V Mariboru se bodo leto in pol po nadomestnih volitvah župana znova odpravili na lokalne volitve. Foto: BoBo
V Mariboru se bodo leto in pol po nadomestnih volitvah župana znova odpravili na lokalne volitve. Foto: BoBo

Kampanja pred lokalnimi volitvami je v polnem zamahu. Peter Rižnar (ZL), ki je po poklicu učitelj, je predstavil program, v katerem predlaga ustanovitev centra za skladno poslovanje, ki bo deloval kot neodvisna nadzorna institucija občine, ter javnega holdinga za vsa podjetja v večinski lasti občine.

"Če se želimo lotiti razvojnih projektov v dobro občanov, je najprej treba prekiniti stare prakse delovanja, uvesti politično higieno in onemogočiti klientelizem, nepotizem in korupcijo," je prepričan Rižnar. Njegov program zato vključuje demokratizacijo upravljanja občine prek uvedbe participatornega proračuna in instituta odpoklica župana ter imenovanje uprav javnih podjetij v soglasju z zaposlenimi.

Kandidat SDS-a Tomaž Kancler, arhitekt in nekdanji podžupan mestne občine, meni, da bi morale biti geografske in naravne danosti mesta nosilec oživitve gospodarskega razvoja mesta in regije. Prav tako predlaga uvedbo ene vstopne točke za tuje investitorje in podporo podjetniškemu skladu. Obljublja tudi oživitev starega mestnega jedra.

V svojem programu si je postavil deset ključnih področij za mesto - šport, zdravstvo, socialo in humanitarne dejavnosti, kulturo, sobivanje, izobraževanje in tehnologijo, urbanizem in gospodarstvo. "Mnogi projekti, ki jih danes prepoznavate v mestu, so neposredna dediščina tudi mojega dela," je poudaril Kancler in kot primer navedel ureditev kolesarskih stez in skupnostnih urbanih vrtov.

V Mariboru se bo za županski položaj potegovalo 17 kandidatov.