SD bo na lokalnih volitvah najmočnejša sila na levici, je dejal glavni tajnik stranke Uroš Jauševec. Foto: SD
SD bo na lokalnih volitvah najmočnejša sila na levici, je dejal glavni tajnik stranke Uroš Jauševec. Foto: SD

Socialni demokrati po besedah glavnega tajnika stranke Uroša Jauševca na lokalne volitve odhajajo kot najmočnejša sila na levici. SD ima zdaj enega župana v mestnih občinah, in sicer Bojana Kontiča, župana Velenja. SD predvideva zmago še v Novem mestu, na Ptuju, v Novi Gorici in v Murski Soboti. Dobre izide stranka pričakuje tudi v Kranju, Mariboru, Ljubljani, pa tudi v Kopru, čeprav še ni znano, ali bodo v koprski občini sploh lahko kandidirali.

SD s težavami v Kopru
Koprska volilna komisija je namreč zaradi nepravilnosti in kršenja pravil stranke zavrnila listo SD-ja za občinski svet in kandidatko za županjo Tatjano Magdalenič. O zadevi zdaj presoja upravno sodišče, Jauševec pa je dejal, da je prepričan, da bo prisluhnilo argumentom SD-ja.

V Kopru je "specifična situacija, kjer je svoje lovke" v stranko SD uspel preplesti tudi zdajšnji župan, je dejal Jauševec. Po njegovih besedah je lahko vprašljiva nepristranskost občinske volilne komisije, saj v njej sodelujeta dva nekdanja člana SD-ja, ki "delujeta z namenom škodovati interesu stranke".

Zdajšnja občinska struktura si prizadeva preprečiti nastop SD-ja na volitvah, ker se boji njenega dobrega izida, meni Jauševec. Tudi predsedujoči SD-ju Dejan Židan obžaluje, da se poskuša na izid stranke vplivati tako, da se ji onemogoči, da sploh tekmuje.

Trije župani SD-ja, ki vnovič kandidirajo, so izpostavili pomen črpanja kohezijskih sredstev in za razvoj občin pomen infrastrukturnih povezav. Po besedah župana Metlike Darka Zevnika jih je presenetila novica prihodnjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, da se večji infrastrukturni projekti, kot je tretja razvojna os, ne bodo dodelali.