvala za prijetne in manj prijetne trenutke
"Želim se zahvaliti vsem za sodelovanje. Kar se moje strani tiče, sem predsedoval dobremu zboru. Veseli me, da sem lahko sodeloval z vami. Če sem koga prizadel ali užalil, naj mi oprosti, to ni bil moj namen. Ob predlogu da prevzamem funckijo sem okleval, vendar sem jo nato opravljal z vseseljem. Pozoren sem bil na to, da svoje osebe ne enačim s funkcijo, ki jo opravljam, zato mi ni bilo težko odstopiti," je ob slovesu s položaja dejal Gantar.

Dodal je še: "Hvala za prijetne in manj prijetne trenutke, vseh se bom spominjal z veseljem."

Zalar nadomestil Kresalovo
Poslanci so se seznanili še z eno kadrovsko menjavo, in sicer jih je predsednik vlade Borut Pahor obvestil, da je začasno na čelo ministrstva za notranje zadeve imenoval pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Pred tedni je namreč zaradi mnenja protikorupcijske komisije, da je pri najemu stavbe za NPU zaznati sume korupcije, odstopila Katarina Kresal. Zalar naj bi ministrstvo vodil do morebitne potrditve svežnja novih ministrov.

Kresalova je z odstopom z ministrskega položaja ponovno postala poslanka DZ-ja, kar pomeni, da je Tone Anderlič prenehal opravljati funkcijo poslanca. Ker pa je Kresalova DZ obvestila, da odstopa s položaja poslanke, bo mandatno-volilna komisija predlagala novega nadomestnega poslanca, ki bo skoraj zagotovo ponovno Anderlič.

Aleksander Kolednik
Prijavi napako
Komentarji
klopca
# 02.09.2011 ob 17:28
Gantar, vaš zbor je bil razglašen, škripajoč, brez posluha... potrebovali bi dobro uglasitev od ljudstva, da vas prevetri, naštela, kakšno varovalko menja, zašraufa pa kakšno rit spraši...
luka83
# 02.09.2011 ob 16:42
Kolk denarja bi prihranl, če teh bumberjev nebi imel v zboru ampak na borzi, kjer me prav zanima kako bi pokazali svoje sposobnosti.
WWW@.com
# 02.09.2011 ob 20:48
Kdo je pa spet ta ????
Kauko
# 02.09.2011 ob 19:46
PA kaj, a res ni drugega? Ne vem no, če še obstaja kje država ki dopušča tako norčevanje.
kralj matjaž
# 02.09.2011 ob 18:12
Podaševanje agonije.
Kdaj bodo volitve, da bo država nehala stagnirat.
lster42
# 02.09.2011 ob 19:07
torej ima LDS poleg ministrstva za pravosodje in notranjega zdej še predsednika državnega zbora? v bistvu več kot SD in to s 5% podpore na volitvah.....
Pegaz007
# 02.09.2011 ob 19:21
kje si zdaj K_ris in tvoja "manjšinska" vlada!!!
po tvoji logiki bi moral dobit 33 glasov (+2 narodnostna)
luka83
# 02.09.2011 ob 16:40
@Alchemist, se popolnoma strinjam, sam se mi smiljo žvadi, ko jih primerjamo s takimi pokvarjenci.
safari
# 02.09.2011 ob 20:38
Slovenci dajmo že ustavit to sranje..kva pa nooo!!!
MikM
# 03.09.2011 ob 06:12
Uničevanje Slovenije z nesposobni letaki se nadaljuje.
Državni dolg pa neusmiljeno raste.
ponudnik
# 02.09.2011 ob 19:30
@kincotop: Jelinčič bi podprl karkoli od česar bi imel osebne koristi.

Skratka nobenega presenečenja pri temu.

No je pa res, da je Germič človek, ki mu je zelo težko karkoli očitati.
Joe Malkovich
# 02.09.2011 ob 19:21
oblasti se oklepajo kot pijanec plota.
janez123
# 02.09.2011 ob 22:01
Rabijo enega, ki bo razpustil pelament in jaz to podpiram ;))))
mitotav
# 02.09.2011 ob 21:48
Stagnera že 20 let!!
mihaelson
# 02.09.2011 ob 19:52
Ljubo Germič = Al Bundy
nad
# 02.09.2011 ob 19:13
Vse skupaj farsa, samo da vlečejo lepe plače še naprej. Nobenega od teh modelov pa ne zanima, da se država zadolžuje s hitrostjo 10 miljonov evrov na dan. Za popi..it.
vihraviuporabnik
# 02.09.2011 ob 16:13
Najslabši - NAJSLABŠEMU, V teh 20 letih samostojne države SLOVENIJE.
basti7
# 03.09.2011 ob 09:45
@Modelar: očitno si zadovoljen s sedanjim vodenjem države, kadrovanjem, neštetim nepravilnostim, aferam brez konca, nepotizmu, raznim sprodrsljajem ala NPU, Baričevič, da sploh ne naštevam vsega, ker bo več besedila kot vseh dosedanjih komentarjev. A JE TO TO, KAR HOČETE? To drhal je treba sklestit z oblasti - če ne zlepa pa zgrda.
AntiFA
# 02.09.2011 ob 19:37
Soseda za vrat!! :D
boomslang
# 02.09.2011 ob 19:10
"Ljubo Germič je novi predsednik državnega zbora"..... Briga me...
mans
# 05.09.2011 ob 00:01
Odstop Gantarja je zanimiv z vidika politične taktike. Je zadnji član ZARESa, ki je bil še "na strani" koalicije, od danes dalje pa je ta ista stranka popolnoma v opoziciji. Sedaj si bodo vzeli čas enega leta, glasovali tako, da predčasnih volitev ne bo, v naslednjo predvolilno kampanijo pa bodo vstopili, kot da se ne čutijo odgovorni za stanje v državi (beri: poiskušani smo s predlogi, nismo imeli podpore, nihče nas ni poslušal,..in podobne floskule). Na volitnah bodo poiskusili z isto taktiko kot leta 2008 in upali na 4% naivnežev.

