Če bi v Pozitivni Sloveniji želeli le razpravo o javnofinančnem položaju Slovenije, pa jim Virant priporoča, naj zahtevo dopolnijo. Foto: BoBo
Če bi v Pozitivni Sloveniji želeli le razpravo o javnofinančnem položaju Slovenije, pa jim Virant priporoča, naj zahtevo dopolnijo. Foto: BoBo
Igor Lukšič
Vlada je pri šefu evroskupine Jeanu-Claudu Junckerju, s katerim se je Janša srečal v ponedeljek, dobila jasen signal, da je zadnji čas, da nekaj naredi, meni Lukšič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Koalicija v dokončno usklajevanje protikriznih ukrepov

Pozitivna Slovenija je namreč minuli teden vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi razpravljali o finančnem stanju Slovenije in o izjavah predsednika vlade Janeza Janše glede morebitne tuje finančne pomoči, za katero bi Slovenija utegnila zaprositi v primeru nesprejetja reform in drugih ukrepov.

Predsednik DZ Gregor Virant je najprej ocenil, da je zahteva za sejo lahko v neskladju s poslovnikom državnega zbora - kot pravi, tako menita tudi zakonodajno-pravna služba DZ in pravnik Miro Cerar, v torek pozno popoldne pa je sporočil, da je zahteva zavrnjena in pojasnil: "Poslovniški pogoji za obravnavo predlaganih sklepov niso izpolnjeni, s tem pa prav tako niso izpolnjeni pogoji za sklic izredne seje Državnega zbora."

Ni v pristojnosti Državnega zbora
Sklepi, ki jih v zahtevi predlaga PS za sprejem v DZ, se namreč ne nanašajo na vprašanja pristojnosti DZ, navaja v obrazložitvi svoje odločitve Virant. Iz priloženih pravnih mnenj namreč po Virantovih navedbah izhaja, da gre pri prvem predlaganem sklepu za uveljavljanje politične odgovornosti predsednika vlade izven institutov, ki jih v ta namen določata ustava in poslovnik DZ. Pri predlogu drugega sklepa pa gre za poziv predsedniku vlade k odstopu, ki prav tako ne sodi v pristojnost DZ.

DZ ima za nadzor nad vlado in uveljavljanje odgovornosti premiera namreč na voljo poslanska vprašanja, interpelacijo, parlamentarno preiskavo in konstruktivno nezaupnico. Med temi pa torej poziva k odstopu ni, še pojasnjuje Virant. Če bi v PS torej želeli le razpravo o javnofinančnem položaju Slovenije, pa jim Virant priporoča, naj zahtevo dopolnijo.

V PS-ju zanikajo, da bi zahtevali odstop Janše
Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je sicer zanikal, da bi zahtevali odstop Janše. Tisti, ki namiguje na to, da bi ta izredna seja lahko bila poziv predsedniku vlade, naj odstopi, po Möderndorferjevih ocenah ne pozna poslovnika DZ ali pa išče razloge za to, zakaj te izredne seje ne bi bilo, je dejal po predstavitvi zahteve za sejo.

Lukšič bi umiril situacijo
Predsednik stranke SD je po seji poslanske skupine še enkrat spomnil, da Pozitivna Slovenija (PS) ni povabila stranke SD k pripravi zahteve za izredno sejo državnega zbora - tako sklic seje kot Janševe izjave glede tuje finančne pomoči pa je označil za ponesrečene.

Po mnenju Lukšiča je premier Janez Janša že v izjavah pokazal, da ga ne zanima združevanje političnih sil, ki podpirajo reforme, temveč je "začel zabijati kline med tem, kar je že bilo narejeno, in med tem, kar predlaga SDS".

Lukšič meni, da mora vlada pri reformah popraviti le tisto, kar je bilo predmet razhajanj pri predlogu reform prejšnje vlade, a vlada po njegovem mnenju izkorišča pokojninsko reformo za ideološke spore.

"V resnici moramo sami doseči soglasje o ključnih zadevah v državi in kakršno koli prilivanje olja na ogenj ne bi bilo dobro," je ponovil Lukšič in dodal, da se mora "slovenska politika zdaj vzeti skupaj", umiriti situacijo in podpreti najboljše rešitve. Spomnil je, da je Slovenija pred reformami, a da bi vlada morala graditi to, o čemer je že bil dosežen konsenz.

Ne razmišljajo o nezaupnici
V SD-ju po Lukšičevih besedah ne razmišljajo o konstruktivni nezaupnici zoper vlado ali o interpelacijah. Poudaril je, da s to vlado niso zadovoljni, da pa bi moral premier sam ugotoviti, "kje so najšibkejši členi v vladi. SD namreč nima večine v DZ-ju, "da bi lahko postavili drugačno vlado, zato nam ostaja le to, da to vlado prisilimo, da kaj naredi," je dodal.

Koalicija v dokončno usklajevanje protikriznih ukrepov