Lukšič pravi, da niso preveč zagreti za druge možnosti poleg predčasnih volitev. Foto: SD
Lukšič pravi, da niso preveč zagreti za druge možnosti poleg predčasnih volitev. Foto: SD
Lukšič bi prečistil Slovenijo


Lukšič je ob tem poudaril, da je treba do julija, še v času te vlade, ratificirati pristopno pogodbo s Hrvaško, sprejeti spremembe ustave glede referendumske ureditve in sprejeti reformo trga dela. Za vse scenarije imajo pripravljen odgovor in odziv, je dejal in dodal, da so že sprožili postopke izdelave volilnega programa.
Konkretnih korakov sicer še ni napovedal. Konstruktivna nezaupnica in ustavna obtožba sta po ustavi tudi mogoči, je dejal Lukšič, "vendar se za to ne ogrevamo". Predčasne volitve so po mnenju predsednika SD-ja najprej v rokah premierja Janeza Janše. Večine za predčasne volitve pa po Lukšičevem mnenju zdaj ni.
Bi, a nimajo moči
Prvak SD-ja je spomnil na stališče stranke, da je nemogoče, da vlado ali stranko vodi nekdo, ki je v poročilu protikorupcijske komisije označen kot korupcijsko sumljiv. Ker sta Janša in predsednik PS-ja Zoran Janković dobila podporo svojih strank, to po Lukšičevih besedah situacijo otežuje.
Socialni demokrati nočejo biti del te zgodbe, zato po Lukšičevih besedah zahtevajo "očiščenje politike vseh tistih posameznikov, elementov in grupacij, ki se znotraj korupcije in koruptivne politike dobro počutijo". Zato je za Slovenijo nujno očiščenje, je dejal Lukšič in dodal, da hkrati v SD-ju vedo, da za to nimajo moči. Zato so se pogovarjali tudi o tem, da je treba oblikovati neko operativno večino, ki bo privedla do tovrstnih sprememb.

Vabi nove privržence
Vse tiste, ki mislijo, da je Slovenijo treba spremeniti zelo radikalno, v družbeni strukturi, ne samo politični, in presekati vezi med tistimi, ki organizirajo koruptivna delovanja, med tistimi, ki so neupravičeno prišli do premoženja, med tistimi, ki poglabljajo neenakosti, ki si prizadevajo za to, da iz teh razlogov Slovenija nazaduje, in vse tiste, ki mislijo, da ima Slovenija potencial, da gre v boljše čase, SD vabi v lastne vrste ali da vsaj podprejo ta stališča in tovrstne spremembe, je pozval Lukšič.

"Slovenijo je treba revitalizirati, Slovenijo je treba hkrati s tem očistiti vse te nesnage, ki se je v tem času nabrala in zdaj kot neki gnojni tur stoji pred Slovenijo, pred volivci, pred ljudmi," je poudaril. Po Lukšičevih besedah so pripravljeni sprejeti odgovornost, potrebujejo pa širšo podporo.

"Ne zanima nas kupčkanje znotraj pozicij, za nas je pomembno, da se Slovenija usmeri v novo smer in se neha s strankarskim preigravanjem, koliko časa bo kdo še na kakšni poziciji,"
je izpostavil. "Pozivamo vlado, naj preneha odpuščati ljudi, v precejšnjem delu iz političnih razlogov, in nastavljanjem strankarskih ljudi na pozicije," je razpravo na klavzuri povzel Lukšič. Po njegovih besedah je to nujno potrebno, ker je treba omogočiti novi večini, da na ključna mesta postavi sposobne ljudi, ne pa strankarsko opredeljene vojake.

Lukšič bi prečistil Slovenijo