Slovenija
Javnomnenjske ankete trenutno najbolje kažejo Listi Marjana Šarca. Bodo volivci kot novi obraz na tokratnih volitvah izbrali kamniškega župana? Foto: BoBo
Tanja Starič (Radio Slovenija), Zoran Potič (Delo), Aleš Kocjan (Večer) in Alem Maksuti (IPM). Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
       Janša je že 25 let predsednik stranke, kar je ogromna doba. Če ga njegovi ljudje, ki so še ostali v stranki, če ne bo zmage na volitvah, ne odnesejo s predsedniškega stolčka, stranki ni več pomoči, to je konec SDS-a.       
 Zoran Potič o nujni zmagi SDS-a
Stranka SDS nujno potrebuje zmago na prihajajočih volitvah, so se strinjali sogovorniki za omizjem. Foto: BoBo
       Procesi poglabljanja nestabilnosti demokratičnega prostora se bodo nadaljevali in prav tu tiči razlog, da ljudje na javnomnenjskih anketah, ne da bi jim Šarec predstavil program ali ekipo, svoj virtualni glas namenijo prav njemu.       
 Aleš Kocjan o nestabilni demokraciji
Lahko stranka SD volivce prepriča, da je njihov predsednik primeren za mandatarja? Foto: BoBo
Bo Miro Cerar znal v predvolilnem času pravilno odigrati na "premiersko karto"? Foto: BoBo
       Vzpon Marjana Šarca kaže, da se doba iskanja novega upanja in novih obrazov v Sloveniji še ni končala. Od izbruha krize leta 2008 slovenski volivci nenehno iščejo alternativo in zato se velik del volilnega telesa seli od ene do druge stranke, nevarno pa je tudi, da ostanejo kar doma, če ponudba ni prava. Težava so stare stranke, ki ne znajo ponuditi alternative, ki nimajo odgovorov na vprašanja, ki jih postavlja sodoben čas, kot je gospodarska kriza, potem je tu tranzicija, ki jo ljudje dojemajo kot neuspešno oz. krivično. Če stare stranke teh odgovorov ne bodo našle, ima tudi Marjan Šarec, čeprav ne vemo o programu njegove stranke še ničesar, možnost za zmago.       
 Tanja Starič o novih obrazih
Ključen izziv slovenske politike je povrnitev zaupanja ljudi, so se strinjali sogovorniki. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

"Ljudje vedno znova iščejo rešitelja, ki mu takoj po zmagi odrečejo zaupanje"

SDS nujno potrebuje zmago
20. februar 2018 ob 18:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Vzpon Marjana Šarca kaže, da se doba iskanja novih obrazov v Sloveniji še ni končala. Težava so stare stranke, ki nimajo odgovorov na vprašanja, ki jih postavlja sodoben čas," je izpostavila Tanja Starič.

"Glede morebitnega dometa Liste Marjana Šarca (LMŠ) po besedah Staričeve preseneča predvsem nekakšna paranoja, ki je delno razumljiva, če pomislimo na odličen uspeh popolnoma novega SMC-ja Mira Cerarja na zadnjih volitvah," je na okrogli mizi o stanju demokracije v Sloveniji, o prihajajočih državnozborskih volitvah in večstrankarskem sistemu v organizaciji Inštituta za politični menedžment (IPM) v Trubarjevi hiši literature dejala novinarka Radia Slovenija Tanja Starič.

Do volitev je še veliko časa in LMŠ, o katerem ne vemo ničesar, bo do takrat moral predstaviti kadrovsko ekipo in program, je dodala. "Marjan Šarec in Miro Cerar bosta gotovo osrednji tarči napadov na predvolilnih soočenjih in ključno je, kako se bosta odrezala," je opozorila Staričeva, da prav na televizijskih soočenjih stranke največ pridobijo oz. izgubijo.

Za iztočnico debate so uporabili javnomnenjsko raziskavo, ki so jo pri agenciji Valicon naročili na IPM-ju in ki je pokazala vodstvo Liste Marjana Šarca (LMŠ), sledi SDS, tretji je SD, zelo pa izstopa tudi velik delež neopredeljenih. Raziskavo so opravili na vzorcu 724 vprašanih.

Je Lista Marjana Šarca res alternativa?
"Podatki v omenjeni anketi ne odstopajo od analiz drugih anket, ta hip absolutno ne moremo reči, kdo bo zmagovalec na prihajajočih volitvah. Možnosti je več, ob nizki volilni udeležbi morda lahko zmaga tudi SDS ali SD, če bo volivce prepričal, da imajo predsednika z mandatarskimi sposobnostmi in si povrne zaupanje, ki ga je izgubil v mestih, ali pa Lista Marjana Šarca, če bo zdržala velikanski pritisk, ki bo sledil v prihodnjih mesecih od političnih tekmecev - zlasti če bo Šarec uspešno prestal predvolilna televizijska soočenja," je misli na omizju strnila Staričeva in dodala, da druge stranke glede na ankete na zmago težko računajo, a predvsem SMC-ja aktualnega predsednika vlade še ne gre odpisati.

