Lukič trdi, da je politika odtujena od problematike mladih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Lukič trdi, da je politika odtujena od problematike mladih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Mladi
Mladi naj bi se, po besedah Grosove, kar naprej vrteli v začaranem krogu. Foto: BoBo

Strokovni sodelavec Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukič je na novinarski konferenci pojasnil, da nova pokojninska zakonodaja ne upošteva žarišča brezposelnosti - mladih brezposelnih med 25. in 30. letom starosti.

Nekateri ukrepi pokojninske reforme zato po njegovem kažejo na zgrešenost in odtujenost slovenske politke od problematike mladih, "kar je izjemno velik problem".

"Sprevržena solidarnost med delavci in delodajalci"
Kot rešitev Lukič med drugim predlaga dvig prispevne stopnje spet na 15 odstotkov. "Kaj pa so delodajalci pokazali v zadnjih letih glede dviga konkurenčnosti. Na 51. mestu smo od 59., mi, davkoplačevalci, pa smo jim hkrati dali več kot osem milijard evrov in zaradi tega izpraznili pokojninsko blagajno. Tudi to je neka sprevržena solidarnost med delavci in delodajalci," je opozoril.

Pravi, da se ne strinja z izjavami ministra za razvoj Mitje Gasparija, ki naj bi dejal, da lahko le fantom ustvari 10 tisoč delovnih mest. "Kdo pa je uničil 56 tisoč delovnih mest, ko so ljudje zaradi stečajev šli na zavod za zaposlovanje v času Gasparija? Ni bil fantom. To je bila realna nesposobnost slovenske vlade, da zagotovi učinkovito in pravično okolje, kjer bo lahko delodajalec dobil dodano vrednost na visokem nivoju, delavec pa dostojno plačo," trdi.

Lukič: Če reforma pade, bomo pozvali k novim pogajanjem
"Sporočilo mladim je zelo jasno. 5. junij je datum, ko gre za medgeneracijsko solidarnost, ko gre za prihodnost vseh generacij. V imenu ohranjanja medgeneracijske solidarnosti bi pozvali vse mlade, da glasujejo proti novemu pokojninskemu zakonu," je dejal.

Zatrdil je, da bodo ob padcu reforme takoj dali pobudo predstavnikom vlade za pogajanja o novi pokojninski reformi. Dodal je: "Je pa seveda odvisno od vlade, ali bo še naprej strašila z interventnim zakonom, saj že zdaj govorijo o 'rezih'. 6. junija bo še vedno veljal ZPIZ-1 in takrat se bo pokazala zrelost političnih odločevalcev, ki bodo mogoče malce užaljeni, ampak bodo pokazali, da znajo sklepati kompromis, kar od njih pričakujemo."

Gros: Zmeraj sta zgolj palica in korenček
Namestnica predsednice Odbora za mlade pri ZSSS-ju Simona Gros je dodala, da se strašenje, ki se je začelo s finančno krizo, na tej podlagi lahko samo še stopnjuje, kar počnejo po njenih besedah tako delodajalci, ki ponujajo študentska dela, in vlada, ki govori o posledicah nesprejetja pokojninske zakonodaje.

"Nikoli se ne pogovarjamo o rešitvah, temveč sta zmeraj zgolj palica in korenček. Mogoče je čas, da se začnemo pogovarjati in razmišljati. Potrebujemo glas mladih o tem, da je mogoče stvari misliti tudi drugače, da upočasnimo vlak in se peljemo naprej po tirih, ki bodo mladim zagotavljali varnejšo prihodnost, da ne bodo zaposleni, po drugi strani pa še zmeraj revni," je izpostavila.

"Mladi se kar naprej vrtimo v začaranem krogu"
Grosova je sicer še poudarila, da so reforme zagotovo nujne, vendar je pri tem, kot pravi, pomembno, ali se jih lotimo v jedru problema ali pa so namenjene le prikrivanju obstoječega stanja.

Po njenih besedah se mladi kar naprej vrtijo v začaranem krou, kar naj bi bila posledica predvsem težav pri prehodu na trg dela. Svoje besede je podkrepila s podatki, po katerih je Slovenija med državami EU-ja na prvem mestu po številu mladih z začasno zaposlitvijo, hkrati pa naj bi imelo pri starosti 29 let redno zaposlitve le 48 odstotkov ljudi.