Shod z naslovom Pride čas, ko ni več časa so pripravili Društvo Evropska Slovenija, Civilna družba za pravično Slovenijo, Zbor za republiko in drugi kolektivni podpisniki Majniške deklaracije 2014 - teh je skupaj okoli 30. Foto: BoBo
Shod z naslovom Pride čas, ko ni več časa so pripravili Društvo Evropska Slovenija, Civilna družba za pravično Slovenijo, Zbor za republiko in drugi kolektivni podpisniki Majniške deklaracije 2014 - teh je skupaj okoli 30. Foto: BoBo

Pravi vzrok je nedokončana tranzicija, vzrok so gospodarji lutk, gospodarji kaosa, ki delajo iz ozadja in kaos sami ustvarjajo. Glave spet obračajo proti Moskvi in mahajo z rdečo zvezdo kot na Rdečem trgu. Vse evropske vrednote so zanje le maska, ki si jo nadenejo na letalu za Bruselj, doma v ljubljanskih Stožicah pa prepevajo Živel komunizem ter žalijo Slovenijo in Evropo.

Janša o tem, da ni Evropa vzrok za težave
shod, Prešernov trg, Majniška dekalracija
Kuntner je prebral Majniško deklaracijo 2014. Foto: BoBo
shod, Majniška deklaracija
Na shod so med drugim prišli Janez Janša, Joseph Daul, Andrej Šircelj, Romana Tomc, Lojze Peterle, Marjan Pojbič, Božo Predalič, Alenka Jeraj, Dragutin Mate ... Foto: BoBo

Podporniki, zbralo se jih je več tisoč, so napolnili Prešernov trg. Najprej so organizatorji na shodu izrekli sožalje vsem prizadetim v tragičnih poplavah na Balkanu, nato pa so v govoru obudili spomin na podpis Majniške deklaracije pred 25 leti, s katero je leta 1989 slovenska politična opozicija na shodu v Ljubljani zahtevala osamosvojitev Slovenije.

Oče igralca Jerneja Tone Kuntner pa je nato prebral tretjo Majniško deklaracijo, ki naj bi začrtala novo pot razvoja slovenske države in njene družbe, prvič pa so jo javno predstavili 8. maja letos.

Shod z naslovom Pride čas, ko ni več časa so pripravili Društvo Evropska Slovenija, Civilna družba za pravično Slovenijo, Zbor za republiko in drugi kolektivni podpisniki Majniške deklaracije 2014 - teh je skupaj okoli 30. Po podatkih SDS-a jo je doslej skupno podpisalo 35.000 ljudi.

Vabilo k slovenski mizi
Janez Janša je pred množico stopil kot zadnji govorec. Zbrane je nagovoril z besedami: "Vi ste tisti, ki ste "garant" za evropsko Slovenijo v prihodnosti." Njegov prihod je pospremilo glasno skandiranje. Prav tako kot Peterle je poudaril, da so imeli na oblasti premalo časa.

"Naj naše sanje dosežejo tudi tiste, ki morda danes še spijo z odprtimi očmi. Drugi del majniških sanj tudi po 25 letih še ni uresničen. Govorijo, da je za vse kriva Evropa, pri tem pa skrivajo pravi vzrok. Vzrok je nedokončana tranzicija," je izpostavil predsednik SDS-a.
"Slovenska domovina pripada vsem, ne samo nekaterim. Dobra prihodnost in pravičnost lahko prideta le z roko v roki. Dobra prihodnost je za vse. Vsi so povabljeni k slovenski mizi," je povabil Janša in obljubil, da bodo izpolnili Majniško deklaracijo 2014 in da bo po zmagi na lokalnih volitvah jeseni tudi "na tem gradu nad nami zaplapolala slovenska zastava".

Pred bližajočimi se volitvami ...
Zbrane je nagovoril vodja Evropske ljudske stranke Joseph Daul in navzoče spomnil na prihajajoče evropske volitve. Opozoril je tudi na razliko med "njihovim EU-jem" in "EU-jem socialistov". Daul je ob tem izrazil prepričanje, da ima politična družina EPP boljše rešitve za izhod iz krize kot socialisti.

Za to je pohvalil tudi prvo Janševo vlado in dejal, da je bila Slovenija leta 2008, v času, ko jo je vodil Janša, vzor vsem novim članicam EU-ja, in dodal, da je Janša svoj mandat končal z največjo gospodarsko rastjo, uravnoteženim proračunom, nizkim dolgom in najnižjo brezposelnostjo.