Volilne ankete kažejo, da bo tokrat res veliko število strank na parlamentarnem robu, strank v novi sestavi parlamenta bo verjetno še več, kot jih je zdaj, to pa napoveduje težavno sestavljanje nove vlade, je napovedala Staričeva.

"Vzpon Marjana Šarca kaže, da se doba iskanja novega upanja in novih obrazov v Sloveniji še ni končala. Od izbruha krize leta 2008 slovenski volivci nenehno iščejo alternativo in zato se velik del volilnega telesa seli od ene do druge stranke, nevarno pa je tudi, da ostanejo kar doma, če ponudba ni prava. Težava so stare stranke, ki ne znajo ponuditi alternative, ki nimajo odgovorov na vprašanja, ki jih postavlja sodoben čas, kot je gospodarska kriza, potem je tu tranzicija, ki jo ljudje dojemajo kot neuspešno oz. krivično. Če stare stranke teh odgovorov ne bodo našle, ima tudi Marjan Šarec, čeprav ne vemo o programu njegove stranke še ničesar, možnost za zmago," je Staričeva strnila, zakaj v Sloveniji že lep čas zmagujejo vedno novi obrazi.

Zaupanje v politiko na dnu
Voljenje novih obrazov je upor proti starim etabliranim političnim strankam, je še dejala Staričeva in dodala, da je ključna težava slovenske politike zaupanje ljudi, ki ga ni. Zaupanje v institucije države, kot so vlada, parlament in politične stranke, je na dnu. "Slovenija ni v slabi kondiciji, brezposelnost je nižja, gospodarski podatki niso slabi, zakaj se torej ljudje počutijo tako zelo slabo? Zato, ker ne verjamejo politiki. Ljudje vedno znova iščejo rešitelja, ki mu že naslednji dan po zmagi odrečejo zaupanje," je dodala.

Novinar Večera Aleš Kocjan je pritrdil, da "so ljudje izgubili zaupanje v etablirano politiko, zato se vedno znova pojavljajo novi samooklicani odrešeniki, ki se predstavljajo kot popolnoma drugačni od dosedanjih politikov, po volitvah pa nato sledi razočaranje".

"Navdušenje nad novimi obrazi in strankami je doseglo vrh, ta balon se prazni. Pričakujem, da bo Šarec naletel na težavo utrujenosti v kampanji. Etablirane stranke so soočenje z novimi obrazi že dvakrat prestale, pričakujem, da bodo oblikovale protiorožja. Šarec ima odprto pot do zmage, a imel bo veliko težjo nalogo kot Cerar ali Janković pred njim," je možnosti za ponoven uspeh novega obraza komentiral novinar Dela Zoran Potič.

Pri novih obrazih gre po Potičevih besedah za utrujenost od demokracije in politično idejo, pojavljanje novih strank in idej pa je dobro, večja težava bi bila, če nove ponudbe na političnem parketu ne bi bilo. "To, da Šarec še nima programa, res ni nekakšna težava, saj ga bo do volitev gotovo predstavil, če bo slab, ga bodo pa volivci zavrnili, ne vem, v čem je težava," je zavrnil pogost očitek LMŠ-ju, da o njem nič ne vemo.

LDS kot "varen pristan"
Kocjan začetek procesa iskanja novega obraza vidi v letu 2004 in razpadu LDS-a, ki je do takrat veljal za političen hegemon, v katerem so ljudje videli "varen pristan" in mu zaupali. "Po odhodu Janeza Drnovška sta se zgodila poraz in mandat 2004-08, ki je temu delu volilnega telesa prinesel velikansko razočaranje, kar naenkrat so na mizo prišle ideološke teme, bili so pritiski na medije, ljudje so se počutili ogrožene, čeprav je bilo gospodarsko stanje še boljše kot danes," je pojasnil.

"Neiskreni volivci" glasujejo proti SDS-u
Andraž Zorko iz Valicona veliki bazi volivcev, ki je "varno čepela" pri LDS-u, po Kocjanovih besedah pravi "neiskreni volivci", saj ne volijo v skladu s svojimi prepričanji. Delno je te glasove pobiral SD, a nikoli jim ni uspelo osvojiti vseh. Po nekaterih ocenah gre za okoli 200.000 glasov, ki se praviloma zatekajo k morebitnemu zmagovalcu oz. tistemu, ki ima najboljšo možnost premagati Janeza Janšo, je pojasnil. Sledila je vlada Boruta Pahorja, ki je bila še "večje razočaranje in je razpadla pri živem telesu", nato pa so se pojavili "novi obrazi" in t. i. "čarodeji", a Zoran Janković se je spotaknil že pri koalicijskih pogajanjih, je sklenil misel.

