Vsi sedanji župani imajo več podpore kot izzivalci. Foto: BoBo
Vsi sedanji župani imajo več podpore kot izzivalci. Foto: BoBo
Ankete kažejo dobro sedanjim županom

Večerovi javnomnenjski podatki kažejo, da favoriti ostajajo sedanji župani Ljubljane, Maribora, Celja, Murske Sobote, Ptuja, Velenja in Slovenj Gradca.

Celjski župan Bojan Šrot ostaja brez resne konkurence. Volilo bi ga namreč 64,4 odstotka vprašanih. Brez težav naj bi zmagal tudi velenjski župan Bojan Kontič, za katerega bi po anketi glasovalo 54,7 odstotka vprašanih.

Volilni boj bo sodeč po raziskavi javnega mnenja kratek tudi v Slovenj Gradcu, kjer se za župansko mesto potegujeta samo dva kandidata. Sedanjega župana Andreja Časa podpira 47,5 odstotka anketirancev, Matjaža Zanoškarja pa 28,1 odstotka.

Javnomnenjsko raziskavo je opravilo podjetje RM Plus 11., 12., 13., 15. in 17. septembra. V mestnih občinah so anketirali po 400 naključno izbranih, v drugih občinah pa po 200.

Tudi župan Ljubljane Zoran Janković nima pretiranih razlogov za skrbi. Podpira ga namreč 32,2 odstotka vprašanih, Damjana Damjanoviča, ki je na drugem mestu, pa 10,6 odstotka.

Trši boj za nov mandat čaka ptujskega župana Štefana Čelana, za katerega bi glasovalo 30,2 odstotka volivcev, njegov najresnejši protikandidat Miran Senčar pa ima 19,7-odstotno podporo. Vodi tudi sedanji murskosoboški župan Anton Štihec (24,6 odstotka), a mu z 19,2-odstotno podporo sledi Aleksander Jevšek.

Oster boj pa se obeta v Mariboru, kjer se za mesto župana poteguje 17 kandidatov. Vodi sicer sedanji župan Andrej Fištravec z 20 odstotki, na drugem mestu pa je nekdanji župan Franc Kangler, ki ga podpira 9,8 odstotka vprašanih.

Ankete kažejo dobro sedanjim županom