Borut Pahor in Katja Šoba nista zbližala stališč. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Borut Pahor in Katja Šoba nista zbližala stališč. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Premier o študentskem delu, ki ne bi smelo biti socialni korektiv, temveč stvar nabiranja izkušenj, učenja in pomoči pri študiju.
Študenti napovedali demonstracije

Ker tudi tokrat niso zbližali stališč, je predsednik vlade Borut Pahor sklenil, da si bodo vzeli dodatnih 50 dni časa za premislek, nato pa bodo organizirali konferenco o položaju študentov. Nanašala se bo na vprašanja, kot so: kaj status študenta prinaša glede možnosti bivanja, zaposlovanja, štipendiranja in pridobivanja najboljše izobrazbe. "Mi želimo rešiti zakon o malem delu na način, da bomo z njim vsi zadovoljni in da bomo končno uredili trg študentskega dela ter da študentje ne bodo več izkoriščani. V tem primeru bomo namesto demonstracij imeli raje eno veliko zabavo. Če nam to ne uspe, bodo študentske demonstracije, ki so legitimne, vendar iz strahu pred demonstracijami ne nameravam spremeniti svojega prepričanja."

Premier dodaja, da bo predlog zakona do konference romal na vlado, "ne pa čez vlado".

Pahor je v izjavi za medije povedal tudi, da različna mnenja sodelujočih ne ogrožajo glavnine dogovora o vprašanju, ki razdvaja študente in vlado že nekaj mesecev in to je predlog zakona o malem delu, ki bo prinesel študentom številne nove pravice, ki jih doslej niso bili deležni.

"Vlada zastopa stališče, da je tudi študentsko delo sestavni del trga dela, ki se ga bo sistemsko uredilo in na ta način omogočilo študentom številne rešitve, kot so pokojninsko in zdravstveno zavarovanje ter nabiranje delovnih izkušenj kot referenca za zaposlitev. Le tako bo postalo študentsko delo bolj pregledno in bo imelo neki svoj smisel," je povedal predsednik vlade in dodal, da bodo šele s sprejetjem tega zakona imeli obveznosti do študentov tudi delodajalci. "Študentje so danes žrtve neurejenega področja posredovanja študentskega dela in želimo jim omogočiti, da dosežejo svoj glavni cilj, to je da čim prej in čim bolje končajo šolanje in šele nato gredo z dobro izobrazbo na trg dela ter dobro zaslužijo."

Šoba: Bojim se, da bo premier pozabil, kako pomembni so študenti
Predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba je na drugi strani napovedala študentske demonstracije. Dodala je, da se v ŠOS-u zavedajo, da študentsko delo potrebuje spremembe, in so zato pripravljeni na pogovore, vendar pa jo kljub temu skrbi, da premier ne bi pozabil, da so študenti eden "pomembnejših segmentov družbe".

Ker so študenti po besedah Šobe tisti, ki bodo popeljali Slovenijo naprej v razvoj, potrebujejo tudi dobro izobrazbo. Zato mora država omogočiti študij oziroma študentom omogočiti, da si plačajo stroške študija, je še poudarila predsednica ŠOS-a in napovedala študentske demonstracije.

Besedilo predloga Zakona o malem delu
(na spletnih straneh ministrstva za delo, družino in socialne zadeve)


Predsednik ŠOU-a v Ljubljani Jernej Štromajer je pojasnil, da bodo te predvidoma 19. maja. Poudaril je, da ne bodo dovolili, da se študentsko delo ukine, dokler položaj študentov v Sloveniji ne bo celostno urejen in dokler ne bo zagotovljeno, da bodo v državi lahko študirali vsi, "tudi če nimajo bogatih staršev".

Svetlik: Korektiv bodo štipendije in otroški dodatki
Na srečanju je bil navzoč tudi resorni minister za delo, Ivan Svetlik. Pravi, da zakon ureja vrsto pravic, ki jih imajo na podlagi dela lahko tudi študenti. Omenil je tudi, da so v zakonu o upravičenosti iz javnih sredstev uredili državne štipendije tako, da lahko nekdo iz najnižjega socioekonomskega razreda prejme štipendijo v osnovni višini 190 evrov, z vsemi dodatki pa do 400 evrov. Te štipendije bodo po besedah Svetlika na voljo s 1. januarjem 2011. Z malim delom lahko nato študent še dodatno zasluži, je pojasnil.

Kot je še poudaril, predstavniki študentov na konkretne predloge v zakonu doslej niso podali nobenih konkretnih pripomb, razen te, da ne želijo biti vključeni v zakon o malem delu.

Premier o študentskem delu, ki ne bi smelo biti socialni korektiv, temveč stvar nabiranja izkušenj, učenja in pomoči pri študiju.
Študenti napovedali demonstracije