"Procesi poglabljanja nestabilnosti demokratičnega prostora se bodo nadaljevali in prav tu tiči razlog, da ljudje v javnomnenjskih anketah, ne da bi jim Šarec predstavil program ali ekipo, svoj virtualni glas namenijo prav njemu," je prepričan Kocjan. "Veliko je odvisno od tega, kako se bo Šarec odrezal na soočenjih. Volitve bosta zaradi preteklih razočaranj zaznamovali nizka volilna udeležba in tudi krilatica 'vsi so isti'. Za zmago se potegujejo tri oz. štiri stranke, tudi stranka brez programa in ekipe," je sklenil.

Kdo je lahko mandatar?
"SDS lahko zmaga, a ima svoje težave. Levica je bila na drugi strani vedno razdrobljena, a zaradi 'efekta Janša' bo prišlo do koncentracije glasov k favoritu, k potencialnemu kandidatu za mandatarja," je odgovoril Potič in se vprašal, kdo bi to lahko bil. "Smo v obdobju formiranja strateških odločitev, je lahko mandatar kamniški župan, je lahko Židan persona, ki bo vodila naslednjo vlado, ali pa bo na premiersko karto uspešno odigral sedanji premier Cerar," se je vprašal Potič in namignil, da je sedanji predsednik vlade še vedno "v igri".

"Politični prostor je ta hip še zelo nestabilen, vzpostavila se bodo nova razmerja, morda prihaja konec kakšne politične kariere in zato je nervoza že zdaj tako velika. Sklepamo lahko, da slovenski volivci želijo nekakšen razsvetljeni absolutizem, voditelja, ki bi mu lahko zaupali," je vsakokratna razočaranja volivcev in iskanje novega »rešitelja« komentirala Staričeva.

Za Potiča bi bilo nenavadno, če bi vlado dobili pred novim letom, saj je podpora strankam preveč razpršena, v zraku pa so tudi številne napovedi, kdo s kom ne bi šel v koalicijo. Alem Maksuti z IPM-ja pa je na drugi strani prepričan, da bo tisti, ki bo prvi dobil mandat za sestavo vlade, to tudi uspešno naredil. Oblikovala se bo zanimiva koalicija, ki se zdaj zdi morda še nemogoča, je napovedal in dodal, da bo tudi novi vladi takoj, ko bo sedla na ministrske stolčke, podpora urno začela upadati, kot je to bila stalna praksa doslej.

Na desnici proaktiven NSi
"Kvartopirska" zamenjava predsednika NSi-ja pred volitvami na teh volitvah preboja ne obeta, morda bi se to lahko zgodilo na naslednjih, je komentiral Potič in dodal, da so edina proaktivna stranka, ki anticipira dogodke daleč naprej. Vprašanje tu ostaja, ali se jim bo tveganje izšlo, je sklenil.

SDS nujno potrebuje zmago
Prihajajoče volitve so izredno pomembne za SDS, ki je močna in uveljavljena stranka z zavidljivo strankarsko infrastrukturo, do zdaj pa so zmagali zgolj enkrat, zato na naslednjih volitvah nujno potrebujejo zmago, je izpostavila Staričeva.

Na desnici je hegemon še vedno SDS z Janšo na čelu, je izpostavil Kocjan. "Morda se utegnejo na desnici ponoviti procesi z levice, ko se bo bodisi predsednik SDS-a umaknil ali pa se s stranko zgodi nekaj podobnega kot z LDS-om, in takrat bomo morda priča podobnemu drobljenju strank kot na levici," je pojasnil in dodal, da podobno kot SD ni zmogel absorbirati bazena LDS-ovih volivcev tako tudi NSi ni sposoben narediti enako z SDS-ovimi.

"Janša je že 25 let predsednik stranke, kar je ogromna doba. Če ga njegovi ljudje, ki so še ostali v stranki, če ne bo zmage na volitvah, ne odnesejo s predsedniškega stolčka, stranki ni več pomoči, to je konec SDS-a," je sklenil Potič.

