SD je stabilizirajoči element koalicije, meni Lukšič. Foto: BoBo
SD je stabilizirajoči element koalicije, meni Lukšič. Foto: BoBo
Brezplačnik
Lukšič je spomnil na propagandno vlogo brezplačnikov v kampanji pred parlamentarnimi volitvami leta 2008. Podobno se dogaja danes, je dejal. Foto: MMC RTV SLO

Vidimo, da je realna podpora še zmeraj na strani sil destrukcije, da te financirajo posamezne akcije, kako bi destabilizirali vlado, predvsem prek nas, ker smo socialni demokrati, kot veste, najbolj stabilizirajoči del te vlade in politične situacije.

Igor Lukšič
Zadnje dogajanje okoli Gašparja Gašparja Mišiča je Lukšič označil za trivialno, pravi problem je zanj namreč to, da je koalicija pustila, da je prišel "za direktorja velikega slovenskega podjetja v državi človek, ki ni takrat imel ustrezne izobrazbe, ki ni imel ustreznih izkušenj in ki je prišel direktno s politične pozicije." Foto: BoBo

Lukšič je ob obletnici poročila protikorupcijske komisije o premoženju strankarskih predsednikov komentiral aktualno stanje v državi. "Proces čiščenja in pomlajenja mora iti naprej," je dejal, pri čemer mu je žal, da je senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) odstopil. "Vse kaže, da so tisti, ki podpirajo korupcijo, šli v ofenzivo in za praznovanje obletnice poskušali tudi mene, predsednika SD-ja, narediti za del te iste zgodbe," je dejal. Nadaljeval je: "Začenja se proces odstranjevanja tistih, ki so najbolj vehementno in najbolj odločno zagovarjali očiščenje v slovenski politiki."
Anonimna ovadba - "organizirano natolcevanje"
Lukšič je pojasnjeval tudi svoje stališče glede nedavne anonimne ovadbe zoper njega kot nekdanjega in Jerneja Pikala kot sedanjega šolskega ministra ter Aljuša Pertinača. Trojici se v ovadbi očitajo nepravilnosti pri javnem razpisu, na katerem je zmagal projekt Fakultete za družbene vede.

"Vse zadeve, ki so v tej anonimki, so bile transparentne od samega začetka," je dejal Lukšič. Slovenija je glede državljanske vzgoje (na kar se je nanašal razpis) prioritete sprejela že leta 2007, "se pravi za časa prve vlade", pri čemer je Lukšič mislil na prvo Janševo vlado. Poleg tega je "nemogoče, da bi en sam minister, tudi če bi hotel, izigraval pravila, ki so zelo ostra". Gre namreč za sodelovanje med več ministrstvi, je pojasnjeval Lukšič.
Ko je procedura glede tega razpisa tekla, je bila javnost obveščena na vseh točkah, je dejal. "Vsi podatki so bili javnosti vseskozi dostopni." Pertinač pa je na ministrstvo prišel po razpisu, je dejal Lukšič. "Vidi se, da gre za organizirano natolcevanje, ki ni edino."
"Poglejte samo brezplačnike iz leta 2008. Kaj vse so takrat očitali predsedniku SD in kaj vse so pisali, da je počel. Ni treba dvakrat ugibati, da se bo to isto začelo oziroma se je že začelo dogajati tudi na primer zdaj."

Lukšič: Razlog za napade želja po razprodaji
To se po njegovem mnenju dogaja zato, ker je SD "edina stranka, ki ima čiste roke". Razloga za tak odnos do stranke, kot to vidi Lukšič, sta po njegovem mnenju predvsem dva. "Nimamo repa," je glede stranke dejal Lukšič, poleg tega pa v stranki nasprotujejo razprodaji slovenskega premoženja. "Pritiski za razprodajo se ponovno krepijo," je dejal.
Slovenskega premoženja ne smemo "brzopleto" razprodajati brez strategije in ustreznih meril, je dejal, "pa če si kdo še tako želi in če se je že tako dobro organiziral, da bi pri tem lahko služil od visokih provizij".
Problem EU-sredstev - počasnost črpanja
Tovrstne intervencije, ki na "politikantski način" problematizirajo način črpanja evropskih sredstev, pri čemer je verjetno mislil na ovadbo, ustavlja proces črpanja teh sredstev, meni Lukšič. "Uradniki, ki se ukvarjajo s črpanjem EU-sredstev, so deležni neupravičenih pritiskov," je kot posledico "tovrstnih intervencij" označil Lukšič.
Sistem glede nadzora in upravičenosti porabe evropskih sredstev je v Sloveniji dober, problem je počasnost črpanja teh sredstev.

"Podpora na strani sil destrukcije"
V stranki so pripravljeni na "težek začetek leta", je dejal Lukšič. "Vidimo, da je realna podpora še zmeraj na strani sil destrukcije, da te financirajo posamezne akcije, kako bi destabilizirali vlado, predvsem prek nas, ker smo socialni demokrati, kot veste, najbolj stabilizirajoči del te vlade in politične situacije." Lukšič je napovedal tudi njihovo akcijo. "Naredili bomo pregled tega, kdo financira akcije, ki gredo za diskreditacijo socialdemokracije. Ko bomo imeli ta seznam, bomo videli, kdo kapitalsko za tem stoji."

Tistim, ki so za hitro privatizacijo, gre bolje kot nam
"Skupine, ki so za privatizacijo, za hitro razprodajo, za netransparentno razprodajo, so dobro organizirane in jim gredo stvari veliko bolje kot nam, ki smo za to, da se to vsaj dobro premisli," je o dinamiki privatiziranja v Sloveniji dejal Lukšič.
Kot primer je izpostavil je podjetje Aerodrom Ljubljana, ki posluje pozitivno. "To je dobro podjetje," je dejal, na seznam za prodajo pa je prišel ad hoc, "čez noč ga je uvrstil minister za finance". Ekonomskega racionalnega razloga za prodajo ni, obstaja pa politični razlog, je dejal. "Mi smo bili zato, ker nismo hoteli rušiti vlade, prisiljeni podpreti sklep v DZ-ju in zdaj se to prodaja." Stvari pa tečejo "neodvisno od premisleka in racionalnosti".
Omenil je tudi Telekom Slovenije, pri prodaji katerega bi bila škoda še večja, in poudaril, da gre za podjetja z visoko donosnostjo, ki so družbeno odgovorna. Kot problematično pa je Lukšič izpostavil slabo upravljanje, ki traja že več let. "A to je problem druge debate." Verjetnost, da bi se ustavila prodaja Telekoma, je zelo majhna, je kljub svojemu nasprotovanju dejal Lukšič. "Velika večina poslancev je za hitro razprodajo," je še dejal.
Glede omejevanja menedžerskih plač je Lukšič dejal, da Slovenija kot egalitarna država velikih razlik niti ne prenese, vendar bi morali ohraniti možnost izjem, ko bi lahko kakšne ljudi "na mednarodnem trgu" plačali tudi "po mednarodnih cenah".

Vidimo, da je realna podpora še zmeraj na strani sil destrukcije, da te financirajo posamezne akcije, kako bi destabilizirali vlado, predvsem prek nas, ker smo socialni demokrati, kot veste, najbolj stabilizirajoči del te vlade in politične situacije.

Igor Lukšič