Kaj reči: politično modro & škodljivo za državljane in državo.
zvonec5
# 04.09.2011 ob 20:46
Še en lolek na najvišji stopnički.
basti7
# 03.09.2011 ob 09:41
@BACK: "Jest bi naredu stranko. Stranka "Objektivni portalovci"... gdo je z mano?"

pisat se nauči. Ni čudno, da je Slovenija pristala kjer je, če dajejo pobude za vodenje države analfabeti tvojega kova.
nepokorni
# 02.09.2011 ob 20:40
Čestitam. Bo kratko in upam, da tudi sladko.
t0039285
# 02.09.2011 ob 19:23
@ back ! a si kdaj videl objektivnega portalovca !?
ponudnik
# 02.09.2011 ob 19:22
57 je zelo lepa večina, super!
Whisperer
# 02.09.2011 ob 18:19
G.Tanko, z vami bomo tanko piskali !
nesesekirat
# 02.09.2011 ob 17:57
Seveda 48 (4x12)x90 plač.Zanesel me je mandat predsednika republike.
NoriGoban
# 02.09.2011 ob 21:34
Kakšni nizkotni komentarji! To vse pove o nivoju teh komentatorjev.

Treba je čestitati gospodu Ljubu in da dobro vodi državni zbor v teh težkih okoliščinah, vsemu prisotnemu negativizmu navkljub
lony
# 02.09.2011 ob 19:37
Če je pa ta Tanko že kdaj kaj pametnega povedal....
kincotop
# 02.09.2011 ob 19:28
Vendar pa, kot je dejal Jelinčič, se za Germiča zdi, kot da sploh ni iz stranke LDS, saj je človek, ki mu ne moremo nič očitati, zato ga bodo v stranki SNS z veseljem podprli.

Presenečajo.
Jožef Beujs +
# 02.09.2011 ob 19:24
se že začenja vstaja desnice. bye bye slovenija
nesesekirat
# 02.09.2011 ob 17:55
Ko se Švejk vozi na fronto razglablja o Indijancih, kjer se stepeta poglavarja in zmagovalca je zmagovalec tudi njegovo pleme, zakaj se ne stepeta še cesar in car, namesto da umirajo milijoni. Zakaj se ne bi vsake štiri leta zravsali predsedniki strank, tista stranka, katere šef ostane zadnji na nogah, pa za 4 leta prevzame oblast. Brez silnih stroškov za 60x90 plač poslancem + X x12 mesecev za na volitvah odpadle stare poslance. Razen silnih prihranjenih denarcev in živcev nas revežev, ki smo prisiljeni požirati poslanske "modrosti", užitne kot kamen drugih sprememb napram danes ne bi bilo.Že dandanes je praksa taka, da o vsem odloča CK stranke, poslanci so le marionete, katerih niti vleče njih CK. Tista ustavna določba, da poslanci odgovarjajo volilcem pa naj velja za "lahko noč otrokom".
CtrlDelete
# 02.09.2011 ob 21:14
Gospod Jakob Presečnik...kako je možno, da je za vas in stranko nekdo KOREKTEN in DOBER kandidat, pa ga kljub temu ne bi podprli?
Kaj pa če bi bil NEKOREKTEN in SLAB kandidat pa ne iz "leve"???
CtrlDelete
# 02.09.2011 ob 21:09
"Jakob Presečnik (SLS) je dejal, da je Germič sicer korekten in dober kandidat, vendar so v stranki kljub vsemu odločeni, da ga "ob taki krizi in agoniji" ne bodo podprli."
-----
Tale stranke SLS je pa ena najbolj žonglerskih strank v našem prostoru....("oni bi, al samo da ne u.."). Ma keri kekci, brez jajc!
BACK
# 02.09.2011 ob 17:53
Jest bi naredu stranko. Stranka "Objektivni portalovci"... gdo je z mano?
CtrlDelete
# 02.09.2011 ob 21:04
"Koalicija po videzu nedolžnih, lepih in pametnih razpada. Maske se razpirajo in obrazi so vedno bolj vidni, vendar ti niso tako angelski," je še dejal Tanko."
-----
a vi gospod Tanko ste angel, al kaj? S tem ste tudi priznali, da ste prav nasprotno kar očitate "koaliciji" (mislil sem na vaš prvi stavek)
Zame ste en navaden revanšist, nesposoben tako kot je ta vlada. Gre vam samo za stolček in afere! A se mogoče motim? Ne, težko verjamem!
Modelar
# 02.09.2011 ob 19:35
LOL tile sds-ovci so resno prizadeti.

Recimo NE janšizmu!
PICENG
# 02.09.2011 ob 17:36
Koalicija po videzu nedolžnih, lepih in pametnih razpada. Maske se razpirajo in obrazi so vedno bolj vidne, vendar ti niso tako angelski," je še dejal Tanko.
Se je gospod kdaj pogledal v ogledalo, sebe s svojim trpniškim izrazom, nenehno zaskrbljenim, vedno brez nasmeha?
Kazalo