Gorazd Kosmač
Prijavi napako
Komentarji
komsomolec
# 20.02.2018 ob 19:01
baza od šarca so isti,ki so volili jankoviča-rešitelja, pa cerarja-rešitelja, zdaj bodo obkrožili mesijo šarca. in čez teden dni se bodo jezili nanj.
politična kultura press
lavrica98
# 20.02.2018 ob 19:07
Osel gre smo enkrat na led slovenec pa bo šel že tretjič...
slivovica
# 20.02.2018 ob 19:04
Oh ta SLO Komedija
GoodFella
# 20.02.2018 ob 19:12
@Tara_S, dajem ti plus za smisel za sarkazem.
5tane
# 20.02.2018 ob 19:36
Osebno poznam Šarca. Če mene kdo kaj vpraša ni sposoben voditi države. Vi volite, samo ne pol jokat.
firbec111
# 20.02.2018 ob 19:02
Tara_S
Marjan Šarec je definitvnop novi obra in če mogoče res zmaga naj prepusti delo premierja Dejanu Židanu, ker on je eden najboljših politikov v Slovneiji zaradi njega kmetijstvo je eno najbolše v Evropi. Marjan Šarec bi lahko bil predsednik parlamenta ampak delo premierja pa je po mojih ocenah najbolj spsoben upravljati Dejan Židan človek in pol spsoben in ugleden z pravo politiko.

sej zato pa daje najboljše površine za izgradnje tovarn
Nikec3
# 20.02.2018 ob 19:32
Samo ne SD-ja in Levice!
Park
# 20.02.2018 ob 20:56


Šarec ni novi obraz! In tudi ni neobremenjen in nepristranski kakor nekateri naviajte zanj. Njegova politična opredelitev je jasno definirana!

Poleg tega nisem zasledil niti ene novice o tem, kjer Šarcu toliko denarja za predsedniško volilno kampanjo. Aja, sorry. Tega se ne sem raziskovati. Evo, vse jasno!
kralj matjaž
# 20.02.2018 ob 20:00
Vzpon Marjana Šarca kaže,

Da mediji ne opravljate svojega dela.
ufojani
# 20.02.2018 ob 19:17
šele ob zadnjem komentarju sem pomislil da tale @Tara_s v bistvu misli resno.......
tomive
# 20.02.2018 ob 19:51
"Ljudje vedno znova iščejo rešitelja, ki mu takoj po zmagi odrečejo zaupanje"

Osel gre samo 1x na led.

Levica nam vlada že 21 let od 27ih odkar smo samostojni, na 45 let podlage. In imamo kar imamo. V tem času so si zgradili svoj imperij (mafijsko omrežje) in povsod so. V vseh porah družbe! V vseh državnih podjetjih so na čelu firme SD člani.
70 miljard € so posrpavili v davčne oaze, 4x preplačani 2.TIR, dvigujejo davke, dajatve, uvajajo nove, plače pa slabše kot pred letom 2008! Ljudje pa jim še kar ploskajo, pa čeprav vsak dan slabše živijo. "samo da so naši"
taratara
# 20.02.2018 ob 19:22
Ne gre se za to, kdo bo zmagal, temveč za to, da Janša ne sme zmagati.
drg
# 20.02.2018 ob 20:14
Vzpon Marjana Šarca kaže,

Da mediji ne opravljate svojega dela.


Ravno obratno. Odlično ga opravljajo. Žal pristransko. Skrajno pristransko.
Karantanc+
# 20.02.2018 ob 20:07
Šarec je samo Cerar 2.0, še en "novi obraz." Nova marioneta, stari lutkarji. Prosim ljudje, ne nasedite še enkrat.
Park
# 20.02.2018 ob 20:27
Šarec je postal CHUCK NORRIS!
Preden je ustanovil stranko, je že prvi po anketah.
amigo
# 20.02.2018 ob 20:16
Janšo so skoraj pojedli zaradi tistega kredita. Na drugi strani se nihče ne vpraša kako je Cerar financiral ustanovitev stranke in svojo predvolilno kampanjo. Mogoče s prihranki od plače? Kdo je poskrbel, da se Lista Šarca obravnava kot parlamentarna stranka? Za to so poskrbeli strici iz ozadja, ki obvladajo glave medije in predvsem RTV. Kdo so ti strici iz ozadja? To mora biti jasno vsakemu bedaku.
Mohor
# 20.02.2018 ob 19:33
Res me zanima, zakaj v nobeno anketo ali članek ni vključena razmeroma nova stranka Dobra država? Medijski prostor je letos namenjen samo Šarcu? In potem nekdo piše, da on ve, od kje mu denar. Ja, sigurno to z žepa financira
jureimacure
# 20.02.2018 ob 19:12
Je Šarec spet vse prehitel??
April1699
# 20.02.2018 ob 20:42
Da vam balon imenovan Lista Marjana Šarca ne bo razpoču - do volitev je še skoraj 4 mesece. Ali nameravate napihnit rezultat na 110 tako kot je naredil Milošević?

