Oglase strank župana Popoviča so izpred univerze odstranili šele po tem, ko smo rektorju zastavili vprašanje, ali se s tovrstnim oglaševanjem ne vzbuja sum o politični povezanosti univerze. Foto: Eugenija Carl
Oglase strank župana Popoviča so izpred univerze odstranili šele po tem, ko smo rektorju zastavili vprašanje, ali se s tovrstnim oglaševanjem ne vzbuja sum o politični povezanosti univerze. Foto: Eugenija Carl

Statut univerze namreč določa, da delovanje političnih strank na univerzi ni dovoljeno.

Pred vhodom v lokal oz. študentsko kantino, ki jo univerza daje v najem zasebniku in ki stoji le nekaj metrov od glavnega vhoda v rektorat, sta več dni stala večja plastična oglasa županovih strank, notranjost lokala pa so prelepili s Popovičevimi plakati.

Predvolilna propaganda aktualnega župana bi tako skoraj postala tudi del kulise za prireditev Pozdrav brucem, ki ga je univerza pripravila ob začetku novega akademskega leta. Oder so postavili tako rekoč pred oglasoma. Novopečene študente bi morala nagovoriti rektor univerze Dragan Marušič in župan Boris Popovič. Prireditev so pozneje zaradi vremena preselili drugam in jo izpeljali po predvidenem programu.

"Nihče z univerze me ni opozoril, da bi to lahko bila težava," je dejal najemnik lokala Marko Milenkovič, sicer Popovičev privrženec. "Oglase in plakate sem postavil na lastno pest, ker sem županov simpatizer. Občine za soglasje za uporabo javnih površin nisem prosil, ker sem mislil, da to ni potrebno," je pojasnil.

Odstranitev šele po vprašanjih
Na naša vprašanja, ali je z vidika neodvisnosti univerze dopustno, da se v njej in v okolici dogaja politična propaganda, ki v javnosti ustvarja videz povezanosti s politiko, so z rektorata univerze odgovorili, da so včeraj, takoj ko jih je eden izmed medijev opozoril, "da v lokalu visi plakat Slovenija za vedno stranke Borisa Popoviča, zahtevali njegovo takojšnjo odstranitev".

Niso pa hkrati zahtevali tudi odstranitve stoječih oglasnih "zastav". To so storili danes. "Čeprav sta oglasa stala na Titovem trgu zunaj prostorov UP-ja, smo po prejemu vašega vprašanja prosili, da ju prav tako umakne. Najemnik je umaknil tudi "zastavi"," so še pojasnili na univerzi.

Pri tem se zdi nenavadno, da so ukrepanje spodbudila šele novinarska vprašanja in da se univerza ni odzvala že v trenutku, ko je najemnik univerzitetnih prostorov pred vrata prvič postavil že od daleč dobro vidno politično propagando za koprskega župana.

Prijateljska naveza Marušič-Popovič
Rektor Dragan Marušič in župan Boris Popovič sicer ne skrivata medsebojne naklonjenosti. Nekateri mediji rektorju celo pripisujejo, da je med tistimi, ki so se že zlili v eno izmed struj, ki jih obvladuje Popovič. Dogaja se celo, da Marušič župana vabi na tiskovne konference.

Vabljen je bil, denimo, na novinarsko konferenco, ki jo je univerza sklicala takoj po julijski kriminalistični preiskavi na sedežu univerze zaradi suma rektorjeve zlorabe položaja ter poneverbe in uničenja uradnih dokumentov. Župan se vabilu ni odzval.