"Ljudi, ki torej znajo potegniti državo iz krize, imate tu. Izvolite jih," je dodal.

Bučen aplavz je požel z napovedjo, da je pripravil sveženj šestih predlogov za nadzor nad pravosodjem, ki med drugim vključujejo predlog ustanovitve organa EU-ja, ki bo nadziral sodne sisteme, sodnike, odvetnike. SDS, NSi in SLS pa je pozval, naj se združijo za volitve, ki prihajajo. "Kajti le tako boste zmagali," je dejal.

Zver: Slovenija naj bo dobra mati vseh
Daulovemu nastopu je na govornici sledil Milan Zver. Po njegovem mnenju Daul "govori jezik Jožeta Pučnika in Janeza Janše".

Zver si prav tako želi države, ki ne bo zlorabljala sodišč za preganjanje svojih nasprotnikov. "Nikoli ne bomo odnehali in popustili tistim, ki nam ugrabljajo državo. Slovenija naj bo dobra mati vseh nas," je dodal.
Vsaj dva mandata, da "uredijo stvari"
Janši je izrazil podporo tudi nekdanji slovaški premier Mikulaš Dzurinda. Po njegovih besedah si moramo prizadevati "za Evropo reform", Slovenija pa potrebuje dobrega predsednika vlade. "Slovenija potrebuje Janeza Janšo!" je poudaril.

Lojze Peterle je kot naslednji govorec izrazil prepričanje, da bodo slavili na vseh trojih prihajajočih volitvah. A dodal je, da si želi vsaj dva "pomladna" mandata na oblasti - šele to bi bilo po njegovem mnenju dovolj časa, da uredijo stvari.

Odločna podpora Janši
Damir Črnčec iz Društva Evropska Slovenija je v nagovoru izpostavil, da je današnji shod tudi poziv mladim, naj vztrajajo v Sloveniji, saj je vredno. "Edina prava pot je evropska," je dejal.
Aleš Primc iz Iniciative za družino in pravice otrok pa je poudaril, da Majniška deklaracija 2014 daje življenje in družino v središče. "Glas proti lobijem, ki preganjajo Janeza Janšo, je glas za svobodno Slovenijo!" je dejal in ob tem dodal, da bo Janši sodbo razveljavilo ljudstvo, in to trikrat - na trojih letošnjih volitvah.
Do sodbe je bil kritičen tudi Ivan Štuhec iz Zbora za republiko. Presodil je, da povečuje nezaupanje v slovenski sodni sistem, in pozval k oblikovanju takšnega sodstva, ki mu bo mogoče zaupati.

Predsednik Civilne družbe za pravično Slovenijo Mitja Štular pa je dejal, da deklaracija združuje ljudi v skupni skrbi za Slovenijo. Z njo sporočajo, da Slovenci zmoremo več in da tudi zahtevamo več. Ob tem je izrazil odločnost, da ne bodo mirovali, dokler ti cilji iz Majniške deklaracije ne bodo uresničeni.

Na nedeljski dogodek pa so se odzvali v stranki Solidarnost, kjer so zapisali, da obsojajo zlorabo Majniške deklaracije iz leta 1989 na protestnem shodu Janezu Janši naklonjenih civilnodružbenih iniciativ in pobud. "Te so očitno zaslutile, da lahko z zakamuflirano akcijo tik pred evropskimi volitvami in po pravnomočni obsodbi političnega botra, na katerega navijaško in nekritično prisegajo, zaigrajo na karto vnovičnih delitev v narodu, čeravno pod krinko deklarativne zaskrbljenosti in njegovega povezovanja," so zatrdili.

Pravi vzrok je nedokončana tranzicija, vzrok so gospodarji lutk, gospodarji kaosa, ki delajo iz ozadja in kaos sami ustvarjajo. Glave spet obračajo proti Moskvi in mahajo z rdečo zvezdo kot na Rdečem trgu. Vse evropske vrednote so zanje le maska, ki si jo nadenejo na letalu za Bruselj, doma v ljubljanskih Stožicah pa prepevajo Živel komunizem ter žalijo Slovenijo in Evropo.

Janša o tem, da ni Evropa vzrok za težave