Nikjer pa ne zasledim tega da je Šarec bivši član propadle stranke župana Jankovića ter da je glavni podpornik njegove liste ZZB.
Sheppard22
# 20.02.2018 ob 20:57
narod bo spet volil bedake in konje grem stavit kot zmeraj zato pa smo tam kjer smo! Sicer pa to kar boste izvolili boste imeli samo ne potem jamrat tu po foromih :)
TOZD
# 20.02.2018 ob 20:32
Forum 21 se je na zasedanju po zadnji anketi za ustvarjanje javnega mnenja menda odločil, da v primeru, da po triumfih s trojčkom Pahor-Kresal-Golobič, dvojčkom Janković-Bratušek in solistom Cerarjem, v četrto uspejo tudi s Šarcem, potem na naslednjih volitvah naredijo ultimativni preizkus zdrave pameti volilnega telesa in kandidirajo makaka.
migaj
# 20.02.2018 ob 19:48
blefer
Arndovia
# 20.02.2018 ob 19:21
Mojih pet centov k tej temi:

"Stare stranke" se povsod po svetu sesedajo vase (glej FRA, ZDA, NEM, NIZ itd.). Tu Slovenija ni izjema. Izjema je le ta, da nimamo niti tako "starih" strank, 25 let je nic v primerjavi s kakimi Demokrati v ZDA, SPD v Nemciji itd.

Je pa tudi ta manija z "novim" tudi odraz danasnjega casa. Ljudje (sploh mladi) se vec ne poistovetijo z nekimi fosili oz. okostenelimi strankami, ki bi jih naj zastopali. Tako kot v sluzbi se vecinoma gleda, da se izeplje en projekt, konca in gre na naslednjega. Isto bi radi tudi v politiki. Imamo en problem, resimo ga s temi ljudmi, hvala, nasvidenje. Naslednji!

Obstaja moznost, da se rece "Mogoce bomo vas se kdaj rabili" (ponovna izvolitev) ampak neke "lojalnosti" ali pa "hvaleznosti" za dobro opravljeno delo pac dandanes ni. Tudi si jo vecinoma "politiki" zapravijo ob prvi priliki. Te ceremonije, kjer stranke "igrajo bogove" in potihoma postavljajo svojo dinastijo pac ne prime med ljudmi vec. Po neki strani je to tudi demokracija v polnem razcvetu. Naj se menjavajo ljudje - naj nekdo nov poskusi izpeljat naslednji projekt. Tako se dodobra izmenjavajo ideje in ljudje, ki izpeljejo te ideje. Vecina starih strank se velikokrat zaleze - super primer je SDS. Zacela kot moderna opozicija, sveze ideje v prvem Jansevem mandatu ... potem pa kolaps, razsul in partijska mantra, kjer se zmeraj zelijo jahat na istem konju naprej, ceprav jih (z izjemo vernikov) noben vec ne smirgla in so "soooo yesterdays news".
zala10
# 20.02.2018 ob 20:18
Šarec političnega programa in kadrovske ekipe sploh ne rabi. On se je slikal s Kučanom. To so naši vrli MSM (pravilno) razumeli kot obvezno napotilo. In predvolilna kampanja se je začela. :)
ikn1
# 20.02.2018 ob 20:10
Šarcu ne bi dal vodit stojnice s korenčki, kaj šele politiko. Interesi ga bodo povozli po hitrem postopku. Rezultat: En kup kompromisov, status quo naprej, kraja naprej
zala10
# 20.02.2018 ob 20:05
Bildanje Šarca se nadaljuje. Sezona 2, epizoda 4. :)
Bivši uporabnik
# 20.02.2018 ob 19:45
Ljudje (sploh mladi) se vec ne poistovetijo z nekimi fosili oz. okostenelimi strankami, ki bi jih naj zastopali. Tako kot v sluzbi se vecinoma gleda, da se izeplje en projekt, konca in gre na naslednjega. Isto bi radi tudi v politiki. Imamo en problem, resimo ga s temi ljudmi, hvala, nasvidenje. Naslednji!

V tem duhu bi predlagal, da jih tudi plačujemo projektno ...
boro007
# 20.02.2018 ob 19:26
@Tara_S

Je treba še kmete vprašat, ne samo strankarske pamflete brat...
tomive
# 20.02.2018 ob 20:53
Joker# 20.02.2018 ob 20:45
Stranka SDS nujno potrebuje zmago na prihajajočih volitvah, so se strinjali sogovorniki za omizjem.

Slovenci potrebujemo pa ravno nasprotno.


Ja, 22 let vlade levice od 27ih odkar smo samostojni, na 45 let podlage ni bilo dovolj! Gremo še naslednja 4 leta!

