Okoli 40 odstotkov volivcev v Ljubljani sicer še ni odločenih, koga želijo za župana, a po anketi Dela za zdaj najbolje kaže dozdajšnjima. Foto: MMC RTV SLO
Okoli 40 odstotkov volivcev v Ljubljani sicer še ni odločenih, koga želijo za župana, a po anketi Dela za zdaj najbolje kaže dozdajšnjima. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljanski Zoran Janković bi, sodeč po Delovi raziskavi, prejel 40,5 odstotka glasov, njegova lista pa 10,8 odstotka. Mariborski župan Andrej Fištravec bi dobil 21,1 odstotka, z 12,2 odstotka glasovi pa bi v Mariboru zmagala lista SMC.

Okoli 40 odstotkov volivcev v obeh mestih sicer še ni odločenih.

Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, bi v Ljubljani prepričljivo največ glasov dobil Janković, na drugem mestu mu z 9,8 odstotka glasovi sledi kandidat s podpisi volivcev Damjan Damjanovič. Za župana Ljubljane se sicer poteguje še 10 kandidatov, a ti so v javnomnenjski raziskavi prejeli manj kot dva odstotka glasov podpore.

Po podatkih ankete 42,1 odstotka volivcev v Ljubljani še ne ve, koga bodo volili za župana, 38,4 odstotka pa jih je še neodločenih, za katero listo kandidatov za občinski svet bodo glasovali. Jankovićeva lista, kot kaže, v mestnem svetu ne bo več imela absolutne večine, saj bi jo volilo 10,8 odstotka meščanov, z 9,9-odstotno podporo ji je tik za petami lista stranke SMC. Sledijo liste ZL-ja (7,3 odstotka), SDS-a (6,2 odstotka), SD-ja (5,6 odstotka), NSi-ja (3 odstotke), DeSUS-a (2,1 odstotka) in SNS-a z enim odstotkom glasov.

V Ljubljani sicer 49 odstotkov volivcev napoveduje, da se bodo volitev zagotovo udeležili, 21 odstotkov pa se jih bo verjetno udeležilo.

Manjša prednost mariborskega župana
Zdajšnji mariborski župan pa pred preostalimi 16 županskimi kandidati v mestu ne vodi tako prepričljivo, saj bi ga podprla dobra petina volivcev. S 15,7-odstotno podporo mu sledi nekdanji župan Franc Kangler (Županova lista). Več kot dva odstotka glasov bi po izidih ankete prejela še kandidat SMC-ja Anton Kranjc (8,6 odstotka) in kandidat SDS-a Tomaž Kancler (4,7 odstotka).

Tako kot v Ljubljani so tudi v Mariboru štiri desetine vprašanih še neodločene o svoji podpori županskemu kandidatu, 36,1 odstotka pa jih tudi še ne ve, za katero listo kandidatov za mestni svet se bodo odločili. Prvouvrščeni listi stranke SMC sledita lista SDS-a s 7,9-odstotno podporo in lista župana Fištravca s 7,3-odstotno podporo. Lista SD-ja bi prejela 6,5 odstotka glasov, ZL-ja 5,8 odstotka, DeSUS-a 2,9 odstotka, Kanglerjeva Županova lista 2,7 odstotka, lista Stranke mladih 2,3 odstotka in lista NSi-ja 1,9 odstotka glasov.

V Mariboru gotovo udeležbo na volitvah napoveduje 55 odstotkov volivcev, verjetno udeležbo pa 15 odstotkov volivcev, še kaže anketa Dela.

Anketiranje je potekalo po telefonu med 22. in 25. septembrom, na vzorcu 400 oseb. Izide so zaradi odstopanj od sociodemografske sestave anketirancev glede na sestavo prebivalstva popravili s kombiniranimi utežmi.