Slovenijo so zajele snežne plohe, vendar se zapadli sneg ne oprijemlje tal. Foto: EPA
Slovenijo so zajele snežne plohe, vendar se zapadli sneg ne oprijemlje tal. Foto: EPA

Vremenska napoved kaže, da bo marec zelo hladen. Tako do konca prihodnjega tedna ne bo bistveno topleje, tudi naslednjih štirinajst dni ne bo tako toplo, kot je bilo v začetku tega tedna. Padavin - razen v manjših količinah - ne bo. Naslednji teden lahko v četrtek pričakujemo sneg, vendar ne toliko, da bi se oprijel tal.

Letošnja zima povprečna
Kot kažejo podatki za Ljubljano, je bila letošnja zima, vsaj kar zadeva količino zapadlega snega, povprečna. Število dni s snežno odejo je bilo malo nad povprečjem. V decembru, januarju in februarju je bilo tako takšnih dni 65, povprečje pa je 44.

Večje je bilo število ledenih dni (ko se temperatura niti čez dan ne dvigne čez ničlo), povprečje od leta 1971 naprej je namreč 16 dni, letos pa jih je bilo 24. To zimo ni bilo velikih temperaturnih nihanj, bili so hladni dnevi, zlasti januarja in v začetku februarja, ni bilo pa ekstremno hladne temperature.

Malo sončnih dni
Tako malo sončnih dni Slovenija ni dobila že od daljne zime 1970/71. V Ljubljani je bilo sončnih 97 ur, kar je bistveno manj od povprečja, ki znaša za Ljubljano 200 ur. Tudi padavin - snega in dežja skupaj - je bilo to zimo več, in to za 160. oz. 170 odstotkov, so še povedali na Agenciji za okolje Republike Slovenije.