Predaja poročila za leto 2016. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predaja poročila za leto 2016. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V poročilu je pregled primerov, ki so bili na zagovornika načela enakosti naslovljeni v letu 2016, predstavljen pa je tudi dozdajšnji proces vzpostavljanja novega organa in težav, s katerimi se še vedno sooča.

Poročilo v celoti
(PDF 1,3 MB)

Tako zagovornik načela enakosti Miha Lobnik kot predsednik države Borut Pahor sta izrazila zadovoljstvo, da je zagovornik lahko kljub finančnim, kadrovskim in prostorskim težavam - kot jih navaja sam - v roku pripravil prvo tovrstno poročilo. Prav tako je Pahor pozdravil Lobnikovo pripravljenost, da s prihodnjimi dejavnostmi postavi temelje za uspešno delo novega samostojnega organa v prizadevanjih za odpravo diskriminacije in večjo enakopravnost v Sloveniji.

V letu 2016 je bilo največ pobud in prijav na podlagi osebne okoliščine invalidnosti in spola. Diskriminacija se dogaja na različnih področjih, največ na področju dela in zaposlovanja ter na področju socialne zaščite, vključno s socialno varnostjo in zdravstvenim varstvom, neredko tudi v vzgoji in izobraževanju, so še zapisali v predsednikovem uradu.