V Ljubljani je slavil Zoran Janković. Čestital mu je tudi najbližji zasledovalec Damjan Damjanovič. Foto: BoBo
V Ljubljani je slavil Zoran Janković. Čestital mu je tudi najbližji zasledovalec Damjan Damjanovič. Foto: BoBo
Vzporedne volitve je agencija Mediana izvedla v šestih občinah. Foto: MMC RTV SLO
Franc Kangler in Andrej Fištravec
Rokovanje Franca Kanglerja in Andreja Fištravca po uvrstitvi v drugi krog. Foto: BoBo

Med strankami je po številu županov najuspešnejši SLS (25), SDS na drugem mestu jih ima 17, SD pa 12. Daleč najuspešnejši so kandidati, ki so se na volitve podali s podporo volivk in volivcev. Med novoizvoljenimi župani je namreč takšnih 82. Za primerjavo: leta 2010 je SLS imel 41 županov.Pri občinskih svetih je zmagala SDS, ki ima 474 svetnikov. Leta 2010 jih je imela 607.

Boris Popovič
Boris Popovič bo župan še en mandat. Foto: BoBo

Po delnih neuradnih izidih volitev so župane že dobili v 159 občinah, v preostalih pa bo čez dva tedna potekal drugi krog, v katerem se bosta še enkrat pomerila najbolje uvrščena kandidata. Volilna udeležba je bila 44,04-odstotna, volivci pa so med drugim oddali 14.802 neveljavni glasovnici za župane.

Dozdajšnji ljubljanski župan Zoran Janković je po delnih neuradnih izidih dobil 58,36 odstotka glasov, njegov najbližji zasledovalec Damjan Damjanovič pa 22,57 odstotka. Lista Zorana Jankovića je po dozdajšnjih izidih izgubila večino v mestnem svetu. Zanjo je glas oddalo 43 odstotkov volivcev (22 mandatov), sledita SMC (13) in SDS (11). Vseh mestnih svetnikov je 45.

Vsi izidi so delni in neuradni. Preštevanje glasov lahko spremljate tudi z našo posebno aplikacijo. Vir podatkov: DVK

Tudi v Mariboru je največ glasov zbral dozdajšnji župan - za Andreja Fištravca je glasovalo 40,85 odstotka volivcev, v drugem krogu se bo pomeril z odstavljenim županom Francem Kanglerjem, ki je dobil slabih 18 odstotkov glasov. V mestnem svetu bo imela večino Lista Andreja Fištravca (slabih 30 odstotkov), sledijo SMC (11,51 odstotka), SDS (8,97 odstotka) in Županova lista (7,76 odstotka).

V Kopru drugega kroga ne bo, saj je Boris Popovič dobil 52,41 odstotka glasov volivcev. Najbolj se mu je približal Aleš Bržan, ki je dobil 24,11 odstotka glasov. Popovičeva stranka Koper je naš je s 34,49 odstotka odnesla tudi največ sedežev v mestnem svetu, sledi SMC z 18,20 odstotki.

V Murski Soboti bodo morali na volišča znova, saj je zdajšnji župan Anton Štihec dobil 43,42 odstotka glasov, Aleksander Jevšek pa 35 odstotkov. V mestnem svetu bo imela največ stolčkov stranka SMC (20,67 odstotka), sledita ji SD (17) in Modra lista Antona Štihca (18,43 odstotka).

V Novem mestu precej izenačeno
V Novem mestu je bilo že zdaj jasno, da bodo dobili novega župana, saj zdajšnji, Alojz Muhič, odhaja v pokoj. Med osmimi precej izenačenimi kandidati sta največ glasov dobila Milena Kramar Zupan (20,47 odstotka) in Gregor Macedoni (19,67 odstotkov). Največ mestnih svetnikov bo imela stranka SDS (11,68 odstotka glasov), sledi SMC, za njo pa Lista Gregorja Macedonija.

V Celju je po delnih neuradnih izidih lokalnih volitev že petič po vrsti zmagal aktualni župan Bojan Šrot. Delni izidi kažejo, da je dobil 68,85 odstotkov glasov. Sledi mu Urban Golež s slabimi 13 odstotki podpore. Šrotov SLS je dobil tudi največ sedežev v mestnem svetu (28,89 odstotka), sledita SMC (17) in SDS (16,47 odstotka).

Andrej Čas po prvem skrajšanem mandatu še naprej ostaja župan Slovenj Gradca. Dobil je dobrih 66 odstotkov glasov volivcev, njegov protikandidat Matjaž Zanoškar pa dobrih 33 odstotkov. V mestnem svetu bo imel največ sedežev DeSUS (22 odstotkov), tik za njim je Slovenjgraška lista (21).

Ptuj: Popolnoma izenačena Čelan in Senčar
Tudi na Ptuju se napoveduje drugi krog: pomerila se bosta Miran Senčar (31,74 odstotka glasov) in Štefan Čelan (31,73 odstotka glasov) - razlika med njima je bila komaj en glas. Lista Mirana Senčarja za Ptuj je dobila tudi največ glasov za mestni svet, sledi Lista župana dr. Štefana Čelana.

V Kranju se bosta v drugem krogu pomerila Boštjan Trilar (37,51 odstotka glasov) in dozdajšnji župan Mohor Bogataj (34,11 odstotka). V mestnem svetu bo imela največ sedežev stranka Več za Kranj, sledita SDS in SMC.

Kontič ostaja na čelu Velenja
V Velenju bo še naprej županoval Bojan Kontič. Po delnih neuradnih izidih je dobil slabih 68 odstotkov glasov. Sledi Anton De Costa z 12,22 odstotka glasov. SD ima tudi največ sedežev v mestnem svetu (stranka je dobila 44,10 odstotkov glasov).

Tudi v Novi Gorici bodo šli čez dva tedna še enkrat na volišča. Dozdajšnji župan Matej Arčon je dobil 44,71 odstotka glasov, v drugi krog pa se je uvrstil še Luka Manojlović (15,92 odstotka). Največ sedežev v mestnem svetu bo imela Lista Mateja Arčona, sledi Goriška.si, pobuda Luke Manojlovića z 11,86 odstotka.

Na Jesenicah drugi krog, v Ankaranu slavje Strmčnika
Na Jesenicah se bosta v drugem krogu pomerila zdajšnji župan Tomaž Tom Mencinger (34 odstotkov) in Ahmed Pašić (28,6 odstotka). Drugi krog se napoveduje tudi Piranu: dozdajšnji župan Peter Bossman je namreč dobil 47,49 odstotka glasov, Sebastjan Jeretič pa 32,66 odstotka. V Ankaranu je slavil Gregor Strmčnik, ki je dobil 68 odstotkov glasov, Gašpar Gašpar Mišič pa je dobil 32 odstotkov.

Med strankami je po številu županov najuspešnejši SLS (25), SDS na drugem mestu jih ima 17, SD pa 12. Daleč najuspešnejši so kandidati, ki so se na volitve podali s podporo volivk in volivcev. Med novoizvoljenimi župani je namreč takšnih 82. Za primerjavo: leta 2010 je SLS imel 41 županov.Pri občinskih svetih je zmagala SDS, ki ima 474 svetnikov. Leta 2010 jih je imela 607.