Predsednika makedonske in slovenske vlade Zoran Zaev in Miro Cerar med pregledom častne čete Slovenske vojske. Foto: BoBo
Predsednika makedonske in slovenske vlade Zoran Zaev in Miro Cerar med pregledom častne čete Slovenske vojske. Foto: BoBo
Makedonski premier Zaev na obisku v Sloveniji

Premier Cerar je na skupni novinarski konferenci poudaril, da sta z makedonskim kolegom v pogovoru potrdila dobre in prijateljske odnose med državama, kar potrjujejo tudi medsebojni sporazumi ter tudi stiki na politični, strokovni in medčloveški ravni.

Cerar in Zaev pohvalila policiste
Cerar in Zaev sta se zahvalila slovenskim policistom, ki vse od lani makedonskim policistom pomagajo pri varovanju grško-makedonske meje in jim je s skupnimi močmi uspelo ustaviti balkansko begunsko pot. "Kapo dol slovenskim policistom, ki so sodelovali z makedonskimi. Prepričan sem, da je bil to le dodaten izraz prijateljstva med državama," je dejal Zaev. Več kot 20 slovenskih misij se je zvrstilo v Makedoniji, skupaj 137 policistov in policistk.

Pomoč je Slovenija pripravljena nuditi še naprej. "Zavedati se moramo, da sodelovanje ne zajema le vidika preprečevanja iregularnih migracij, ampak tudi druge varnostne vidike, kot je skupen boj proti terorizmu in podobno," je povedal Cerar.

Slovenija podpira Makedonijo na poti v EU in Nato
Sicer ima Makedonija, ki jo je Slovenija pred 25 leti priznala prva, vso slovensko podporo pri članstvu v Natu in Evropski uniji. "Dovolite mi, da znova izrazim svojo hvaležnost in hvaležnost ljudi v moji državi za vztrajno podporo našemu vključevanju v Evropsko unijo in Nato," je dejal Zaev. Pristopna pogajanja naj bi Makedonija, ki je kandidatka za članstvo od leta 2005, začela prihodnje leto. Zaradi spora z imenom z Grčijo tudi še vedno ni članica Nata. Pričakuje, da bo trideseta. Nova vlada, v kateri so poleg SDP-ja tudi albanske stranke, pa je pripravljena na kompromis. "Res upam, da je to zadnji poskus in da bomo našli rešitev za težavo, ki jo ima Grčija z našim imenom."

Slovenija največja vlagateljica v Makedoniji
Slovenija in Makedonija povečujeta blagovno menjavo, tudi letos se je povečala že za osem odstotkov. Slovenska podjetja so tudi največji vlagatelji v Makedoniji, zato je premier Zaev na uradni obisk povabil Cerarja s celotno vlado.

Makedonski premier Zaev na obisku v Sloveniji