Osel gre samo 1x na led... Slovenci?... nimam besed več za ta zablojen, zmanipuliran, ignorantski in naiven narod.
_cerebro
# 20.02.2018 ob 20:13
Ja, samo še Serpentinšek je manjkal, zdaj bo pa res šlo na boljše.
Če pa narod to izvoli, smo pa res leglo idiotov.
Mohor
# 20.02.2018 ob 19:34
Temelji Dobre države slonijo na odpravljanju vpliva škodljivih, neformalnih institucij, ki generirajo koruptivne prakse, sledenju in odkrivanju spornih denarnih tokov v škodo javnega interesa, minimiziranju anomalij, ki dnevno požirajo razpoložljiva javna sredstva. Odgovor je v transparentnem in sodobnem upravljanju države, ki sledi trendom, okoliščinam in izkušnjam na globalni ravni v povezavi s specifičnostjo Slovenije
Dobra država je združenje svobodomiselnih ljudi, ki se zavzemajo za edini pravi cilj delovanja države: kakovost življenja vseh državljanov ne glede na njihova svetovnonazorska, ideološka, verska, politična ali druga prepričanja.

Dobra država presega dosedanje politične vzorce, prakse in delitve, ki škodujejo Sloveniji in povzročajo neustvarjalno, negativno, včasih celo sovražno vzdušje. Dobra država se ne bo usmerila v neargumentirano politično ali celo osebno diskreditacijo drugače mislečih
mare323
# 20.02.2018 ob 19:17
V Sloveniji nobene prave desne stranke... čas je za slovenski AfD...
Park
# 20.02.2018 ob 20:51
Od leta 1990 nam nekdo vsako leto ukrade 300 milijonov €, in nekomu plača, da ima popolno oblast in pokrit hrbet. Volitve so farsa!
firbec111
# 20.02.2018 ob 19:17
Partizan Miha
komsomolec, tu se ne bova strinjala :) Glede Šarca imam dober občutek, fant je inteligenten, mlad, neobremenjen z polpreteklo zgodovino, ve od kje mu premoženje, ne hujska, ne jemlje sumljivih kreditov iz bosne in ne spi z farmacavtkami... Kaj bi še rad ? :)

no problem je potem koalicij, sej cerar je tudi deloval dobro, ko je v teoriji vzdrževal moralni kompas, ko pa je prevzel vlado smo pa videli kaj je nastalo.
Tetameta
# 20.02.2018 ob 22:13
Dream team

Premier: Dejan Židan
Predsednik parlamenta: Matjaž nemec
Minister za notranje zadeve: Violeta Tomič
Minister za zunanje zadeve: Miha Kordiš
Minister za pravodosje: Jan Škobrne
Ministrica za zdravstvo: Bojana Muršič
Minister za šolstvo: Luka Mesec
Minister za finance: Janko Veber
Minister za delo družino... Matej Vatovec


Hahahahahahahahaha
DnB
# 20.02.2018 ob 20:16
Dokler na vidik ne pride prava konzervativna stranka v stilu AfD ali avstrijskih svobodnjakov(Brez Janezka za krmilom) bom volil NSI.
Bil sem bolj levo usmerjen volilec 15 let, vendar imam teh kaviar mafijcev, nesposobnežev, kimalčkov,smejkotov, ki uničujejo naše gospodarstvo, vojsko in notranjo stabilnost, promovirajo multikulti in ostale degenerizme poln k....
Spet 'nov' obraz in stara pesem na vidiku. Upam da bo dovolj sodržavljanov tokrat pametnejših.Žalostno je tudi to, da neke viabilne alternative še ni, vse države okoli nas imajo vlade , ki postavljajo svoje državljane na prvo mesto, samo mi smo neki mazohisti...
Upam, da ne bo prepozno.
Liberalizem je bolezen!
Prismuknjen
# 20.02.2018 ob 20:00
Takšne volijo samo neki politični analfabeti.
PomisliSe1x
# 21.02.2018 ob 02:40
"Vzpon Marjana Šarca kaže, da se doba iskanja novih obrazov v Sloveniji še ni končala. Težava so stare stranke, ki nimajo odgovorov na vprašanja, ki jih postavlja sodoben čas," je izpostavila Tanja Starič.

haha, kako smesno sprenevedanje

ze za Cerarja je Miha Kovac (eden od uradnih mnenjskih voditeljev levice) pred zadnjimi volitvami na Odmevih brez dlake na jeziku povedal da je SMC medijski konstrukt

od samostojnosti naprej ljudje volijo tisto, kar jim mediji in anketarji predocijo

edino leta 2004, ko so bili vsi navajeni na ITAK zmage LDS, ki naj bi edina vedela in bila sposobna vladati, da se jim niti na volitve ni vec dalo, edino takrat je do zmage smuknila SDS.

take napake si koritniki ne bodo vec privoscili, gre se namrec za privilegije, za korito!
vedno se najdejo kaksne afere, katerim se ne pride do dna, da se jih lahko medijsko obudi pred vsakimi volitvami in se onemogoci princa teme...

