Razpis, na katerem je vsa sredstva pobral projekt Stožice, je dvgnil precej prahu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Razpis, na katerem je vsa sredstva pobral projekt Stožice, je dvgnil precej prahu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Kot še zatrjuje minister za šolstvo in šport, so stroški, ki so navedeni v prijavi, usklajeni z dejanskimi stroški.

Lukšič je pojasnil, da so Mestno občino Ljubljana zaprosili, da uradno posreduje podatke glede višine najemnine za stadion in glede domnevnega povečanja vrednost investicije. "Kar zadeva ministrstvo za šolstvo, so zadeve v skladu z razpisom in ni bojazni, da bi to lahko posegalo v odločitev," je povedal.

Glavni cilj ministrstva je pridobivanje evropskih sredstev iz kohezijskega sklada, "ne pa, da se zaradi takih ali drugačnih nerodnosti ali nepravilnosti zgodi, da do tega ne bi prišlo", je še pojasnil Lukšič. Pri tem je dodal, da ima država zato tudi vrsto mehanizmov za pregled dokumentacije v zvezi z razpisi. Tudi v tem primeru so dokumentacijo takoj poslali v pregled službi vlade za lokalno samoupravo.

Janković: Olimpija najela le travo in slačilnice
Ljubljanski župan Zoran Janković pa je glede povečanja vrednosti investicije dejal, da se končna vrednost stadiona, za katerega so dobili sredstva na razpisu, od razpisne vrednosti, ki je znašala od pet do 45 milijonov evrov, razlikuje za 300.000 evrov. Na razpisu so namreč, kot pravi, kandidirali samo za sofinanciranje gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del ter za opremo.

Glede očitkov o lažnih navedbah MOL-a v prijavi na omenjeni razpis ministrstva je Janković že na torkovi novinarski konferenci pojasnil, da Olimpija za prvo tekmo v Stožicah ni plačala v razpisu predvidenih 18.000 evrov najemnine, ampak manj kot 1000 evrov, saj so najeli "samo travo in slačilnice", ne pa tudi parkirnih mest, oglasnih prostorov, gostinstva in druge ponudbe.

Najemnina 950 namesto 18.000 evrov?
Po neuradnih informacijah naj bi Mestna občina Ljubljana, ki je s projektom Stožice zmagala na razpisu ministrstva in tako prišla do nad 9 milijonov evrov, v dokumentaciji navajala lažne podatke. Zapisala je namreč, da bo z vsako tekmo, odigrano na stadionu, zaslužila 18.000 evrov najemnine, medtem ko je Olimpiji za prvo tekmo zaračunala le 950 evrov.