Igor Lukšič je dejal, da je za stranko eno temeljnih vodil to, da imajo
Igor Lukšič je dejal, da je za stranko eno temeljnih vodil to, da imajo "čiste roke". Foto: MMC RTV SLO
Janković v Mostecu: Glas za Pahorja je glas za Janšo

V SD-ju ne želijo, da bi Slovenijo vodili ljudje, ki se sprehajajo med vlado, državnim zborom in sodišči, je na tradicionalnem pikniku ljubljanske mestne organizacije SD-ja v Mostecu dejal novi predsednik stranke Igor Lukšič. Za njihovo stranko je namreč eno temeljnih vodil to, da imajo "čiste roke".

Na pikniku ljubljanske mestne organizacije SD-ja v Mostecu se je pojavil tudi predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki je v kamero TV Slovenija glede bližnjih volitev za predsednika države izjavil, da je glas za Pahorja glas za Janšo. Predsednik SD-ja Igor Lukšič je na te besede odvrnil, da je Pahor rojen za predsednika države, kaj več pa bo povedal v kratkem.

"Stranka je idejna, ne pa interesna grupacija"
Lukšič je v svojem govoru na srečanju dejal, da so se v politiko zadnje čase začeli rekrutirati ljudje, "ki imajo dolge repe, ti pa sežejo tudi do sodišč". Sam je prepričan, da je politika prostor, ki mora biti čist, vanjo vpleteni ljudje pa ne smejo biti del klientelistične strukture. Le na tej osnovi se lahko krepi demokracija, je menil.

Zato je ocenil, da stranke ne bi smele imeti predsednikov, ki morajo pojasnjevati neka svoja ravnanja iz preteklosti. Dejal je, da je stranka idejna, ne pa interesna grupacija. Stranka po njegovih besedah ni podjetje, pa tudi država ne more biti vodena kot podjetje, saj to ni, je poudaril.

Glede odnosov z vlado je dodal, da je opozicija lahko konstruktivna, šele ko je tudi koalicija taka. "Če pa vlada pripravlja načrt razprodaje državnega premoženja, načrtuje razgradnjo organizacije slovenskega športa ali maje šolstvo in javno zdravstvo, naj ne računa na podporo, ampak blokado," je opozoril.

"Pokazali so, da nam ne sežejo do kolen"
Ob tem je nadaljeval: "Tisti, ki so se šopirili, da znajo bolje, so v pol leta pokazali, da nam ne sežejo do kolen." A kot je dodal, nikogar, ki bo delal za državo, ni treba biti strah te stranke.

Lukšič pravi, da je želja SD-ja, da bi se vsi prebivalci Slovenije počutili dobro, zato bo njihov predsedniški kandidat tudi kandidat vseh državljanov.

Novi predsednik Socialnih demokratov se je dotaknil tudi ustavnih sprememb. Sam se ne strinja s tem, da "si nekateri politiki s predlogi za ustavne spremembe poskušajo popraviti imidž v javnosti".

Lukšič: Za nami je teden, ki je spremenil Slovenijo
Priznava sicer, da je treba po 20 letih ugotoviti, kaj je v ustavi takega, kar "omogoča, da se gre v napačno smer", pri čemer se mu ena takšnih zadev zdi referendumska ureditev. Vendar je treba spremembe po njegovem mnenju sprejemati s premislekom na dolgi rok.

Lukšič je še izpostavil, da je za njimi teden, "ki je spremenil Slovenijo, ne pa toliko stranke", sami pa da so pokazali, da so vredni nekega novega upanja.

Zbrane je pozdravil tudi novi predsednik ljubljanske mestne organizacije Anton Colarič. Kot je dejal, je novo mestno vodstvo zmes preizkušenih kadrov in mladostniške energije. Njihovo bistvo delovanja bo čim večja prisotnost med ljudmi in širjenje idej v socialdemokratskem smislu. Colarič želi, da bi SD v Ljubljani zvišal podporo in da bi na prihodnjih lokalnih volitvah dosegel izid, na katerega bo ponosen.

Janković v Mostecu: Glas za Pahorja je glas za Janšo