Po SDSu je bil SD, potem PS, SMC, zdaj Sarec, te tri zadnje zmagovalke volitev so prakticno vse nastale nekaj mesecev pred volitvami!
da ponovim ZADNJE TRI VOLITVE SO ZMAGALE STRANKE STARE NEKAJ MESECEV!!!

Kje na svetu ste so se videli?

To je mozno le v mali drzavici, kjer mediji vedo, kako obvladati sceno.


Kdo je izvoljen za novega mesijo, da bo zvesto izvajal interese prikoritnikov (ki tudi vodijo medije).

In potem eni tukaj pravijo, da le ce ne bi bilo Janse, bi desnica zmagal...
V drzavi, ki jo obvladuje ista elita ze 70 let?
Kdor je tako navajen privilegijev se jim ne bo odpovedal.

zunanji minister drzave, ki nas je druga priznala - Genscher je dejal, "Slovenija bo rabila se 5 generacij po osamosvojitvi, da postane normalna drzava" - da se prikoritniska elita malo razredci.

Simpl ko pasulj.

In ne se cudit zakaj se najbolj nadarjena 1/3 mlade generacije vsako leto odseli drugam in bi jih Sarec nadomestil z neevropskimi wunderkindi brez potnih listov.
Lukos
# 20.02.2018 ob 22:21
Pravijo, da osel gre enkrat gre na led...očitno slovenski volilev gre večkrat pa še vedno verjame v pravljice o novih obrazih.
Arso
# 20.02.2018 ob 21:42
veza

Ali nisi opazil kako ga mediji opevajo? Vse zrežirano.
Ata
# 20.02.2018 ob 21:22
"Vzpon Marjana Šarca kaže, da se doba iskanja novih obrazov v Sloveniji še ni končala. Težava so stare stranke, ki nimajo odgovorov na vprašanja, ki jih postavlja sodoben čas," je izpostavila Tanja Starič.

V medijih se neizmerno trudite, da bi nas prepričali v to, gre pa v resnici za vaš izdelek!
Mikey
# 20.02.2018 ob 19:50
Ljudje! Prosim Vas! Ne še enega Jankovića / Bratuškove / Ceraja. (enako velja za Janšo) Osel gre samo enkrat na Led.
AMFIBIJA
# 20.02.2018 ob 19:19
Cinca Marinca

NARAVNOST PO BUTALSKO

Da v Butalah voli se župana
na volitvah prav posebne vrste,
uš da v brado zleze skozi prste
in izvoli ga, je zgodba znana.

Ni Butalcem treba se truditi,
pameti ni treba tu nobene,
da volitve zlahka so dobljene,
trik z ušjo gre le uporabiti.

Tem podobne tiste so volitve,
ko se voli v parlament butalski,
treba tu je le talent igralski,
komikov in klovnov zgolj storitve.

Ti naravnost publiki povejo,
najhitrejša cesta da je kriva,
vodi da navkreber brez odriva
in goriva, v to verjeti smejo.

Serpentinasta, nikakor glavna,
to je prava cesta odrešitve,
za Butalce hkrati pot vrnitve,
pameti ker ni, je zveličavna.

Bolj kot serpentinasta je proga,
laže da je cesta premagljiva,
za Butalce stvar je sprejemljiva,
res popolna vlada o tem sloga.

Pot po takšni cesti prej da mine,
so pripravljeni prav vsi verjeti,
se pod vrhom šele jim posveti:
»Nategnile so nas serpentine!«
Peca
# 21.02.2018 ob 03:02
Poleg tega vam pa glavni mediji (ki so tako ali tako vsi levičarski, prosrbski) skrivajo to:

Povezava na članek

Slovenci bomo plačevali kolo južnim narodom... tega nisem še videl kje v Evropi, pa jih je veliko več kot pri nas. Tako je, ko se niti generacije že rojene pri nas, niso asimilirale v naše okolje. Gastrbajtarji niso isto kot druge narodnostne manjšine na slovenskih tleh. Levica se na vso moč trudi iz te države narediti Jugoslavijo v malem.
Financiranje teh skupnosti pomeni tudi, da bodo imeli pravico do pouka v svojem narodnostnem jeziku, pravico do obravnave na uradih v srbo-hrvaščini. Bravo Slovenci! 45 let ste preživljali cel Balkan, pa še naprej ga boste očitno. Ali imajo Slovenci v državah južno od nas kak poseben status!?

Vsi ti priseljenci imajo kot državljani republike Slovenije enake pravice in vse ugodnosti, kot domačini. In to jim ni dovolj?!
Ata
# 20.02.2018 ob 22:00
dalton1>
Najbrž bo večina glasov dobila levo sredinska opcija, kar ni slabo.

