Manolić zanika, da je kar koli slišal o tem, da je Janša prejemal podkupnine v trgovini z orožjem. Foto: wikipedija
Manolić zanika, da je kar koli slišal o tem, da je Janša prejemal podkupnine v trgovini z orožjem. Foto: wikipedija
Orožarski posli dvigajo prah

da je kar koli slišal o podkupovanju Janeza Janše. "Tega nisem rekel niti tega ne vem," zatrjuje.

Spletna Mladina je poročala, da naj bi nekdanji hrvaški premier Josip Manolić izjavil, da se spomni zgodbe o tem, da je Janez Janša prejemal podkupnine pri trgovini z orožjem.

"Tedaj sem bil predsednik vlade in seveda nisem bil neposredna priča tem dogodkom. Za orožarske posle so bili odgovorni nekateri ljudje, ki so orožje nabavljali. Zgodbe o tem, da je Janša prejemal podkupnine, pa se spomnim. Vem tudi, da smo bili tedaj nad tem malce razočarani. Seveda pa neposredno tega, da so bile podkupnine izplačane, ne morem potrditi. Je pa bilo jasno, da je bila Hrvaška tedaj v stiski in da smo bili pri nabavi orožja pod embargom. Mislim, da je Janša to vedel in glede tega ni bil ravno korekten," naj bi dejal Manolić.

Manolić: Ničesar nisem slišal o podkupovanju
"Tega nisem rekel niti tega ne vem. Vem samo, da smo del oborožitve dobivali prek Slovenije. Ničesar nisem slišal o podkupovanju. O Janši nisem ničesar slišal, normalno pa je, da je nekaj moralo iti prek njega," pa je Manolić zatrdil za oddajo 24 ur in s tem zanikal pisanje Mladine.

Svojo trditev, da je "nekaj moralo iti" prek Janše, je Manolić utemeljil s tem, da je bil Janša takrat minister za obrambo in je bilo oboroževanje njegov posel. "Znano vam je, da je za Hrvaško v tistem času veljal embargo na uvoz orožja in niti ena institucija ni bila pooblaščena za to. Pooblaščeni so bili posamezniki, ki so nabavljali, kar je bilo nujno za obrambo domovine," je še pojasnil Manolić. Pojasnil je tudi, da ko govorimo o nezakonitem uvozu, obstaja možnost večjih ali manjših provizij, ki jih lahko označujemo za podkupovanje.

Manolić vztraja, Mladina tudi
Manolić je tudi za TV Slovenija v prispevku Mateja Hlebša dejal, da o provizijah ne ve nič, saj o čem takem človek lahko govori, če bi bil neposredno navzoč, kar pa sam ni bil. "Mislim, da gre za prazno govoričenje," je dodal.

Avtor članka v Mladini medtem pravi, da so z Manolićem govorili trikrat, zato vztrajajo pri objavljenem.

Andrej Lovšin pa je dejal, da je služba, ki jo je vodil, veliko prispevala k osamosvojitvi Slovenije, njegovo delo pa je bilo zakonito in se ni okoristil.

Orožarski posli dvigajo prah