Po vsem tem, kar so levi naredili tej državi, bom pozorno prisluhnil tvoji razlagi, čemu to ni slabo?
KOR
# 20.02.2018 ob 21:58
Ne boste verjeli ampak je čista RESNICA. Kogarkoli od tistih, ki jih mediji propagirajo volite, vedno strice iz ozadja izvolite.
Arso
# 20.02.2018 ob 21:37
V Švici se gre takole: Najprej se moraš zelo dobro dokazati
na lokalni ravni, potem na regionalni v kantonu. Če si tam
prepričal ljudi, potem šele imaš možnost zasesti neko funkcijo
v parlamentu ipd., oziroma priti višje na vodstvene funkcije
države.

Pri nas pa igralci, ki znajo lepo govoriti brez program, brez
pravih strokovnjakov, ob podpori levih medijev po virtualnih
anketah že vnaprej pridejo do popularnosti, da jih naivni
ljudje volijo. Zame nepojmljivo in do konca naivno...
drg
# 20.02.2018 ob 20:04
Tista Dobra Država od Dobovška se mi tudi ne zdi napačna. Ampak brez reklame ne bo šlo.
nikhrast
# 20.02.2018 ob 20:01
Ne se sekirat, Erjavec bo sigurno zraven, on bo poskrbel za slovenski narod.
kinpur
# 20.02.2018 ob 23:49
Resnica o volitvah gre takole:

Član parlamenta hodi po cesti, zadene ga tovornjak in povozi do smrti. Njegova duša gre v nebesa, kjer se pred vhodom sreča s svetim Petrom.
"Dobrodošel v nebesa," reče sveti Peter, "preden te nastanim, hm, zgleda, da imamo problem, zelo poredko se znajdejo tukaj visoki funkcionarji tako, da ne vemo, kaj bi s tabo."
"Ti me samo spusti me noter, ne bo problema."
"Če bi smel bi te spustil, se pa moram držati navodil od zgoraj. Predpis je tak, da moraš preživeti en dan v peklu, en dan v nebesih, nato se boš odločil, kje boš preživel večnost."
"Že, že, ampak jaz sem se odločil, da bi šel v nebesa."
"Žal, predpisi so predpisi."
Takoj nato ga sveti Peter pospremi do dvigala, ki se spusti dol do pekla. Vrata se odprejo in poslanec se znajde sredi lepo negovanega golf igrišča. Nedaleč stran so klubski prostori, pred njimi pa veliko njegovih prijateljev in drugih politikov, ki so včasih skupaj delali. Vsi so razposajeni in veseli, lepo oblečeni v večernih oblekah. Pritekli so mu nasproti ga pozdravit, obujali so spomine na lepe čase, ki so jih skupaj doživljali in bogateli na račun davkoplačevalcev. Odigrali so prijateljsko tekmo golfa, nato se gostili z jastogom in kaviarjem ter pili šampanjec. Zraven je tudi gospodar (hudič), ki je zelo prijeten in prijazen fant, z njimi se zabava, pleše ter pripoveduje vice. Vsi se zelo zabavajo tako, da še pomislil ni, ko je prišel čas odhoda.
Vsi mu voščijo: "Na svidenje."
Dvigalo se dviga in dviga, ustavi se pred nebeškimi vrati, kjer ga že čaka sveti Peter.
"Zdaj pa je čas, da obiščeš nebesa."
Sedaj poslanec prebije 24 ur v skupini veselih duš, premikajo se iz oblaka na oblak, igrajo harfo in prepevajo, imajo se super, tako da tudi teh 24 ur mine prehitro in spet je pred svetim Petrom.
"Dobro, prebil si en dan v peklu in en dan v nebesih, zdaj pa izberi svojo večnost."
Poslanec malo pomisli, nato odgovori: "Saj, prej, res ne bi nikdar tako rekel, nebesa so res čudovita, toda, mislim, da mi bo bolje v peklu."
Sveti Peter ga zatem brez besed pospremi do dvigala, ki ga pošlje dol, dol, dol, in dol, do pekla.
Vrata dvigala se odprejo in on se znajde sredi zapuščene pokrajine polne raznih odpadkov in smeti. Med to umazanijo vidi vse svoje prijatelje, kako v črne vreče nabirajo odpadke in čakajo, da pride še kaj od zgoraj dol. Vrag se mu pridruži in ga objame čez ramena.
"Ne razumem," zajeclja poslanec: "Včeraj sem bil tu, tukaj je bilo golf igrišče in klubska hiša, gostili smo se z jastogom in kaviarjem ter pili šampanjec ter plesali in vsestransko zabavali. Zdaj pa je tu puščava polna odpadkov in umazanije in moji prijatelji izgledajo mizerno, kaj se je zgodilo?"
Vrag ga smehljaje pogleda izpod čela: " Včeraj smo imeli predvolilno zborovanje........danes si pa volil."
Kazalo